Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
47 komentara

Život s bojama - imaju različite energije ovisno gdje se nalaze

Svaka prostorija u stanu ima svoju namjenu i prema toj namjeni se treba i obojiti prostor. Ako želite potaknuti komunikaciju, zidovi boravka će biti u žutoj nijansi, a strast ćete probuditi crvenom

47 komentara

Ako se želite dobro naspavati, u spavaćoj sobi bi trebalo biti što više smirujućih boja i oblika, a bilo kakav kaos trebalo bi izbjegavati, kao i odvažne uzorke po zidovima. Za sobu su poželjni i mekani, prigušeni, pa čak i ljubičasti tonovi koji unose i malo mistike. Birajte i boju kadulje, krem, sivu ili bijelu. Ljubičasta boja otpušta osjećaj nemira, zato je često odabiru kreativci. 

Zelena se povezuje s poljem, lišćem i darovima prirode, zato daje smirujući osjećaj, pa je isto dobar izbor za spavaću sobu. Ova boja djeluje opuštajuće za oči, stoga je ta boja prikladna i za radnu sobu ili radni kutak u domu gdje obično čitamo i držimo knjige. 

Boja šampanjca djeluje pomalo glamurozno jer, za razliku od ostalih neutralnih tonova koji su zagasiti, ova boja ima u sebi najviše sjaja. Možete je odabrati kao glavnu boju za uređenje dnevnog boravka ili spavaće sobe. Ovo je česta boja skupocjenog dekora koji se koristi u svečanim prilikama.

Boja pijeska je najčešća bež nijansa koja nas asocira na beskrajne plaže i ljetno opuštanje. Djeluje vrlo mekano i toplo u domu, a ako vam je monotona i nezanimljiva, kombinirajte je s nježnim toplim nijansama, kao što su menta zelena, boja cigle ili marelice.

Svjetlije nijanse, poput limete, podižu vitalnost i obnavljaju energiju pa ih koristite u kupaonici ili dječjoj sobi. Prikladna je za kućni ured, sobu za učenje i spavaću sobu. No zelena je u sredini spektra boja i najlakša je za oči. Zato previše zelene može djelovati toliko uspavljujuće da nećete imati energije za uobičajene obaveze.

PRAVILA UREĐENJA Feng Shui: Za bolji san krevet stavite dijagonalno od vrata sobe

Neutralne boje često se koriste za uređenje malih stanova upravo zato što je riječ o svijetlim tonovima koji će malom stanu dati osjećaj prozračnosti, a ujedno će prostor djelovati urednije te će se izbjeći dojam prenatrpanosti i kaotičnosti. Isto tako, njima se može postići dojam elegancije i glamura odaberete li, primjerice, zidove u svilenkastoj boji šampanjca i draperije bogate teksture u kremastoj boji pudera. 

Plava evocira osjećaj mira i svježine te predstavlja snagu i pouzdanost pa se smatra muškom bojom. Također, iz istog razloga većina policije u svijetu nosi plave uniforme. Kad se osjećate nesigurno i tjeskobno, okružite se svijetloplavom.

OTKRIVENE TAJNE 13 jezivih stvari koje su našli dok su ljudima čistili stanove

Za dnevni boravak i spavaću sobu plava je boja dobar odabir zbog umirujućeg učinka na organizam, kojem snižava krvni tlak. Za bolji san unesite u spavaću sobu što više plave. Ta boja smiruje živčani sustav i smanjuje tjeskobu pa ćete sigurno bolje spavati, kaže Constance Hart, terapeutkinja koja se bavi utjecajem boja na čovjeka. Nježnije nijanse plave smiruju i prostor čine većim.

Crvena je boja vatrenog elementa. Ona otvara apetit i potiče metabolizam, ali s druge strane, može poticajno djelovati i na ljudsku agresivnost. Ako ste ljubitelj ove boje, radije odaberite svjetlije nijanse crvene ili je svedite na detalje u dnevnoj sobi i kuhinji koji će unijeti živosti i topline, ali neće djelovati preagresivno. Crvenu, osobito zgusnutu, jarku treba izbjegavati u spavaćoj sobi jer može ometajuće djelovati na san, ali pojedini detalji poput crvenih jastučića mogu probuditi strast u pravom trenutku. 

Boja elementa zemlje je žuta. Smatra se da ova boja potiče komunikaciju i otvorenost prema drugim ljudima pa su razne tople varijante žute pogodne za uređenje dnevnog boravka.

Uz element metal vežu se bijela, bež i srebrna. To su sve boje koje su prikladne za kuhinju jer asociraju na čistoću koja je nužna u pripremi hrane. Osim toga metal je kao element kompatibilan s vatrenim elementom koji dominira kuhinjom. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message