Lifestyle

Komentari 47

Život s bojama - imaju različite energije ovisno gdje se nalaze

Svaka prostorija u stanu ima svoju namjenu i prema toj namjeni se treba i obojiti prostor. Ako želite potaknuti komunikaciju, zidovi boravka će biti u žutoj nijansi, a strast ćete probuditi crvenom

Ako se želite dobro naspavati, u spavaćoj sobi bi trebalo biti što više smirujućih boja i oblika, a bilo kakav kaos trebalo bi izbjegavati, kao i odvažne uzorke po zidovima. Za sobu su poželjni i mekani, prigušeni, pa čak i ljubičasti tonovi koji unose i malo mistike. Birajte i boju kadulje, krem, sivu ili bijelu. Ljubičasta boja otpušta osjećaj nemira, zato je često odabiru kreativci. 

Zelena se povezuje s poljem, lišćem i darovima prirode, zato daje smirujući osjećaj, pa je isto dobar izbor za spavaću sobu. Ova boja djeluje opuštajuće za oči, stoga je ta boja prikladna i za radnu sobu ili radni kutak u domu gdje obično čitamo i držimo knjige. 

Boja šampanjca djeluje pomalo glamurozno jer, za razliku od ostalih neutralnih tonova koji su zagasiti, ova boja ima u sebi najviše sjaja. Možete je odabrati kao glavnu boju za uređenje dnevnog boravka ili spavaće sobe. Ovo je česta boja skupocjenog dekora koji se koristi u svečanim prilikama.

Boja pijeska je najčešća bež nijansa koja nas asocira na beskrajne plaže i ljetno opuštanje. Djeluje vrlo mekano i toplo u domu, a ako vam je monotona i nezanimljiva, kombinirajte je s nježnim toplim nijansama, kao što su menta zelena, boja cigle ili marelice.

Svjetlije nijanse, poput limete, podižu vitalnost i obnavljaju energiju pa ih koristite u kupaonici ili dječjoj sobi. Prikladna je za kućni ured, sobu za učenje i spavaću sobu. No zelena je u sredini spektra boja i najlakša je za oči. Zato previše zelene može djelovati toliko uspavljujuće da nećete imati energije za uobičajene obaveze.

Neutralne boje često se koriste za uređenje malih stanova upravo zato što je riječ o svijetlim tonovima koji će malom stanu dati osjećaj prozračnosti, a ujedno će prostor djelovati urednije te će se izbjeći dojam prenatrpanosti i kaotičnosti. Isto tako, njima se može postići dojam elegancije i glamura odaberete li, primjerice, zidove u svilenkastoj boji šampanjca i draperije bogate teksture u kremastoj boji pudera. 

Plava evocira osjećaj mira i svježine te predstavlja snagu i pouzdanost pa se smatra muškom bojom. Također, iz istog razloga većina policije u svijetu nosi plave uniforme. Kad se osjećate nesigurno i tjeskobno, okružite se svijetloplavom.

Za dnevni boravak i spavaću sobu plava je boja dobar odabir zbog umirujućeg učinka na organizam, kojem snižava krvni tlak. Za bolji san unesite u spavaću sobu što više plave. Ta boja smiruje živčani sustav i smanjuje tjeskobu pa ćete sigurno bolje spavati, kaže Constance Hart, terapeutkinja koja se bavi utjecajem boja na čovjeka. Nježnije nijanse plave smiruju i prostor čine većim.

Crvena je boja vatrenog elementa. Ona otvara apetit i potiče metabolizam, ali s druge strane, može poticajno djelovati i na ljudsku agresivnost. Ako ste ljubitelj ove boje, radije odaberite svjetlije nijanse crvene ili je svedite na detalje u dnevnoj sobi i kuhinji koji će unijeti živosti i topline, ali neće djelovati preagresivno. Crvenu, osobito zgusnutu, jarku treba izbjegavati u spavaćoj sobi jer može ometajuće djelovati na san, ali pojedini detalji poput crvenih jastučića mogu probuditi strast u pravom trenutku. 

Boja elementa zemlje je žuta. Smatra se da ova boja potiče komunikaciju i otvorenost prema drugim ljudima pa su razne tople varijante žute pogodne za uređenje dnevnog boravka.

Uz element metal vežu se bijela, bež i srebrna. To su sve boje koje su prikladne za kuhinju jer asociraju na čistoću koja je nužna u pripremi hrane. Osim toga metal je kao element kompatibilan s vatrenim elementom koji dominira kuhinjom. 

 

Najčitaniji članci