Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Zlatna pravila kuhanja najbolje tjestenine: Ne lomite špagete!

Zlatna pravila kuhanja najbolje tjestenine: Ne lomite špagete!

Želite li biti sigurni da se tjestenina neće lijepiti, kuhajte je u puno vode. Tako će se škrob raspršiti po vodi i neće se ponašati kao ljepilo. Pravilo je da se u lonac stavi litra vode na svakih 100 grama tjestenine

VIDEO

1. Nikad stavljajte ulje u vodu

Ulje se odvaja i pluta na vodi pa neće spriječiti da se tjestenina lijepi. Također, nakon što kuhanu tjesteninu ocijedite, ulje će se zalijepiti za nju što će spriječiti zadržavanje umaka na njoj, a to ne želite.

POGLEDAJTE VIDEO: Pravi umak za svaku vrstu tjestenine

Pokretanje videa...

tjestenina 01:12

Želite li biti sigurni da se tjestenina neće lijepiti, kuhajte je u puno vode. Tako će se škrob raspršiti po vodi i neće se ponašati kao ljepilo. Pravilo je da se u lonac stavi litra vode na svakih 100 grama tjestenine.

2. Čekajte da voda zavrije

Želite li da vam tjestenina bude al dente, tada je važno držati se ovog pravila kako bi bila u kontaktu s vodom što kraće. Drugi važan aspekt je da će kipuća voda želatinizirati škrob koji se nalazi u tjestenini i tako je učiniti lakše probavljivom.

3. Sol dodajte tek kad voda zakipi

Dodate li sol hladnoj vodi, odgodit će vrijeme potrebno vodi da dosegne točku vrenja. Međutim, kad se ubaci u kipuću vodu, sol će povisiti temperaturu i voda će tada biti vruća najviše što je moguće.

4. Ne smanjujte vatru

Držite visoku temperaturu na točki vrenja jer će se tjestenina tako brže skuhati - to je jedini način da se postigne al dente. Smanjite li temperaturu kuhanja, na kraju ćete dobiti kašastu tjesteninu.

Super trik za poširanje više jaja istovremeno: Ispast će savršeno
Super trik za poširanje više jaja istovremeno: Ispast će savršeno

5. Ne lomite špagete, baš nikad

Špagete i slična tjestenina nisu toliko dugačke bez veze, već da bi se mogle dobro omotati oko vilice, obuhvatiti umak kako treba i stvoriti savršen zalogaj. Kada takvu tjesteninu lomite, napravili ste štetu jer ih u tom slučaju ne možete namotati oko vilice, a niti jesti kao makarone.

6. Testirajte je li dobro kuhana

Chef cooking pasta, Chef serves spaghetti carbonara on the plate

Tjestenina bi trebala biti dovoljno mekana kada se zagrize, da se ne osjeća krckanje, no u isto vrijeme i dovoljno žilava da se ne raspada.

Želite li je servirati al dente, pogledajte presjek kada odgrizete komad - u sredini bi se trebao vidjeti tanki dio bljeđe boje od ostalog. Kod špageta to bude točkica u sredini. To se na talijanskom zove Punto Verde (zelena točka) i znači da je tjestenina al dente. Jednom kad nestane, tjestenina više nije al dente.

7. Ne ispirite je nakon kuhanja

Važno je da na kraju kuhanja, nakon cijeđenja, tjesteninu ne ispirete vodom, to je velika pogreška. Uklonit ćete s njezine površine škrob koji pomaže da se tjestenina dobro sljubi s umakom.

Fini i zdravi recepti s bundevom: Korisna je za kožu, jača nokte...
Fini i zdravi recepti s bundevom: Korisna je za kožu, jača nokte...

8. Umak neka već bude spreman

Stavite tjesteninu u kuhani umak, uključite štednjak i pirjajte par minuta. Ako je umak pregust, dodajte mu malo vode u kojoj se kuhala tjestenina - ona sadrži obilje škroba, obogaćuje okus umaku i pomaže mu da se bolje zalijepi se za tjesteninu.

9. Poslužite odmah

Tjesteninu je najbolje poslužiti vruću i svježe kuhanu. Okus svog jela možete poboljšati dodavanjem naribanog parmezana ili Pecorino Romana, ili pak nasjeckanog svježeg bilja poput bosiljka i peršina.

Tjestenina se tradicionalno jede kao samostalan obrok, a ne kao prilog mesu ili ribi. Na taj način ćete potpuno uživati u njezinoj nježnoj harmoniji okusa. Meso ili riba poslužuju se uz povrće kao prilog.

10. Od ostataka napravite novo jelo 

Ne podgrijavajte ostatke tjestenine! Ne radite to ni u mikrovalnoj niti u tavi jer će okus biti lošiji. Umjesto toga, od ostataka napravite novo jelo.

Svjetski dan tjestenine dobio je svoju zvijezdu - 'pastu al dente'
Svjetski dan tjestenine dobio je svoju zvijezdu - 'pastu al dente'

U Italiji se ostaci tjestenine obično peku s drugim sastojcima, poput sušenog mesa, mozzarelle, kuhanih jaja i povrća, kako bi se napravilo ono što se naziva pasticcio (to doslovno znači 'nered'). Ostatke znaju pomiješati i s jajima i pretvoriti ih u neku vrstu tortilja tjestenine, zvane frittata di maccheroni, prenosi The Lokal.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'