Lifestyle

Komentari 13

Žlica nije dobra mjera - rizik od pogreške u dozi veća za 50%

Žlica nije dobra mjera - rizik od pogreške u dozi veća za 50%

Više od trećine roditelja svom djetetu daje pogrešnu dozu lijeka, a to može imati velike posljedice. Najčešći je uzrok pogreške mjerenje mililitara sirupa žlicom

Dajete li svom djetetu sirup žlicom, vjerojatnost je za 50 posto veća da mu dajete previše ili premalo nego da koristite injekciju s navedenim dozama, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta New York. Oni su otkrili da svaki treći roditelj ne daje bolesnom djetetu točnu dozu lijeka koju je doktor propisao, piše Daily Mail.

Davanje pogrešne doze lijeka potencijalno je opasno za zdravlje, bilo da uzrokuje predoziranje ili pak uslijed premale doze stvori otpornost na lijek, a ne eliminira bolest, ističe voditelj studije, dr. Alan Mendelsohn.

On tvrdi kako se ni odrasli ne bi trebali pouzdati u mjerenje lijeka žlicom, već koristiti kapaljke ili injekcije s kojima se lijek može izmjeriti u mililitar. To je osobito važno kod davanja antibiotioka ili lijekova za snižavanje temperature.

Najčešća je pogreška pretpostavljanje da su sve žlice jednake veličine, a neki čak koriste i male žličice umjesto onih velikih.

Najčitaniji članci