Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Žlicom po svijetu: Danska - fini kraljevski užitak sa sjevera

Žlicom po svijetu: Danska - fini kraljevski užitak sa sjevera
4

Kuhinja im se razvila iz onoga što su seljaci uzgojili i imali na svojim imanjima te pripremali na načine koji su se mogli naći u kuharicama s kraja 19. stoljeća

VIDEO

Ne morate se ni malo približiti Danskoj kako biste kušali jedno od njihovih najpoznatijih specijaliteta. Zapravo, dovoljno je otići u veću prodavaonicu u kojoj se sigurno prodaju neki danski kolačići. Do nedavno smo ih donosili sa sobom iz kupnje u Austriji ili Njemačkoj, najčešće u velikim limenim kutijama, a danas su ukusna čajna peciva odmah iza ugla ili još bliže ako ih sami ispečete. No nisu Danci svijetu dali samo keksiće, iako se cjelokupna njihova kuhinja razvila iz onoga što su seljaci uzgojili i imali na svojim imanjima te pripremali na načine koji su se mogli naći u kuharicama s kraja 19. stoljeća. 

Kako se sve više Danaca sa sela zapošljavalo u tvorničkim pogonima, a nisu željeli odustati od navika hranjenja tri puta na dan, nosili su sa sobom ručak, pa je tako pomalo nastao jedan od najprepoznatljivijih danskih specijaliteta - otvoreni sendvič koji se, iako hladan, najčešće jede za ručak. Danas su kulinari tradicionalnu krišku raženog kruha i ploške neke od mnogo vrsta kobasica u kojima uživaju širom te zemlje nadopunili različitim sastojcima koji su tom jelu dodali i šarolikost te okus. 

Doručak su davnih dana, a i danas nije drukčije, počinjali nekom vrstom peciva od dizana tijesta, s nadjevom ili bez njega. Za ručak, ako su odabrali pojesti nešto toplo, a ne hladni otvoreni sendvič,  vjerojatno će biti neko jelo od svinjetine, možda flæskesteg, pečena svinjetina, krumpir i raženi kruh. U Danskoj, ali i u susjednim zemljama, jedan od najomiljenijih načina uživanja u mesu su mesne okruglice, a krumpir često jedu na salatu s dodatkom kopra, omiljena začina. Oni koji ne vole svinjetinu češće će uživati u ribi, a ribe koje se najviše jedu u tim krajevima su bakalar, haringa i losos. Često ih pripremaju poširane, dakle kuhane na pari, i poslužuju s nekim umakom, na primjer od kopra ili senfa.  

Danska je i zemlja Carlsberga i Tuborga, dvaju piva koja će vam posebno prijati uz njihova jela. U novije su doba kuhari ova osnovna jela preobrazili u gastroužitak i otvorili restorane okićene Michelinovim zvjezdicama u kojima okusi postaju potpuni doživljaj s mirisom sjevernih mora i polja.

Gravlax

Sastojci: 1 filet lososa (oko 1 kg), 60 g soli, 60 g šećera, 80 g sjemenki koromača, 4 vezice  kopra, raženi kruh, 100 ml dijonskog senfa, 100 g smeđeg šećera

Priprema: 

Položite lososa kožom prema dolje na dasku za rezanje na koju ste prostrli masni papir za pečenje. Posipajte ga solju, šećerom, poprženim i mljevenim sjemenkama koromača te sitno nasjeckanim koprom. 

Preklopite masnim papirom, zamotajte i sve omotajte plastičnom folijom te odložite u hladnjak na tri dana,  ovisno o tome kakav miris i okus želite postići. Za preljev od dijonskog senfa stavite u posudu sitno nasjeckanu vezicu kopra, senf i smeđi šećer te miješajte dok se šećer otopi.  

Prije posluživanja sastružite sve sastojke s lososa i natrljajte ga svježim koprom. Dugim oštrim nožem režite tanke ploškice lososa. Poslužite na raženom kruhu s malo preljeva od senfa.

Danski kolač od jabuka

Sastojci: 185 g maslaca, 165 g šećera i još 75 g za posipati jabuke, 2 žličice vanilin šećera, 3 jaja, 185 g brašna, vrećica praška za pecivo, 2 žličice cimeta, 5 jabuka

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Premažite kalup za torte rastopljenim maslacem i obložite masnim papirom. Mikserom miješajte maslac, šećer i vaniliju dok smjesa pobijeli i postane kremasta.  

Dodajte jaje po jaje neprestano miješajući. Prosijte zajedno brašno s praškom za pecivo i dodajte ih smjesi  te miješajte manjom brzinom dok se smjesa sjedini. Pomiješajte 75 g šećera s cimetom i odložite sa strane. Pola tijesta rasporedite po pripremljenom kalupu. Po tijestu posložite pola količine jabuka narezanih na ploške, posipajte s pola količine šećera i cimeta te prelijte tijestom. Ponovite postupak. 

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici od 55 do 60 minuta. Zadnjih 15 minuta prekrijte folijom da se kolač ne zapeče previše. Kad je pečen, izvadite ga i pustite da odstoji desetak minuta prije posluživanja. Poslužite vruće ili na sobnoj temperaturi uz šlag ili sladoled od vanilije.

Okruglice s umakom od kopra

Sastojci: 350 g sitno mljevene nemasne junetine, 150 mljevene nemasne svinjetine,  1 jaje, 8 žlica krušnih mrvica, 1 glavica luka, 1/2 šalice vode, sol, crni papar  Za umak od kopra: vezica kopra, 60 g maslaca, 1 žlica brašna, 2 dl mlijeka, sol, papar 

Priprema: 

Pomiješajte zajedno meso, sol, svježe mljeveni crni papar, jaje, vodu, krušne mrvice i sitno nasjeckani luk. Važno je dobro izmiješati sve sastojke, najbolje rukama, tako da se dobije konzistentna smjesa koju je lako oblikovati i ne raspada se, ali da bude i dovoljno mekana. Oblikujte kuglice po želji. 

Danci često oblikuju okruglice veličine dlana za večeru, a za ručak polovice te veličine. Zagrijte tavu s neljepljivim dnom i stavite okruglice u nju. Ako vam se okruglice počnu lijepiti za tavu, možete dodati malo maslaca u tavu, samo ne ulja. 

Okruglice pecite do lijepe zlatno-smeđe boje. Pazite da se ne prepeku. Poslužite uz salatu od krumpira, pire od krumpira ili samo kuhani krumpir s umakom od vrhnja i kopra. Za umak rastopite maslac te na njemu svijetlo popržite brašno i podlijte mlijekom. Dodajte nasjeckani kopar, posolite i popaprite te kuhajte miješajući na srednje jakoj vatri dok se umak zgusne.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti