Lifestyle

Komentari 27

Znakovi da se pas ozbiljno na vas naljutio i shvaća to osobno

Znakovi da se pas ozbiljno na vas naljutio i shvaća to osobno

Imajte na umu da vas vaš ljubimac stalno drži na oku i promatra promjene na vašem licu. Stoga, želite li ga instantno usrećiti, nabacite na lice veliki osmjeh, to je za njega signal da je sve u redu

Pas može pokazivati da se ljuti na vas ili je pod nekim stresom ako više puta liže nos i usne, iako u blizini nema hrane. Stručnjaci kažu kako se to zna često događati kada psa grle djeca ili stranci. Rješenje je jednostavno, maknuti životinju od situacija koje mu nisu ugodne.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ukoliko vam vaš pas okrene leđa i odbija vas pogledati u oči, možete biti sigurni da se naljutio.

- Pas koji je sretan i osjeća se ugodno, vjerojatno će biti spreman uspostaviti kontakt očima sa svojim vlasnikom i tražiti njegovu pažnju. Ali, ako se naljutio ili je uznemiren, ovakva interakcija može izostati. Pas se može udaljiti od vlasnika ili izaći iz prostorije, ili čak spavati na drugom mjestu - objasnila je Erin Askeland, stručnjakinja za obuku i ponašanje pasa iz Kanade.

Događa se i da pas zna što vlasnik želi od njega, ali odbija to napraviti. Na primjer, pozovete ga, a on odbija doći iako inače sa tim problema nemate. 

- To bi mogao biti znak da je uznemiren zbog nečega u svojoj okolini ili vas. Prije nego što se i vi uznemirite, odvojite trenutak i provjerite sami sebe - osjećate li se stresno, ljuto, bijesno, uznemireno ili ste tužni. Vaše emocije mogu utjecati na psa. U tom slučaju, napravite nešto da se smirite. To će pomoći vašem psu da se osjeća ugodnije i vaš odnos će se vratiti u normalu - kaže Askeland.

Psi su poput ljudi emocionalna bića pa nije čudo da neke stvari shvaćaju osobno, možda čak i previše.

Na primjer, ako pas stoji ukočen sa repom među zadnjim nogama, to može otkriti kako vašu kritiku ili prijekor shvaća osobnije nego vam se to možda čini. To se zna događati i ako mu se rugate ili previše oštro razgovarate sa njim - psi se znaju duriti kao tinejdžeri.

U takvim situacijama dobro je sniziti ton glasa te sa životinjom razgovarati tiho i umirujuće. To će ponovno vratiti zdravu povezanost među vama, a osim toga, ojačat će povjerenje psa u vas.

Neki psi znaju biti osvetoljubivi kada se naljute pa naprave nešto loše samo kako bi pažnju vlasnika privukli na sebe i izazvali reakciju - recimo, pomokre mu se na cipelu ili je čak sažvaču i unište. Dobro je takvom psu nabaviti nekoliko stimulativnih igračaka za žvakanje koje može prve dohvatiti kada osjeti taj destruktivni poriv.

Također, obratite pažnju i kada pas pretjerano zijeva jer to može otkriti, ne da mu je dosadno u vašem društvu, već da je možda pod stresom, uzrujan. Stručnjaci za ponašanje pasa kažu kako bi psa trebalo odmah ukloniti iz situacije u kojoj se nalazi, jer se očigledno ne snalazi u njoj i ne osjeća se dobro.

Imajte na umu da vas vaš ljubimac stalno drži na oku i promatra promjene na vašem licu. Stoga, želite li ga instantno usrećiti, nabacite na lice veliki osmjeh, to je za njega signal da je sve u redu.

Osim toga, ako vidite da se naljutio i neće imati posla s vama, pustite ga da se ohladi - sam će vam doći kada ga to prođe. Ne forsirajte nikakvu interakciju, prenosi Reader's Digest.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Najčitaniji članci