Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Znakovi da se zaljubljujete u prijatelja: Od analiziranja komunikacije do laganog flerta

Znakovi da se zaljubljujete u prijatelja: Od analiziranja komunikacije do laganog flerta
7

Možda postoji dio vas koji želi izbjeći, odbaciti ili poreći rastuće osjećaje, ali poštenje je najbolja politika. U međuvremenu, pridržavajte se jasnih granica poštovanja i dajte jedno drugom prostora

VIDEO

Malo je na svijetu onih koji te mogu razumjeti kao dobar prijatelj. Od smijeha do teških trenutaka kada su bili uz vas, veza se može činiti nedvojbeno posebnom. Ali što ako jednog dana pogledate u njih i osjetite nešto neočekivano - na primjer, možda se zaljubljujete u svog prijatelja...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Poljubac 00:59

Kako upravljati ovom neizvjesnom situacijom, kako znati zaljubljujete li se u prijatelja?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako biste znali da ste doista zaljubljeni u njih, važno je shvatiti je li to jednostavno platonska ljubav ili početak lijepe ljubavne priče.

To uključuje razmišljanje o svim mogućnostima koje se mogu dogoditi.

Evo kako navesti nekog tko vam je privlačan da se zaljubi u vas
Evo kako navesti nekog tko vam je privlačan da se zaljubi u vas

- Najbolji način za obradu tih osjećaja je povjeravanje nekome kome vjerujete ili pisanje dnevnika o tome kako biste stekli bolju perspektivu. Još ne morate reći svom prijatelju o svojim osjećajima, ali morate si emocionalno priznati što se događa - kaže bračna i obiteljska terapeutkinja Farah Zerehi.

Kako biste započeli proces ispitivanja svojih osjećaja, Zerehi i psihoterapeutkinja Madison McCullough, dijele neke izdajničke znakove da se radi o nečemu višem od prijateljstva.

Pazite na mnoge od ovih znakova prisutnih u odnosu s prijateljem:

  • Oni vas seksualno i fizički privlače.
  • Puno razmišljate o prijatelju, čak i kada niste u njegovoj blizini.
  • Uvijek se želite staviti na raspolaganje u slučaju da oni žele kovati planove.
  • Pronađete razlog da najboljeg prijatelja spomenete u razgovoru kada ga nema.
  • Zamišljate kako bi bilo ljubiti ih, maziti ili izlaziti s njima.
  • S njima želiš provoditi slobodno vrijeme više nego s drugim prijateljima.
  • Osjećate određene fiziološke simptome kao što su drhtavica, znojenje, suha usta ili leptirići u trbuhu.
  • Idete dalje kad god im nešto zatreba, mnogo više nego što biste to učinili za druge.
  • Osjećate ljubomoru prema njihovim romantičnim vezama.
  • Kada su u vašoj blizini, želite ih fizički dodirnuti ili im se približiti.
  • Stalno flertujete i zadirkujete ih.
  • Analizirate svoju komunikaciju i tekstualne poruke s njima.
  • Dotjerate se tijekom druženja.
  • Radite stvari zajedno.
  • Pozivate ih na izlete, po mogućnosti solo, tako da ste samo vas dvoje.
  • Obraćate puno pažnje na njihove pokrete kada su u vašoj blizini.

Što učiniti kad se zaljubite u prijatelja?

Kad shvatite da ste zaljubljeni u prijatelja, vrijeme je da odlučite što želite učiniti u vezi s tim.

Evo nekoliko koraka ako ste u ovoj situaciji:

1. Ne poričite ono što osjećate

Možda postoji dio vas koji želi izbjeći, odbaciti ili poreći rastuće osjećaje. Ali McCollough savjetuje da je poštenje najbolja politika.

- Samo zato što primjećujete te osjećaje ne znači da morate djelovati u skladu s njima, ali važno je sebi priznati da su osjećaji prisutni kako biste mogli dobiti emocionalnu podršku koja vam je potrebna - kaže ona.

2. Znajte da su ulozi visoki

Potrebno je mnogo odmjerenog razmišljanja kada ste zaljubljeni u prijatelja jer je vaš odnos u pitanju. Važno je pažljivo postupati s prijateljstvom kako biste ga mogli sačuvati u slučaju da oni ne osjećaju isto.

Teško je uzeti u obzir bolnu stvarnost da bi osjećaji mogli biti neuzvraćeni, da oni nisu zainteresirani za romantičnu vezu ili da riskirate gubitak prijateljstva jer se od neugodnosti teško oporaviti.

Ali saznanje da su ulozi visoki pomoći će vam da pronađete najbolji način za vođenje razgovora s poštovanjem.

3. Budite iskreni o tome što želite od veze

Razmislite o tome gdje ste trenutno i zašto ste zaljubljeni u njih upravo sada. Jeste li usamljeni i prijatelj vam ispunjava prazninu, zbog čega postajete zainteresirani za njega; svađate li se s trenutnim romantičnim partnerom, zbog čega razmišljate o nekom drugom; jesu li oni upravo izašli iz veze, a vi im konačno želite reći što osjećate; želite li biti s njima nešto neobvezno ili dugoročnu vezu...

Raščlanjivanje privlačnosti zajedno s namjerama i očekivanjima pomoći će da realno utemeljite osjećaje.

4. Potražite znakove da i oni osjećaju isto

Budući da su vam prijatelji, vjerojatno znate kako se ponašaju kad im se netko svidi. Prije nego započnete razgovor, pokušajte objektivno razmisliti o njihovom ponašanju i međusobnom odnosu. Obratite pozornost na to kako se ponašaju prema vama, na suptilne i očite načine.

Ako im se sviđate, uzvratit će vam koketiranjem i vidjet ćete malo nervoze i na njihovoj strani. Ako im se ne sviđate, primijetit ćete da ih ne zanima njegovanje intimnih, koketnih trenutaka i da vjerojatno nisu ljubomorni na vaš ljubavni život. Umjesto toga, možda ga podržavaju i zagovaraju.

Evo kako se zaljubljuju žene, a kako muškarci - ključne razlike
Evo kako se zaljubljuju žene, a kako muškarci - ključne razlike

No, treba imati na umu da je ponekad teško reći jesu li zainteresirani za vas jer se također boje da ne pokvare prijateljstvo.

- Postoji niz rizika koje pokretanje razgovora predstavlja za stabilnost prijateljstva koje napreduje - primjećuje McCullough. Ako u odnosu postoji povijest flerta, priznanje uzajamne privlačnosti ili intuitivni osjećaj da bi se i oni mogli zaljubiti u vas, rizik je manji.

5. Razmislite ima li smisla jednostavno ih pustiti

Recimo da ste ispitali svoje osjećaje i zaključili da je vaše prijateljstvo važnije od mogućnosti nečeg višeg. Volite ih, ali možda ste shvatili da vam ne uzvraćaju osjećaje ili da dugoročno niste održiv romantični spoj.

Ne želite riskirati ono što već imate za nešto što kasnije možda neće uspjeti.

S ovim može biti srceparajuće nastaviti dalje, stoga si pružite podršku i suosjećanje.

- Možda je moguće, ali i ne mora biti, prestati gajiti romantične osjećaje nakon što se razviju - kaže Zerehi.

Neke stvari koje bi mogle pomoći da ohladite svoje osjećaje jesu dati malo prostora vezi, provoditi vrijeme s drugim prijateljima ili pojedincima koji vam se sviđaju ili se baviti hobijima i drugim aktivnostima koje ne uključuju nužno prijatelja prema kojem ste razvili osjećaje.

6. Ako im želite dati do znanja, dajte prednost prijateljstvu

Ako ste odlučili da se ne možete suzdržati, i dalje je važno usmjeriti svoje prijateljstvo kada dijelite romantične osjećaje prema njima. Umjesto hrabre romantične geste, pozovite ih na miran, jednostavan i iskren razgovor o vašim osjećajima.

Poštujte njihove osjećaje i poštujte vrijeme koje će im trebati da obrade vaše emocije, pogotovo ako je riječ o iznenađenju.

Tijekom razgovora svakako dajte prijatelju prioritet poštujući njegove individualne osjećaje i sposobnost izbora, koristeći svoja djela i riječi.

- Jedini način da sa sigurnošću saznaš da li se tvoj prijatelj zaljubljuje u tebe je da pitaš - ističe McCullough.

Ako je otvorena i iskrena komunikacija temelj prijateljstva, moglo bi biti prostora za izravan, ali i razigran, razgovor o tome kako se oboje osjećate.

Ako vaš prijatelj osjeća isto, super. Ovo je prvi od mnogih razgovora u kojima možete zajedno oblikovati svoje sljedeće korake.

7. Budite spremni na neugodnosti ako ne osjećaju isto

Ako oni ne osjećaju isto i žele ostati samo prijatelji, prihvatite razgovor sa što više lakoće i razumijevanja. Privatno, svoje razočaranje možete obraditi kasnije.

Vaša reakcija može igrati ulogu u daljnjem razvoju stvari.

Ipak, neizbježno je da će stvari biti neugodne neko vrijeme dok budete radili na vraćanju prijateljstva na staro - ako je to ono što oboje želite.

Zerehi napominje da bi prijatelju moglo biti neugodno zbog promjene vaših osjećaja prema njemu, stoga budite spremni na sve što će se dogoditi.

- Čak i ako razvijete romantične emocije, moguće je da vam prijatelj ne uzvrati ono što osjećate prema njemu - kaže Zerehi. Kako bi krenuli naprijed, ona kaže da to ovisi o tome koliko im je neugodno zbog promjene emocija i o tome jeste li u stanju upravljati platonskom vezom s nekim prema kome gajite nešto.

Također postoji mogućnost da nakon razotkrivanja nećete ostati prijatelji, stoga postupite lagano.

Ako ste u vezi...

Ako ste vi ili prijatelj u monogamnoj vezi s nekim, McCullough ističe visoku razinu rizika zbog mogućnosti uplitanja i povrjeđivanja drugih.

U ovom je slučaju ključno biti otvoren s partnerom o svojim osjećajima.

- Zaljubljivanje u prijatelja dok ste u vezi može biti pokazatelj da niste potpuno zadovoljni u svojoj vezi - kaže ona.

U svakom slučaju, znajte da je uobičajeno da se zaljubite čak i kada ste u ozbiljnoj vezi, a postoje načini da se elegantno nosite sa situacijom.

Kako se prestati zaljubljivati u prijatelja?

Ako ste  prijatelju rekli da ste zaljubljeni u njega, ali osjećaji nisu uzvraćeni, davanje do znanja može vam donijeti olakšanje od vječnog pitanja 'što ako...', što će vam pomoći da nastavite dalje. Ako im niste rekli, ali svejedno želite nastaviti dalje, samo znajte da se otpuštanje osjećaja neće dogoditi preko noći.

Dakle, budite strpljivi.

Kako biste si pomogli u tome, sjetite se svoje vrijednosti i toga da zaslužujete biti s nekim tko će preuzeti rizik da bude s vama pod svaku cijenu jer mu je toliko stalo do vas.

Također bi moglo pomoći da realno pogledate svog prijatelja i odnos. Možda se stvarno slažete, ali nemate iste životne ciljeve, pa veza ne bi ne funkcionirala.

Možda vas mogu nasmijati, ali se ne slažete s njihovim političkim ideologijama. Zadržite te nekompatibilnosti u svom umu.

U međuvremenu, pridržavajte se jasnih granica poštovanja i dajte jedno drugom prostora.

To može izgledati kao ograničavanje vremena koje provodite jedno s drugim te manje kontakta kao i fizičkog dodira. Nakon stanke, možda dođe do promjene emocija i možete ponovno izgraditi prijateljstvo.

Zaljubljivanje može biti jedno od najturbulentnijih, najzbunjujućijih iskustava. Ali ljubav zahtijeva hrabru ranjivost i riskiranje stvari koje su vam zaista važne.

Ako želite, otvorite svoje srce i započnite razgovor da vidite što će se dogoditi. Dajte im do znanja koliko vam je stalo do njih i njihovog prijateljstva, ali i da u isto vrijeme imate jake osjećaje i želite biti iskreni prema sebi i prema njima.

Nikada nećete znati dok izravno ne pitate i ne izrazite svoje osjećaje, donosi MBG.

Prva ljubav pamti se zauvijek, a najljepše se voli iza četrdesete godine - evo zašto je tako!
Prva ljubav pamti se zauvijek,  a najljepše se voli iza četrdesete godine - evo zašto je tako!
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana