Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Znanstvenici izumili kondome za veće zadovoljstvo i zaštitu

Znanstvenici izumili kondome za veće zadovoljstvo i zaštitu

'Metoda koja produljuje trajanje podmazivanja kondoma poboljšala bi mnoga seksualna iskustava i potencijalno povećala upotrebu kondoma. Samo-podmazujući kondom stvara 53 posto manje trenja...'

VIDEO

Znanstvenici su stvorili samo-podmazujući kondom koji postaje klizav tijekom seksa.

Novo razvijena kontracepcija prilikom dolaska u dodir s tjelesnim tekućinama izlučuje mazivo, koje ostaje sklisko za 1000 seksualnih 'potisaka', pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu u Bostonu.

Nadaju se da će kondomi ovako postati privlačniji, i tako smanjiti broj neplaniranih trudnoća i prenošenje spolno prenosivih bolesti. 

- Metoda koja produljuje trajanje podmazivanja kondoma poboljšala bi mnoga seksualna iskustava i potencijalno povećala upotrebu kondoma - napisali su istraživači.

Znanstvenici su premazali kondom sa supstancom koja prilikom dodira s tjelesnim tekućina postaje skliska. Oni tvrde da se potom između supstance i kondoma stvaraju jake kemijske veze koje produljuju lubrikaciju na kondomu, piše Daily Mail.

Znanstvenici su testirali tu novu supstancu na površini sličnoj koži što je pokazalo koliko se trenja stvara i usporedili podatke s trenjem običnog kondoma. Ovo istraživanje je podržala i Fondacija Billa i Melinde Gates.

Rezultati su pokazali da samo-podmazujući kondom stvara 53 posto manje trenja od običnog kondoma. Istraživanje je također pokazalo da korištenje lubrikanta s običnim kondomom smanjuje trenje za 55 posto, ali mnogo ljudi ne voli koristiti lubrikant jer ga smatraju neurednim i ljigavim te da vrijeme potrebno da se primjeni negativno utječe na seksualnu želju.

Nakon čak 1000 potisaka samo-podmazujući kondom je još uvijek bio sklizak. S druge strane, obični kondom na kojeg je stavljen lubrikant na bazi vode se počeo sušiti nakon samo 600 potisaka. 

- Seks koji prosječno traje nešto više od 5 minuta inače podrazumijeva između 100 i 500 potisaka, što je između 19 i 100 puta u minuti - napisali su znanstvenici.

Istraživači, na čelu s Benjaminom Cooperom, također su pitali 33 odrasle osobe da li vole koristiti kondom tijekom seksa te koja vrsta kondoma im je draža - klasični ili samo-podmazivi.

Oko 70 posto ispitanika je napisalo da je samo-podmazivi kondom 'puno' skliskiji od onih standardnih. A svi ispitanici su potvrdili da im je draža nova vrsta kondoma. Njih 55 posto je reklo da bi češće koristilo kondome kad bi imali svojstvo samo-podmazivanja, istraživanje je objavljeno u časopisu Royal Society Open Science.

Točke strasti: 13 erogenih zona koje morate prestati ignorirati
Točke strasti: 13 erogenih zona koje morate prestati ignorirati

- Malo je ljigav kad se suh stavlja, ali u prisutnosti vode ili tjelesnih tekućina postaje stvarno gladak - izjavio je profesor Mark Grinstaff.

- Trebate samo malo tekućine kako biste ga aktivirali - dodao je.

Nova istraživanja koja bi trebala odgovoriti na pitanje koji brend kondoma je najbolji i najizdržljiviji bi trebala početi početkom 2019. godine. A tvrtka povezana sa Sveučilištem planira proizvesti samo-podmazivi kondom i staviti ga na tržište. Još nije dostupan podatak kad bi se samo-podmazujući kondom mogao naći na tržištu.

Masturbacija vam može pomoći kod grčeva, stresa i nesanice
Masturbacija vam može pomoći kod grčeva, stresa i nesanice

- Jedva čekamo ovu inovaciju da se pojavi na tržištu. Vjerujemo da će potaknuti ljude da češće koriste kondome - izjavila je Bekki Burbridge, voditeljica dobrotvornog društva koja se bavi spolnim zdravljem. 

- Kondomi su jedina metoda zaštite u seksu koja istovremeno sprječava neželjenu trudnoću i spolno prenosive bolesti i zbog toga je bitno da su ljudima ugodni za korištenje - dodala je.

Kako funkcioniraju samo-podmazivi kondomi?

Klasični kondomi od lateksa su premazani supstancom HEA/BP i polivinilpirolidonom, koji postaje sklizak kad dođe u dodir s tekućinama. Voda je ključni sastojak svih tjelesnih tekućina, poput onih koje se nalaze u vagini. Kad se kondom otvori i dođe u dodir sa svjetlom stvaraju se jake kemijske veze između kondoma i supstance. Te jake kemijske veze omogućuju kondomu da ostane sklizak do 100 potisaka tijekom seksualnog odnosa. 

ISPOVIJEST DJEVICE: 'Drugi su mi se rugali što još uvijek nisam imala seksualno iskustvo s ovoliko godina, ali mene nije briga!'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća