Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Znanstvenici: Komarci manje piju krv dok slušaju Skrillexa

GLAZBOM PROTIV KOMARACA? U svojoj dugogodišnjoj praksi nisam se susreo s iskustvom da glazba i zvuk utječu na ponašanje komaraca, rekao nam je biolog Petar Crnčan

Foto: FOTOLIA/PXL
10 komentara

Nedavno je provedeno znanstveno istraživanje čiji su neobični rezultati objavljeni prošli tjedan u znanstvenom časopisu Acta Tropica. Znanstvenici su proučavali učinak glazbe na ponašanje egipatskih komaraca koji su često nositelji denga groznice, zika virusa i drugih bolesti. Komarci su podijeljeni u dvije skupine. Jedna od skupina nalazila se u tišini, dok je druga bila izložena dubstep glazbi DJ-a Skrillexa. Prilikom istraživanja uočene su razlike u ponašanju između skupina. Oni koji su slušali Skrillexa s vremenom su manje prilazili hrani i pili krv. Uočen je i utjecaj glazbe kod rasplodnog ponašanja. Ženke su manje kopulirale s mužjacima od onih iz tihe skupine.

Foto: Mario Pavlović

- U svojoj dugogodišnjoj praksi nisam se susreo s iskustvom da glazba i zvuk utječu na ponašanje komaraca. Moguće je da je glasnoća i duljina izloženosti komaraca elektronskoj glazbi oštetila njihove organe i da se zbog toga može uočiti drugačije ponašanje - komentirao je biolog Petar Crnčan i našalio se kako takva glazba tjera ljude, a kamoli komarce.

Kako ne bi eksperimentirali s tjeranjem komaraca glazbom koja možda nije prema vašim afinitetima radije posegnite za nekim uobičajenim sredstvima.

Foto: 123RF

- Eterična ulja mogu poslužiti u odbijanju komaraca. Sprej može poslužiti, samo se mora nanositi više puta jer nakon nekog vremena ishlapi na koži - zaključio je Crnčan. 

NIKAD TO NEĆE PRIZNATI: Muškarci tijekom seksa često misle o ovome, ali to skrivaju

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message