Lifestyle

Komentari 0

Znanstvenici primjetili: Gušter istovremeno polaže jaja i 'rađa'

Znanstvenici primjetili: Gušter istovremeno polaže jaja i 'rađa'

Prema mišljenju australskog tima jedno od mogućih objašnjenja je i da se ovaj gušter tako prilagođava sve većoj klimatskoj nestabilnosti i ekstremnim promjenama

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: ULTRAPASIVNO PUŠENJE: ZAOSTACI DUHANSKOG DIMA SU VRLO ŠTETNI

Čini se da jedna vrsta guštera iz Australije istovremeno može i polagati jaja i rađati što nitko do sada nije primijetio, kažu znanstvenici sa sveučilišta u Sydneyu koji su do ovog otkrića došli nakon niza godina proučavanja troprstog australskog guštera, Saiphos equisa.

Naime već je dugo poznato da ovi gušteri mogu i položiti jaja i 'roditi' svoje bebe, ali uvijek se pretpostavljalo da će se osloniti na jednu ili na drugu metodu, a sad su istraživači, kako su rekli za Vice, po prvi put ovu životinju vidjeli kako u isto vrijeme koristi obje metode.

Pretpostavlja se da je ukupno 150 životinjskih vrsta napravilo evolucijski prijelaz od polaganja jajašaca do reprodukcije rađanjem, što možda znači da je ovaj gušter 'uhvaćen' u evolucijskom prijelazu između dva stanja.

- Ne znamo u kojem se smjeru njegova evolucija razvija. U nekim okruženjima polaganje jaja može imati određene prednosti, no ne znamo još je li se ovaj gušter 'odlučio' za tu metodu - rekla je profesorica Sydneyskog Sveučilišta Camilla Whittington. '.

Whittington kaže da se po prethodnim istraživanjima može vidjeti da reproduktivna metoda obično najviše ovisi o klimi u kojoj vrsta živi. Tako se na primjer u toplim i suhim područjima kao što je Sydney u Australiji reprodukcija troprstog guštera provodi polaganjem jajašaca. Jedinke tog guštera koje žive u hladnijim dijelovima Australije, kao što je npr. New South Wales, svoje mlade 'nose' i rađaju.

- Poznata evolucijska hipoteza koju zovemo 'hipotezom hladne klime kaže da bi u područjima hladnije klime rađanje moglo imati prednosti pred polaganjem jaja, a čini se da ovi gušteri to potvrđuju - kaže Whittington. Ipak, ona napominje i da je puno toga o njima još uvijek nepoznato, pa se još ništa ne može sa sigurnošću tvrditi.

Prema mišljenju australskog tima jedno od mogućih objašnjenja je i da se neke vrste prilagođavaju sve većoj klimatskoj nestabilnosti, sve ekstremnijim klimatskim promjenama i sve nepredvidljivijem vremenu.

- Budući da su geni troprstih guštera koji polažu jaja slični kao geni troprstih guštera koji svoje mlade rađaju, moguće je i da će troprsti gušter napraviti 'korak unazad' i potpuno se opredijeliti za polaganje jaja - zaključila je Whittington.

POGLEDAJTE VIDEO Željko Bebek: #ZAJEDNO24SATA