Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Znanstvenici su kopirali Paška Patka i ostvarili njegove ideje!

Znanstvenici su kopirali Paška Patka i ostvarili njegove ideje!
1

Šašavi izumitelj: simpatični patak otkrio je novu molekulu i tehniku kako iz mora izvaditi brodove lopticama, a napravljen je kao dio antiratne propagandne 1943.

VIDEO

Paško Patak, jedan od najpoznatijih animiranih likova Walta Disneya, dovoljno je zadužio znanost da profesori sa Sveučilišta Cornell prema njemu nazovu asteroid. U jednom od stripova iz 1944. Paško nećacima pokazuje kako pravilno izvesti znanstveni eksperiment, no teška posuda ga iznenadi i padne mu na glavu. Poput ludog znanstvenika, nespretni patak umjesto zvjezdica ugleda tad još nepoznatu formulu jasno ispisanu u oblaku stripa. Dvadeset godina poslije u Disneyev studio stiže pismo profesora Lamberta sa Sveučilišta u Kaliforniji u kojem se objašnjava kako je upravo otkrivena nova molekula - metilen. 

Za njezino otkriće najviše je zaslužan Paško Patak jer je njezina formula identična onoj iz stripa, a doktor Gaspar koji ju je otkrio godinama je pratio pustolovine šašavog patka. Paško je znanstvenicima pomagao i 1964., kad se u blizini Kuvajta potopio tanker i zaprijetio izvorima pitke vode. Kako bi brod brzo izvadili iz mora, danski izumitelj Karl Kroyer napravio je sustav cijevi kojim je brod na dnu ispunio s 27 milijuna loptica napunjenih zrakom.

Brod je u trenu isplivao, no Kroyeru su odbili patentirati tehniku jer je Paško Patak potpuno identičnu stvar napravio u stripu 1949. godine - 15 godina prije Kroyera.

Šarmantni Patak udvara se Vlatki Patki bez hlača

Paško Patak prvi put se pojavljuje u crtiću “Mudra mala kokoš” 1934., a prvi crtić u kojem ima glavnu ulogu prikazan je 1937. U njemu se pojavljuje i njegova družica Vlatka Patka, kojoj se Paško udvara. Budući da nije nosio gaće i hlače, zabranili su ga u Finskoj i Švedskoj. Talentirani patak dobio je Oscar 1943. godine.

I filmaši su “krali” ideje od najpoznatijeg patka na svijetu

Film “Početak” s Leonardom Dicaprijem izazvao je veliku prašinu među kritikom i publikom koja se divila originalnoj ideji koja nastaje u snovima. No u stripu iz 2002., osam godina prije filma, zločesti kradljivci snova pokušali su ući u snove Tvrdice, ujaka Paška Patka, i ukrasti mu kombinaciju sefa. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...
kako se slavio 1. maj

Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...

Evo zašto je 1. maj proglašen Međunarodnim praznikom rada i kako su ga ljudi nekada slavili: Do 50-ih godina u prvom planu bile su parole za bolji život radnika i izgradnju zemlje, a otad postaje prilika za obiteljsko druženje uz roštilj, janjca na ražnju, karte i smijeh