Lifestyle

Komentari 93

Znanstvenici zbunjeni - nešto se zbilja čudno događa na nebu

Znanstvenici zbunjeni - nešto se zbilja čudno događa na nebu

Nešto se čudno događa s pticama, izvještavaju znanstvenici koji su zabilježili da broj ptica pada na globalnoj razini, a rezultati istraživanja šokiraju

Nebo se prazni, a to nije samo poetska slika - već činjenica, barem nebo u Sjevernoj Americi. Naime, broj ptica u SAD-u i Kanadi smanjio se za 29 posto od 1970., objavili su znanstvenici, ističući kako je tamo danas 2,9 milijardi manje ptica nego prije 50 godina.

Analiza objavljena u časopisu Science najopsežniji je i najambiciozniji pokušaj da se sazna što se događa s ptičjom populacijom. Rezultati su šokirali istraživače i organizacije za očuvanje okoliša te biljnih i životinjskih vrsta, piše The Times

- Gledamo krizu koja je u punom jeku - rekao je David Yarnold, predsjednik i izvršni direktor Nacionalnog društva Audubon.

Ugrožena ptica crvendać

Stručnjaci već duže vrijeme znaju kako su neke vrste ptica postale osjetljive na izumiranje. No, nova studija, koja se temelji na širokom istraživanju s više od 500 vrsta, otkriva velike gubitke čak i među tradicionalno brojnim pticama kao što su crvendaći i vrapci.

Što ubija ptice?

Uobičajene vrste ptica ključne su za ekosustave, suzbijanje štetočina, oprašivanje cvijeća, širenje sjemena i obnavljanje šuma. Kad ove ptice nestanu, njihova nekadašnja staništa ne ostaju ista. 

- Ljudi brinu kad nestane orlovi ili druge vrste poznate zbog svoje veličine ili simbolike, no realno nestanak vrabaca ima veći utjecaj na okoliš, a zbog tog ne brinemo - rekla je Hillary Young, biologinja za očuvanje na Sveučilištu iz Kalifornije.

Tim istraživača sa sveučilišta, vladinih agencija i neprofitnih organizacija surađivao je na novom istraživanju koje je kombiniralo stare i nove metode brojanja ptica. 

U novoj studiji, istraživači su se okrenuli tim istraživanjima kako bi procijenili populaciju 529 vrsta u razdoblju od 2006. do 2015. godine. Te procjene uključuju 76 posto svih vrsta ptica u Sjedinjenim Državama i Kanadi, ali predstavljaju gotovo cjelokupnu populaciju ptica. Zatim su istraživači koristili zapise o promatranju ptica kako bi procijenili populaciju svake vrste od 1970., najranije godine za koju postoje konkretni podaci.

Dok su neke vrste rasle, ustanovili su istraživači, većina je opadala - često ogromnim brojem.

Među najteže pogođenim skupinama je vrsta vatroglavi kraljić, čiji je broj pao za 617 milijuna, dok je populacija kosa manja za 440 milijuna.

Slično se događa i u Europi

Doktor Rosenberg rekao je da je iznenađen raširenošću pada broja ptica. Europa doživljava sličan gubitak ptica, također među uobičajenim vrstama, rekao je dr. Gaston sa Sveučilišta u Exeteru. "Brojevi su općenito usporedivi", rekao je.

Zagreb: Hrvatske Å¡ume u obilasku park Å¡ume na Medvednici

Nova studija nije zamišljena kako bi se utvrdilo zašto ptice nestaju, ali rezultati - kao i ranija istraživanja - upućuju na neke vjerojatne krivce, rekao je dr. Rosenberg.

Znanstvenici vjeruju kako su ptice "desetkovane" gubitkom staništa ptica, što podrazumijeva isušivanje močvarnih područja, krčenja šuma i slično. Osim toga, moderna poljoprivreda i njeni pesticidi , osobito neonikotinoidi otežavaju pticama hranjenje i debljanje.

- Ptice premale tjelesne težine ne mogu dugo letjeti, ne mogu migrirati pa umiru - istaknuli su znanstvenici. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Najčitaniji članci