Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Znanstvenici zbunjeni - nešto se zbilja čudno događa na nebu

Nešto se čudno događa s pticama, izvještavaju znanstvenici koji su zabilježili da broj ptica pada na globalnoj razini, a rezultati istraživanja šokiraju

Mjesec na nebu u Zagrebu
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
92 komentara

Nebo se prazni, a to nije samo poetska slika - već činjenica, barem nebo u Sjevernoj Americi. Naime, broj ptica u SAD-u i Kanadi smanjio se za 29 posto od 1970., objavili su znanstvenici, ističući kako je tamo danas 2,9 milijardi manje ptica nego prije 50 godina.

Analiza objavljena u časopisu Science najopsežniji je i najambiciozniji pokušaj da se sazna što se događa s ptičjom populacijom. Rezultati su šokirali istraživače i organizacije za očuvanje okoliša te biljnih i životinjskih vrsta, piše The Times

- Gledamo krizu koja je u punom jeku - rekao je David Yarnold, predsjednik i izvršni direktor Nacionalnog društva Audubon.

Ugrožena ptica crvendać | Autor: Pinterest Foto: Pinterest

Stručnjaci već duže vrijeme znaju kako su neke vrste ptica postale osjetljive na izumiranje. No, nova studija, koja se temelji na širokom istraživanju s više od 500 vrsta, otkriva velike gubitke čak i među tradicionalno brojnim pticama kao što su crvendaći i vrapci.

Što ubija ptice?

Uobičajene vrste ptica ključne su za ekosustave, suzbijanje štetočina, oprašivanje cvijeća, širenje sjemena i obnavljanje šuma. Kad ove ptice nestanu, njihova nekadašnja staništa ne ostaju ista. 

KRIVOLOVCI UBILI IBISE Stravične brojke: U krivolovu strada i do pola milijuna ptica

- Ljudi brinu kad nestane orlovi ili druge vrste poznate zbog svoje veličine ili simbolike, no realno nestanak vrabaca ima veći utjecaj na okoliš, a zbog tog ne brinemo - rekla je Hillary Young, biologinja za očuvanje na Sveučilištu iz Kalifornije.

Tim istraživača sa sveučilišta, vladinih agencija i neprofitnih organizacija surađivao je na novom istraživanju koje je kombiniralo stare i nove metode brojanja ptica. 

U novoj studiji, istraživači su se okrenuli tim istraživanjima kako bi procijenili populaciju 529 vrsta u razdoblju od 2006. do 2015. godine. Te procjene uključuju 76 posto svih vrsta ptica u Sjedinjenim Državama i Kanadi, ali predstavljaju gotovo cjelokupnu populaciju ptica. Zatim su istraživači koristili zapise o promatranju ptica kako bi procijenili populaciju svake vrste od 1970., najranije godine za koju postoje konkretni podaci.

Dok su neke vrste rasle, ustanovili su istraživači, većina je opadala - često ogromnim brojem.

Među najteže pogođenim skupinama je vrsta vatroglavi kraljić, čiji je broj pao za 617 milijuna, dok je populacija kosa manja za 440 milijuna.

Slično se događa i u Europi

Doktor Rosenberg rekao je da je iznenađen raširenošću pada broja ptica. Europa doživljava sličan gubitak ptica, također među uobičajenim vrstama, rekao je dr. Gaston sa Sveučilišta u Exeteru. "Brojevi su općenito usporedivi", rekao je.

Zagreb: Hrvatske Å¡ume u obilasku park Å¡ume na Medvednici | Autor: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL

Nova studija nije zamišljena kako bi se utvrdilo zašto ptice nestaju, ali rezultati - kao i ranija istraživanja - upućuju na neke vjerojatne krivce, rekao je dr. Rosenberg.

NIJE NEMOGUĆE Evo zašto je Ruanda sada jedna od najčišćih država u svijetu

Znanstvenici vjeruju kako su ptice "desetkovane" gubitkom staništa ptica, što podrazumijeva isušivanje močvarnih područja, krčenja šuma i slično. Osim toga, moderna poljoprivreda i njeni pesticidi , osobito neonikotinoidi otežavaju pticama hranjenje i debljanje.

- Ptice premale tjelesne težine ne mogu dugo letjeti, ne mogu migrirati pa umiru - istaknuli su znanstvenici. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message