Lifestyle

Komentari 89

Evo zašto je Ruanda sada jedna od najčišćih država u svijetu

Evo zašto je Ruanda sada jedna od najčišćih država u svijetu

Prema UN-u, Ruanda je postala jedna od najčišćih zemalja na svijetu samo jednom jednostavnom odlukom. Već 2008. godine zabranili su jednokratne plastične vrećice

1. Zabrana plastičnih vrećica

Nakon što je Ministarstvo okoliša u Ruandi naručilo studiju o štetnosti jednokratnih plastičnih vrećica, one su zabranjene u cijeloj zemlji već 2008. godine.

Studija je naime otkrila kako te vrećice onečišćuju okoliš, predstavljaju opasnost za poljoprivredu, truju vodu i ubijaju ribe. Osim vrećica, zabranili su i plastična pakiranja.

2. Najčišći glavni grad

Nakon što su zabranili plastične vrećice i ambalaže te se toga strogo pridržavali, uz rigorozne kazne, značajno su smanjili plastični otpad. Zbog toga je glavni grad Ruande, Kigali, jedan od najčišćih gradova u Africi.

3. Zelene prilike za poduzetnike

Nakon što su odustali od plastike otvorile su se nove mogućnosti za poduzetnike koji su onda mogli proizvoditi alternativne materijale koji su dobri za okoliš, a pojavila se i sasvim nova industrija recikliranja plastike.

4. Povećanje pošumljenosti zemlje

Osim zabrane plastike, da bi Ruanda bila jedna od najzelenijih zemalja utjecala je i odluka da se do 2020. 30% cijele površine države prekrije šumama.

5. Sadnjom drveća do čišće zemlje

Cilj da 30% zemlje prekriju šumom je skoro ispunjen i trenutačno su na 29,8 posto. Uz toliko šuma, smanjilo se područje na kojem su ljudi odlagali smeće.

6. Umuganda

Umuganda znači 'svi zajedno za zajednički cilj' i to je ime akcije u kojoj se svake zadnje subote u mjesecu sve zajednice skupe i čiste svoj okoliš.

Ipak, nemojte misliti da je to dobrovoljna akcija, ako vas policija vidi da zabušavate tijekom Umugande, mogu vas natjerati da počnete čistiti. Kazne su rigorozne i zbog toga velika većina poštuje te akcije čišćenja.

7. Održivi turizam na solarni pogon

Uz zabranu plastike, pošumljavanje i cijelu zemlju koja se primi čišćenja jednom mjesečno, u Ruandi je i turizam samoodrživ i većinom se napaja na solarni pogon dok je sav namještaj od drveta.

8. Obnavljanje ekosustava

U mnogim rezervatima u Ruandi sada, vjerovali ili ne, rade bivše lovokradice. Ti preobraćenici sada čuvaju parkove prirode i najbolje znaju koje trikove koriste njihovi bivši kolege tako da su njihovi rezervati sada jedni od najsigurnijih na svijetu.

9. Unaprjeđenje nacionalnih parkova

Mnoge šume u Ruandi su obnovljene i pretvoren u nacionalne parkove ili parkove prirode. Osim pozitivnog utjecaja na okoliš, to je imalo i pozitivan utjecajna ekonomiju jer su u sve te parkove odmah nahrupili turisti.

Dvije godine zaredom, 2014. i 2015., ti parkovi su zaradili po 300 milijuna dolara.

10. Izgradnja zelene ekonomije

Ruanda je iznimno podložna klimatskim promjenama i to je jedan od bitnijih razloga zašto pokušavaju obnoviti i održati svoj ekosistem.

Plan ove afričke nacije je da do 2050. uspostave zelenu ekonomiju s niskom proizvodnjom ugljika.

11. Medeni novac

Osnovano je čak osam ovih kooperacija koje se bave proizvodnjom i prodajom meda na području novih šuma te je to postalo jedna od jačih ekonomskih grana u zemlji, a samim time i dobra poslovna prilika za male poduzetnike.

12. Zelena politika

Nikakve velike promjene ne dolaze bez promjene ideologije, a u Ruandi je politika ozbiljno stala iza svih zelenih inicijativa u zemlji. Zbog toga su nedavno dobili i poticaje iz međunarodnog fonda za zelenu klimu.

Donaciju su dobili zato da bi mogli nastaviti svoj snažni ekonomski rast koji u svojoj srži ima očuvanje okoliša.

13. Zelena politika pomogla je i gorilama

Osim što je cijela zemlja čišća, zbog zelene politike oko koje su svi u Ruandi angažirani, dobro je i gorilama.

Svi napori da se očuva vrsta planinskih gorila uspijevaju i sada ih ima više od 1000, a 2011. ih je bilo samo 800.

14. Čišća energija = čišća zemlja

Osim što su im već donirali značajna sredstva kako bi nastavili svoju politiku zelene ekonomije, fond za zelenu klimu planira donirati još 25 milijuna dolara za projekt širejna upotrebe solarne energije u istočnoj Africi.

Ruanda je mlada zemlja u velikom uzletu i imaju priliku odmah uspostaviti čiste i zelene industrije u skladu s najnovijim tehnološkim dostignućima što će pomoći u održavanju njihove zemlje čistom.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci