Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Znate li kako nastaje viskoza - prirodni ili umjetni materijal?

Znate li kako nastaje viskoza - prirodni ili umjetni materijal?
1

Mikrobiolozi su napravili eksperiment kako bi odgovorili na pitanje - u kojim se materijalima najviše usmrdimo od znoja? Otkrivamo kako je prošla viskoza...

VIDEO

Jeste li se ikada zapitali kakav materijal je zapravo viskoza? Omiljena je i vrlo ugodna za nošenje, posebno ljeti. Ona se dobiva od celuloze, a svrstana je u kategoriju umjetnih, regeneriranih vlakana. U kategoriji umjetnih nalaze se i sintetička vlakna, ali razlika je u tome što je viskoza sličnija pamuku, upija vlagu tijela i prozračna je dok sintetički materijali su sušta suprotnost.

Viskozu zovu i umjetnom svilom. Iako se dobiva od celuloze - nije posve prirodna. Ona je proizvedena kemijskim postupkom od prirodnog materijala pa je svrstana u kategoriju polusintetskih vlakana. Osim od drveća, može se proizvesti od različitih biljaka, npr. soje, šećerne trske, bambusa itd.

Postupak obrade izgleda otprilike ovako: 

Drvo se usitnjava i to se kemijski obrađuje. Na celulozu djeluju natrijeve lužine i ugljikov disulfid zbog čega nastaje gusta tekuća tvar. To se potom provlači kroz razrijeđenu kiselinu, a tada se celuloza oslobađa u obliku vrlo tankih, viskoznih niti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Viskoza je materijal otporan na bakterije

Mikrobiolozi su napravili eksperiment kako bi odgovorili na pitanje - u kojim se materijalima najviše usmrdimo od znoja? Zamolili su 13 žena i 13 muškaraca da voze bicikle u teretani. Nosili su majice od napravljene od nekoliko vrsta materijala. Kad su se dobro oznojili, majice su stavili u najlonske vrećice i ostavili na mračnom mjestu 28 sati, a tada su ih ponjušili.

Jednoglasno su zaključili kako majice od poliestera najviše smrde. Objasnili su kako znojenjem nastaju određene bakterije i razmnožavaju se na majici - što ih je više, smrad je intenzivniji. Brzina tog razmnožavanja ovisi o vrsti materijala. Prirodni materijali upijaju znoj dok se kod sintetičkih zadržavaju između vlakana stvarajući svojevrsne bazene u kojima im je savršena klima za razmnožavanje.

Da bi bolje razumjeli kako se te bakterije razmnožavaju, uzgojili su ih na pamuku, poliesteru, akrilu, najlonu, filcu, vuni i viskozi. Na pamuku se nije razmnožilo puno bakterija dok su na poliesteru bujale. Na najlonu se razvijala vrsta bakterija koja izaziva akne kao i neugodan miris stopala. Viskoza se pokazala kao jedini materijal vrlo otporan na bakterije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru