Znate li kako nastaje viskoza - prirodni ili umjetni materijal? | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Znate li kako nastaje viskoza - prirodni ili umjetni materijal?

Znate li kako nastaje viskoza - prirodni ili umjetni materijal?
1

Mikrobiolozi su napravili eksperiment kako bi odgovorili na pitanje - u kojim se materijalima najviše usmrdimo od znoja? Otkrivamo kako je prošla viskoza...

VIDEO

Jeste li se ikada zapitali kakav materijal je zapravo viskoza? Omiljena je i vrlo ugodna za nošenje, posebno ljeti. Ona se dobiva od celuloze, a svrstana je u kategoriju umjetnih, regeneriranih vlakana. U kategoriji umjetnih nalaze se i sintetička vlakna, ali razlika je u tome što je viskoza sličnija pamuku, upija vlagu tijela i prozračna je dok sintetički materijali su sušta suprotnost.

Viskozu zovu i umjetnom svilom. Iako se dobiva od celuloze - nije posve prirodna. Ona je proizvedena kemijskim postupkom od prirodnog materijala pa je svrstana u kategoriju polusintetskih vlakana. Osim od drveća, može se proizvesti od različitih biljaka, npr. soje, šećerne trske, bambusa itd.

Postupak obrade izgleda otprilike ovako: 

Drvo se usitnjava i to se kemijski obrađuje. Na celulozu djeluju natrijeve lužine i ugljikov disulfid zbog čega nastaje gusta tekuća tvar. To se potom provlači kroz razrijeđenu kiselinu, a tada se celuloza oslobađa u obliku vrlo tankih, viskoznih niti. 

Viskoza je materijal otporan na bakterije

Mikrobiolozi su napravili eksperiment kako bi odgovorili na pitanje - u kojim se materijalima najviše usmrdimo od znoja? Zamolili su 13 žena i 13 muškaraca da voze bicikle u teretani. Nosili su majice od napravljene od nekoliko vrsta materijala. Kad su se dobro oznojili, majice su stavili u najlonske vrećice i ostavili na mračnom mjestu 28 sati, a tada su ih ponjušili.

Jednoglasno su zaključili kako majice od poliestera najviše smrde. Objasnili su kako znojenjem nastaju određene bakterije i razmnožavaju se na majici - što ih je više, smrad je intenzivniji. Brzina tog razmnožavanja ovisi o vrsti materijala. Prirodni materijali upijaju znoj dok se kod sintetičkih zadržavaju između vlakana stvarajući svojevrsne bazene u kojima im je savršena klima za razmnožavanje.

Da bi bolje razumjeli kako se te bakterije razmnožavaju, uzgojili su ih na pamuku, poliesteru, akrilu, najlonu, filcu, vuni i viskozi. Na pamuku se nije razmnožilo puno bakterija dok su na poliesteru bujale. Na najlonu se razvijala vrsta bakterija koja izaziva akne kao i neugodan miris stopala. Viskoza se pokazala kao jedini materijal vrlo otporan na bakterije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama