Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Znate li kako nastaje viskoza - prirodni ili umjetni materijal?

Znate li kako nastaje viskoza - prirodni ili umjetni materijal?
1

Mikrobiolozi su napravili eksperiment kako bi odgovorili na pitanje - u kojim se materijalima najviše usmrdimo od znoja? Otkrivamo kako je prošla viskoza...

VIDEO

Jeste li se ikada zapitali kakav materijal je zapravo viskoza? Omiljena je i vrlo ugodna za nošenje, posebno ljeti. Ona se dobiva od celuloze, a svrstana je u kategoriju umjetnih, regeneriranih vlakana. U kategoriji umjetnih nalaze se i sintetička vlakna, ali razlika je u tome što je viskoza sličnija pamuku, upija vlagu tijela i prozračna je dok sintetički materijali su sušta suprotnost.

Viskozu zovu i umjetnom svilom. Iako se dobiva od celuloze - nije posve prirodna. Ona je proizvedena kemijskim postupkom od prirodnog materijala pa je svrstana u kategoriju polusintetskih vlakana. Osim od drveća, može se proizvesti od različitih biljaka, npr. soje, šećerne trske, bambusa itd.

Postupak obrade izgleda otprilike ovako: 

Drvo se usitnjava i to se kemijski obrađuje. Na celulozu djeluju natrijeve lužine i ugljikov disulfid zbog čega nastaje gusta tekuća tvar. To se potom provlači kroz razrijeđenu kiselinu, a tada se celuloza oslobađa u obliku vrlo tankih, viskoznih niti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Viskoza je materijal otporan na bakterije

Mikrobiolozi su napravili eksperiment kako bi odgovorili na pitanje - u kojim se materijalima najviše usmrdimo od znoja? Zamolili su 13 žena i 13 muškaraca da voze bicikle u teretani. Nosili su majice od napravljene od nekoliko vrsta materijala. Kad su se dobro oznojili, majice su stavili u najlonske vrećice i ostavili na mračnom mjestu 28 sati, a tada su ih ponjušili.

Jednoglasno su zaključili kako majice od poliestera najviše smrde. Objasnili su kako znojenjem nastaju određene bakterije i razmnožavaju se na majici - što ih je više, smrad je intenzivniji. Brzina tog razmnožavanja ovisi o vrsti materijala. Prirodni materijali upijaju znoj dok se kod sintetičkih zadržavaju između vlakana stvarajući svojevrsne bazene u kojima im je savršena klima za razmnožavanje.

Da bi bolje razumjeli kako se te bakterije razmnožavaju, uzgojili su ih na pamuku, poliesteru, akrilu, najlonu, filcu, vuni i viskozi. Na pamuku se nije razmnožilo puno bakterija dok su na poliesteru bujale. Na najlonu se razvijala vrsta bakterija koja izaziva akne kao i neugodan miris stopala. Viskoza se pokazala kao jedini materijal vrlo otporan na bakterije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani
JESTE LI ZNALI?

Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani

Čak i svježe očišćeni ručnici mogu sadržavati 190.000 bakterija, a brojka se penje na čak 17 milijuna nakon samo jednog dana korištenja, ističe stručnjak