Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Znate li koja je razlika između dezodoransa i antiperspiranta?

Znate li koja je razlika između dezodoransa i antiperspiranta?

Ako želite kontrolirati znojenje i izbjeći vlažnost ispod pazuha, trebali biste koristiti antiperspirant. Ali ako se ne znojite pretjerano, a želite smanjiti neugodne mirise, dezodorans je pravi odabir za vas

Antiperspiranti i dezodoransi imaju različite svrhe. Naime, antiperspiranti mogu smanjiti količinu znoja, dok dezodoransi samo pomažu u uklanjanju tjelesnog mirisa povezanog sa znojenjem.

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto se znojimo?

Pokretanje videa ...

Što je antiperspirant?

Antiperspirant se radi s aluminijskim kloridom i drugim spojevima aluminija, koji blokiraju otvaranje znojnih žlijezda, odnosno znojnih kanala.

Frizerka otkrila koliko šampona treba koristiti pri pranju kose
Frizerka otkrila koliko šampona treba koristiti pri pranju kose

- Antiperspirant je idealan za one koji žele smanjiti vlažnost ili se znoje više nego obično - kaže Kiran Mian, dermatologinja iz New Yorka. Znojenje je način na koji naše tijelo regulira temperaturu. Kako vlaga isparava s kože, tako hladi tijelo. Iako je normalno i zdravo se znojiti kad vježbate ili vam je vruće, postoji određeni broj ljudi koji imaju hiperhidrozu. Oni se znoje više nego većina ljudi. Osobama s ovim stanjem antiperspiranti bez recepta ili na recept mogu pomoći u kontroli znojenja.

Antiperspirant nanosite navečer prije spavanja kako bi blokirao znojne kanale i trajao oko 24 sata.

Što je dezodorans?

Dezodorans ne zaustavlja znojenje kako to radi antiperspirant, ali kontrolira miris koji dolazi uz znojenje.

- Znoj zapravo nema miris. Miris tijela dolazi od kombinacije znoja i bakterija koje ga razgrađuju - kaže Mian. Dezodoransi su obično na bazi alkohola te djeluju stvaranjem kiselog okoliša na koži, što smanjuje količinu bakterija koje dovode do neugodnih mirisa.

- Oni koji nemaju problema s previše znojenja, ali žele smanjiti neugodne mirise, trebali bi koristiti dezodorans - kaže Mian.

Dezodorans bi trebali nanositi ujutro na čistu i suhu kožu, a potrajat će oko 24 sata.

Kako odabrati između antiperspiranta i dezodoransa?

Ako želite kontrolirati znojenje i izbjeći vlažnost ispod pazuha, trebali biste koristiti antiperspirant. Ali ako se ne znojite pretjerano, a želite smanjiti neugodne mirise, dezodorans je pravi odabir za vas. Naravno, ako koristite antiperspirant za regulaciju znojenja, smanjit ćete i tjelesni miris - imajte na umu da je miris nusprodukt znoja i bakterija.

Mama otkrila trik kako da vas djeca slušaju bez da se derete
Mama otkrila trik kako da vas djeca slušaju bez da se derete

Prema maloj studiji iz 2005. godine objavljenoj u časopisu American Academy of Dermatology, i dezodoransi i antiperspiranti mogu biti učinkoviti u kontroli tjelesnog mirisa. Istraživanje je obuhvatilo 53 muških sudionika koji su završili 12-dnevno razdoblje u kojem nisu koristili ni dezodorans ni antiperspirant. Zatim su ušli u petodnevnu fazu u kojoj su koristili antiperspirant na jednom pazuhu, ​​a dezodorans na drugom.

Istraživači su svoj tjelesni miris procjenjivali 12 i 24 sata nakon prvog, trećeg i petog dana. Nakon pet primjena, antiperspirant je smanjio miris za 29 posto u 12 sati, a dezodorans je smanjio miris za 27 posto u 12 sati.

I antiperspiranti i dezodoransi se smatraju sigurnim proizvodima - iako antiperspiranti mogu imati negativne posljedice za ljude s uznapredovalom bolesti bubrega zbog aluminija. Za one koji nemaju bubrežne bolesti, antiperspiranti ne predstavljaju zdravstveni rizik i nisu štetni za osobe s ili bez hiperhidroze, objašnjava Mian.

Isprobajte kombinirani antiperspirant i dezodorans

Ako imate problema i s neugodnim mirisom i znojenjem, na tržištu postoje proizvodi koji imaju i dezodorans i antiperspirant. Na većini kombiniranih proizvoda će pisati antiperspirant i dezodorans, ali ako nije jasno označeno, provjerite sastojke. Antiperspirant će imati aktivni sastojak - aluminij, dok dezodoransi obično ne sadrže aluminij, ali imaju antibakterijska sredstva, poput alkohola ili sode bikarbone.

Sirutka tijelu daje energiju, jača imunitet i pomaže dobiti mišiće
Sirutka tijelu daje energiju, jača imunitet i pomaže dobiti mišiće

Ako odlučite koristiti oba proizvoda, ali odvojeno, antiperspirant biste trebali primijeniti prvi i to na čistu i suhu kožu, po mogućnosti noću prije spavanja, što će dati antiperspirantu vremena da se aktivira preko noći, kaže Mian. Za najbolje rezultate dezodorans nanesite ujutro, piše Insider.