Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Znate li koji je ovo kukac? Često nam ulazi u kuće, a nije veliki krvopija kako mnogi misle

Znate li koji je ovo kukac? Često nam ulazi u kuće, a nije veliki krvopija kako mnogi misle

Odrasli primjerak te vrste svojim vitkim tijelom, prozirnim krilima i nogama koje nalikuju na štule izgleda poput komarca koji je prerastao svoje vršnjake, no tu prestaje sva sličnost sa zujavim 'zločincima' koji piju krv

VIDEO

Tipula paludosa, kukac je koji se naziva i jastrebom među komarcima, dugonogi komarac, komarac-ždral, dok se u našem podneblju naziva livadnim komarcem. Riječ je o letećem kukcu porijeklom iz Europe, koji je prvi put prijavljen u Kanadi 1955. godine, piše University of Guelph. 

POGLEDAJTE VIDEO: U Osijeku zid prepun komaraca dva dana nakon tretiranja 

Pokretanje videa...

Nevjerojatna najezda komaraca u Sarvašu 01:00

Odrasli primjerak te vrste svojim vitkim tijelom, prozirnim krilima i nogama koje nalikuju na štule izgleda poput komarca koji je prerastao svoje vršnjake, no tu prestaje sva sličnost sa komarcima, tim zujavim 'zločincima' koji nam piju krv. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovi divovi mogu imati krila u rasponu čak do 6,5 centimetra.  Za razliku od klasičnih komaraca, oni ne grizu ni ljude ni životinje. Zapravo, povremeno piju nektar. U kolovozu i rujnu odrasle jedinke izlaze iz svojih podzemnih skrovišta kako bi se parile i razmnožavale.

8 načina kako efikasno smanjiti svrbež nakon ugriza kukaca
8 načina kako efikasno smanjiti svrbež nakon ugriza kukaca

Oni će položiti svoja jaja na gornji sloj površine prekrivene travom, a jedna ženka može položiti čak do 300 jaja. Dva tjedna kasnije, ličinke se izlegu i počinju se hraniti travom. No, najveći dio štete na travi dogodit će se sljedećeg proljeća. 

Naime, ličinke se tijekom dana hrane korijenjem trave, a u toplim vlažnim noćima izlaze na površinu da bi jeli stabljike i vlati trave. Oštećenja se obično javljaju od svibnja do lipnja. Na travnjaku se mogu pojaviti gola područja bez trave, kao područja na kojima su mravinjaci. No, i druge životinje, poput tvorova i čvoraka, oštećuju travnjak u potrazi za hranom. 

Mislili da je izumrla: Pogledajte najveću pčelu na svijetu. Čak je četiri puta veća od obične...
Mislili da je izumrla: Pogledajte najveću pčelu na svijetu.  Čak je četiri puta veća od obične...

Što možemo učiniti da se smanji utjecaj ovih kukaca na travnatu površinu? Prva stvar je održavati travnjak zdravim pravilnom košnjom i dohranjivanjem. Osim toga, odrasle jedinke polažu jaja u vlažno tlo, pa poboljšanjem drenaže, odnosno odvlaživanja, možete odvratiti ženke od toga baš na vašem travnjaku.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'