Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
OMILJENA LJETNA PIĆA

Znate li koliko kokteli sadrže šećera u sebi? Mnogi su blizu dnevne granice - provjerite

Neki ljetni kokteli sadrže 90 posto dnevnog ograničenja šećera. Prema NHS-u odrasli ne bi trebali unositi više od 30 g šećera dnevno što je otprilike sedam kockica šećera

Dnevni unos šećera trebao bi biti oko 30 grama dnevno, prema preporukama britanske Nacionalne zdravstvene službe. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da dnevni unos šećera treba iznositi maksimalno 10 posto od dnevnog unosa kalorija, što je oko 50 grama za zdravu odraslu osobu koja dnevno unosi 2000 kalorija.

Time si pružate zaštitu od pretilosti i srodnih bolesti poput raka i dijabetesa tipa 2. Šećer je također ključni pokretač karijesa. Ako se pitate zašto su ljetni kokteli toliko dobri, to je zato što su zasićeni slatkim stvarima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kokteli po uzoru na cjepiva 01:18

Aperol spritz i Mimoze uglavnom su izrađeni od prošeka, za koji su stomatolozi ranije upozoravali da bi mogao utjecati na zube.

- Kokteli često miješaju šećer i kiselinu. Na primjer, Mai Tai kombinira bademov sirup sa sokom limete, dok mjehurići u gaziranim pićima oslobađaju ugljični dioksid - čineći ih kiselim. pH ispod 5,5 može oštetiti caklinu. Najbolji je savjet ograničiti unos šećera i piti što više vode. Alkohol prirodno isušuje usta, a karijes u suhim ustima brže napreduje. Dakle, pokušajte ograničiti zaslađivače i sokove od šećera. Umjerena konzumacija pomaže vašem oralnom i sistemskom zdravlju - objašnjava zubar Greg Grillo.

Kokteli puni šećera

Kao kokteli s najviše šećera označeni su Pimm's, Espresso Martini i Moscow Mule, pokazalo je istraživanje ExpressDentista.

Jedno serviranje Pimma sadrži 84,3 posto dnevne granice, s 25,3 grama šećera. Gotovo sav šećer dolazi od limunade, koja bi se lako mogla zamijeniti za verziju bez šećera. Espresso Martini sadrži oko 25 grama šećera, a slijedi ga Moscow Mule s 23 grama.

Jedna čaša ovog koktela sadrži otprilike šest kockica šećera, a dnevni unos šećera trebao bi biti sedam kockica što znači da vam tokom ostatka dana preostaje još samo jedna kockica.

S najmanje pet kockica šećera u svakom serviranju, Sangrija i Aperol Spritz sadrže više od 64 posto vaše dnevne granice unosa šećera. Samo jedna mimoza sadrži gotovo 67 posto vaše dnevne doze iako je to prošek i sok od naranče.

Jedna porcija Tom Collinsa, Mai Taija, Long Islanda ili Passion Fruit Martinija sadrže oko polovice vaše dnevne doze. Iako možda ne sadrže šećer u onom obliku u kojem ga poznajemo, problem je u sirupima i miješalicama poput kole ili limunade.

Neki od sigurnijih koktela su Sex on the Beach, Mojito, Cosmopolitan, Daiquiri, Margarita i Dirty Martini koji sadrži najmanje šećera, 0,4 grama.

Iako su ovi možda sigurniji ljetni kokteli ipak treba pripaziti s konzumacijom jer se vrlo lako može prekoračiti dnevna doza, piše The Sun.

Komentari 17
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru