Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Znate li pravilno očistiti ekran? Nema špricanja ni starih krpa

Da ne bi propustili nijednu sekundu omiljene serije, treba vam ekran koji ne sadrži ni trunčicu prljavštine. No pogrešnim čišćenjem sav trud može pasti u vodu. Evo kako pravilno očistiti TV, LED ekrane i zvučnike

6 komentara

Bez obzira koju vrstu televizora imate, trebat će vam suha tkanina od mikrovlakana koja je dizajnirana za čišćenje i uklanjanje mrlja na naočalama, mobitelima i objektivu fotoaparata.

Foto: Dreamstime

Kako očistiti ravnu plazmu, LED, LCD i OLED televizore?

Osjetljiviji zasloni poput LCD-a i plazme ne mogu podnijeti tradicionalno mokro čišćenje. Umjesto toga, očistite prašinu mekom i suhom krpom od mikrovlakana. Uklonite tvrdokorne mrlje s prethodno navlaženom krpom namijenjenom za čišćenje elektroničkih uređaja. S tkaninom od mikrovlakana, očistite gumbe i stražnju stranu televizora kako bi uklonili prašinu u otvorima.

Iako su napravljeni od stakla, plazma ekrani imaju premaze protiv odsjaja koji se mogu oštetiti tradicionalnim sredstvima za čišćenje. Stoga je najbolje koristiti suhu metodu čišćenja.

Beautiful girl with pillow sitting on white bed PONOVO KAO NOVI Ne bacajte požutjele jastuke - možete ih jednostavno očistiti

Kako očistiti staklene ekrane?

Čišćenje staklenih televizijskih ekrana je jednostavno kao i čišćenje ogledala. Obrišite ih krpom za čišćenje od mikrovlakana navlaženom s malo vode ili sprejem za čišćenje prozora. Obrišite sve otiske prstiju pa osušite zaslon. Nikada nemojte prskati zaslon! Time bi mogli oštetiti uređaj, kao i okolne ormariće.

Kako očistiti daljinski upravljač?

Najprije izvadite baterije i vratite poklopac. Čačkalicom uklonite sve zaglavljene mrvice ili ostatke zaglavljene u pukotinama. Uzmite prethodno navlaženu dezinfekcijsku maramicu, ocijedite je da ne bi kapala i dobro prebrišite daljinski upravljač s obje strane. Ostavite da se osuši na zraku pa stavite baterije.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Kako očistiti zvučnike televizora?

U priručniku provjerite mogu li se pokrivači tkanine ukloniti, ako mogu, odvojite ih i usisajte obje strane koristeći nastavak za presvlake kako bi uklonili prašinu, dlake kućnih ljubimaca i slično. Ako se pokrivači ne mogu skinuti, usisajte ih samo s prednje strane.

Krute poklopce zvučnika uklonite i očistite koristeći dobro ocijeđenu, vlažnu krpu od mikrovlakana. Pustite ih da se osuše prije nego ih ponovno pričvrstite, piše Good Housekeeping.

CIPELE OD BRUŠENE KOŽE Top savjeti kako spasiti cipele posve mokre od hodanja po kiši

Savjeti za održavanje TV-a čistim

  • Televizor čistite jednom tjedno kako bi spriječili stvaranje prašine i nakupljanje otisaka prstiju koji se kasnije teže uklanjaju. Učinite čišćenje još lakšim držeći krpu od mikrovlakana u blizini kako bi brzo prebrisali televizor kad uočite prljavštinu.
  • Nikad ne prskajte izravno televizijski ekran, čak ni stare televizore. Višak prskanja može doći na kućište i ući unutar televizora te oštetiti uređaj.
  • Koristite nastavak s mekanom četkom za usisavanje i usisavajte na slaboj brzini da bi uklonili prašinu s bilo kojih otvora, priključaka i kabelskih priključaka.
  • Ne zaboravite slijediti upute proizvođača ako je televizor pod jamstvom, jer sve što radite protivno tome, može poništiti jamstvo.
  • Držite se podalje od proizvoda koji sadrže amonijak, alkohol ili aceton koji mogu oštetiti zaslon televizora.
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message