Lifestyle

Komentari 10

Znate li pravilno oprati ruke? Sapunajte najmanje 20 sekundi

Znate li pravilno oprati ruke? Sapunajte najmanje 20 sekundi

Loša higijena ruku povećava opasnost od zaraze gripom i norovirus infekcijom koja uzrokuje povraćanje i proljev. Jako puno bakterija živi na radnom stolu, pogotovo na tipkovnici...

Osim što je važno pravilno oprati ruke nakon putovanja javnim prijevozom, odlaska u trgovinu i ostalih mjesta na kojima dolazimo u interakciju s drugim ljudima, često zaboravljamo mjesto na kojem provodimo veliki dio dana - a to je posao.

Pranjem ruku na poslu štitite se od infekcija i bolesti, a istovremeno štitite i druge. Osim interakcije s drugim ljudima, tu je još jedna opasnost za zaraze - radni stol.

Prosječni radni stol ima 400 puta više bakterija od WC školjke. Najugroženija je tipkovnica, a istraživanja pokazuju da na samo nekoliko četvornih centimetara tipkovnice živi oko 3.543.000 bakterija.

Drugo najopasnije mjesto je pametni telefon, a na njemu je pronađeno 1.600.082 jedinica bakterija koje tvore kolonije. Bolest se može prenijeti kada zaraženi kašlje ili kiše.

S obzirom na to da virus može putovati 130 km/h kada bolesnik kihne, čestice brzo završe na kvaki, tipkovnici, telefonu ili mišu. Bolesti se prenose i dodirom, pa nakon svakog rukovanja, odlaska na WC i prije svakog jela treba oprati ruke. 

Pravilno pranje ruku u 7 koraka

Činjenice o pranju ruku

Najprljavije javne površine: Pištolji za istakanje benzina na crpkama

Istraživanjem američkog Centra za kontrolu bolesti ustanovljeno je kako su automatski pištolji za istakanje benzina na benzinskim crpkama najprljavije javne površine, prepune raznih bakterija i virusa. Na njima je čak pronađen virus gripe.

Nakon benzinske crpke, najprljaviji su poštanski sandučići, držači pokretnih stepenica i gumbi bankomata.

Zbog nečistih ruku izbijaju prištići na licu

Jednom tjedno očistite predmete na radnom stolu sredstvom za dezinfekciju. Važno je redovito brisati tipkovnicu, kao i ekran mobitela. Na tipkovnicama se, uz bakterije prenesene rukama, skupljaju stanice mrtve kože i mrvice hrane.

Detaljno prebrišite tastaturu alkoholom, a prostore između tipki čistite štapićima za uši umočenima u alkohol. Tijekom dana često dodirujemo mobitel, a ruke nisu uvijek u potpunosti čiste. Na ovaj način se bakterije prenose s ruku na lice i mogu uzrokovati prištiće, crvenilo, pa čak i osipe.

Ruke je najbolje osušiti papirom, a ne ručnikom

Ispitivanja su pokazala da je najučinkovitije pranje ruku tijekom kojeg smo ih sapunali najmanje 20 sekundi, koliko sapunu treba da ubije gotovo sve bakterije i viruse.

Ruke ne sušite pod zrakom niti papirom, najbolji izbor je papir. Skinite prstenje kako bi očistili i taj dio koji se nalazi ispod njih.

VIDI OVO: 9 najgorih Kardashian skandala.

Najčitaniji članci