Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Znate li što kupujete? Evo što je zapravo u veganskoj koži...

Znate li što kupujete? Evo što je zapravo u veganskoj koži...
1

Ako želite usvojiti promjene koje mogu pridonijeti zaštiti planete, važno je biti informiran. Jer i odluka da kupujete vegansku kožu može biti jednako štetna kao i kad kupujete životinjsku

VIDEO

Usvojili ste pravila o odvajanju otpada i recikliranju, izbacili meso iz prehrane i prešli na hranu iz ekološke proizvodnje? Super! Učinili ste velike korake za spas planete i za sebe, no još ima prostora za napredak. Ako u međuvremenu niste obratili pažnju na odjeću i obuću koju kupujete, možda je došlo vrijeme i za to. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Victoriana | Alness (@victorianaalness)

Neki proizvođači već su lansirali veganske proizvode od kože, što će zasigurno biti hit tijekom 2020. godine. Među njima su New Look, Aldi, pa i neki stariji dizajneri kao što su Stella McCartney i Matt & Nat.

No je li baš rješenje prijeći na te materijale, ako ste se već odrekli toga da jedete meso i općenito odbacite proizvode životinjskog porijekla?

Ne postoji jasan odgovor na to pitanje, jer i veganska i obična koža imaju prednosti i nedostatke, no ono što vegansku kožu čini posebnom jest činjenica da svi komadi kože nisu jednaki, pa u konačnici imate puno veći izbor i mogućnosti kombiniranja.

Ako vam je ta ideja novost, evo što je, zapravo, veganska koža i koje su njene prednosti i razlike u odnosu na životinjsku kožu: 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Što je veganska koža?

Veganska koža u osnovi je umjetna koža, ali proizvod poput torbe, trenirke ili jakne dizajniran je tako da izgleda i ugodan je poput uobičajene kože, bez upotrebe životinjskih nusproizvoda. Postoji velika varijacija u kvaliteti i cijenama, kaže Samantha Calvert, glasnogovornica Društva Vegana u SAD-u. Neki komadi su relativno nove proizvodnje, kao što je Piñatex, na primjer, što je prirodni tekstil izrađen od vlakana ananasovog lista. Jedan od novijih materijala je i Mushkin, proizveden od - gljiva.

No mnogi proizvodi izrađeni su od gume i pluta, dok neki mogu biti izrađeni od poliuretana ili poliestera, dva najčešća oblika plastike.

'Veganski fast food smo htjeli otvoriti kod nas, odbili su nas'
'Veganski fast food smo htjeli otvoriti kod nas, odbili su nas'

Drugim riječima, možda kupujete veganske proizvode da spasite planet, a istodobno podupirete masovnu proizvodnju plastike. 

Čak i među kompanijama koje rebrendiraju dobru staru plastiku kao vegansku kožu postoje razlike, pa ima onih koje koriste posve novu plastiku u proizvodnji, kao i onih koje koriste reciklirani materijal. Zbog toga su i neki stručnjaci koji se bave klimatskim promjenama i aktivizmom u zaštiti okoliša skeptični. Jer, ako se u izradi odjeće koriste neki materijali koji štete planeti, a tako posredno i životinjama, što je onda vegansko u njima? 

S druge strane, koža je često puno dugotrajnija od mnogih takvih proizvoda i biorazgradiva. Pa, ipak, ona je jednako štetna za okoliš kao i plastika, kaže Samantha Calvert.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli KUSKUS (@kuskus_original)

- Naime, razmišljajući o utjecaju kože na okoliš, mnogi zaboravljaju uzeti u obzir koliko vode i hrane krave konzumiraju, koliko zemlje zauzimaju, koliko otpada i metana proizvode i količinu kemikalija koje se koriste u kožarskoj industriji te koliko to šteti radnicima u toj industriji - kaže ona. Mjerenja održivosti materijala prema indeksu Higg Materials, kreiranom od strane Udruženja za održivu odjeću,  koža krava gotovo je tri puta štetnija za okoliš od veganske kože na bazi poliuretana.

Sarmijada u Močvari: Naučite kako je pripremiti na veganski
Sarmijada u Močvari: Naučite kako je pripremiti na veganski

- Štavljenje kože procijenjeno je kao peta najveća prijetnja zagađenja na svijetu, koja izravno pogađa 1,8 milijuna ljudi. Samo zato što je nešto napravljeno od plastike, to ne čini taj predmet odmah najmanje ekološki prihvatljivim. Jer, kad razmislite koliko je potrebno da se jedan komad kravlje kože raspadne, životinjska koža nalazi se također pri dnu liste održivih materijala - pojašnjava.

Dakle, što ekološki svjestan potrošač može i treba učiniti?

To je pitanje prioriteta: Ako pratite veganski način života zato što vam je dobrobit životinja glavna briga, veganska koža možda može biti dobra opcija za vas, pa čak i ako je izrađena od plastike. No ako je okoliš vaša briga, onda treba tražiti kompromis. Tako se aktivistica Venetia La Manna identificira kao veganka i slijedi vegansku prehranu, ali osobno ipak kupuje vintage (pravu), a ne vegansku kožu.

Dakle, ako kupujete vegansku kožu, svakako provjerite materijale na etiketi kako biste donijeli informiranu odluku o tome je li to proizvod za vas. Pa, iako je veganska koža izrađena od prirodnih materijala - kao što su list ananasa ili gljive - obično skuplja, moglo bi biti vrijedno uštede ako će spasiti planet, prenosi portal HuffPost. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA'  S IVANOM ŠARIĆEM: 

Pokretanje videa...

13:31
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa