Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
65 komentara

Sarmijada u Močvari: Naučite kako je pripremiti na veganski

Tijekom prve veganske Sarmijade u zagrebačkom klubu Močvara zaintesirani su mogli naučiti kako pripremiti sarmu u drugačijem ruhu - od leće, heljde, tofua i sejtana

Zagreb: U Močvari održana Sarmijada i izbor za 'Miss Sarme'
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
65 komentara

U skopu Močvarne aure u nedjelju 26.01. održana je Sarmijada i izbor za Miss najbolje zamotane sarme u Močvari. Močvarna aura je zapravo suradnja udruge Avokado i Centra za zaštitu životinja i prirode Key koje zajedno promiču vegansku prehranu i ekološku održivost. Marijana Vidmar, predsjednica Centra za zaštitu životinja i prirode Key, zajedno s predsjednicom udruge Avokado, Anom Stuparić, radi svaki mjesec na programu Močvarne aure.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Poanta Močvarne aure je da svaki mjesec imamo besplatnu radionicu kuhanja gdje ljudima možemo približiti vegansku prehranu. Također imamo i razne radionice za djecu i odrasle, primjerice radionice nastambi za životinje, reciklažne radionice i uz to obično imamo glazbeni ili kulturni program gdje promoviramo mlade i nezavisne umjetnike - ispričala je Marijana i dodala da se događaju odazvalo nekoliko starijih gospođa koje su htjele isprobati nešto novo i što vjerojatno u životu nisu radile na taj način.

Foto: Pixell

Ovo je prva Sarmijada u Močvari i prva Sarmijada koji su oni radili. Ovaj program inače rade svaki mjesec, s time da uvijek rade nešto tematski. Zato je sada to Sarmijada jer je sarma zimsko jelo. Močvarna Aura traje od petog mjeseca prošle godine, a počeli su s proslavom praznika rada.

Taj događaj je također bio zamišljen kao zajednička radionica kuhanja i besplatnog dijeljenja hrane. Događaju se odazvalo oko 200 ljudi i nakon toga su krenuli svaki mjesec raditi radionice takvog tipa. Marijana tvrdi da je po ljeti bolje jer se onda radi na otvorenom, na nasipu, pa se održavaju i besplatne joga radionice, ples na svili i ostale stvari koje se mogu raditi po toplom vremenu.

- Zasad smo zadovoljni odazivom ljudi jer dolaze ljudi različitih dobih skupina. Ovoga puta imamo nešto starije društvo, a nekada imamo djecu koja su u dobi od vrtića do osnovne škole, alternativci, nealternativci... Uglavnom raznovrsni ljudi dolaze i to je ono što je super jer se svi zajedno družimo - tvrdi.

Druga organizatorica ovog događaja je Ana Stuparić, predsjednica Udruge Avokado. Avokado promovira biljnu prehranu i ekološku održivost u prehrani, a udruga postoji od 2017. godine. Pokretači udruge su tri profesionalna chefa, odnosno Ana Stuparić, Neven Milić i Ivor Madžar. Oni su dugogodišnji profesionalni veganski kuhari koji aktivno prikupljaju znanja, testiraju ih i primjenjuju.

- Željeli smo kroz svoju profesionalnost pokazati ljudima da je biljna prehrana, veganstvo i ekološki održiva prehrana dostupna svima. Upravo iz tog razloga održavamo razne besplatne radionice i evente kako bi doprijeti do što više ljudi - ispričala je Ana i dodala da je ona veganka još od svoje 18. godine.

Enjoying dinner with friends. Top view of group of people having dinner together while sitting at the rustic wooden table PRIMAMLJIVI TANJUR 6 savjeta kako da hrana izgleda zapanjujuće na fotografijama

Radionica kuhanja veganske sarme započela je oko 15 sati, a okupile su se starije gospođe željne novih znanja u kulinarstvu. Nakon ribanja tofua, sejtana i rezanja luka i češnjaka, započeo je prvi dio kuhanja sarme, odnosno kuhanje smjese za istu. Starije gospođe su se u međuvremenu upustile u bezbrižan razgovor i razmjenu recepata, dok se smjesa fino 'krčkala'. Nakon sat vremena započelo je motanje sarme, a motanju su se pridružili i mlađi uzrasti koji su došli na radionicu izrade reciklažnih posudica za životinje. Prije posluživanja sarme izabrani su pobjednici koji su najbolje smotali sarmu.

Treće mjesto osvojila je Anamariji Prgomet, koja ne jede meso već 10 godina pa joj je ovo bila izvrsna prilika da proba sarmu u varijanti bez mesa. Inače voli posjećivati ovakve radionice tako da joj ovo nije prvi puta da je došla na Močvarnu Auru. Drugo mjesto pripalo je Ankici Grivičić, gospođi koja je došla na nagovor prijateljice, ali je htjela i isprobati nešto novo i drugačije. Pobjednikom ove radionice proglašen je Emil (10) koji je na radionicu došao zajedno sa svojim roditeljima i sestrom. Emilova majka ispričala je kako svi u kući jedu većinom veganski iako su još uvijek su u prijelaznoj fazi zbog kulturnog nametanja mesa, pa se dogodi da ga ponekad pojedu, ili kada ga se djeca zažele.

Nagrade za pobjednike bile su domaći proizvodi iz OPG Vidmar, kojeg drži obitelj Marijane Vidmar, a to su domaći pekmez od voća i med.

Veganska sarma

Zagreb: U Močvari održana Sarmijada i izbor za 'Miss Sarme' | Autor: Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Recept za 10 ljudi:

  • veća glavica zelja, kiselog
  • 400 grama crvene leće
  • 400 grama heljde
  • glavica luka, sitno narezanog
  • 5 režnja češnjaka, sitno rezanog
  • malo ulja
  • sol, papar
  • žlica dimljene paprike, kurkume, timijana
  • 3 žlice mljevene paprike
  • 100 grama dimljenog tofua
  • 100 grama dimljenog sejtana

Priprema: Luk i češnjak propirjate na ulju, dodajte heljdu i leću, začine, sol, papar pa kuhajte sve skupa 15-ak minuta. Zatim dodajte naribani sejan i tofu. Smjesu kuhajte sat vremena te povremeno promiješajte. Nakon što je smjesa gotova pustite je da se ohladi.  Odvojite listove zelja i operite ih ako su prekiseli, odrežite im tvrde dijelove i punite prethodno kuhanom smjesom. Sarme slažite u lonac, jednu do druge, zalijte ih s vodom prije kuhanja te kuhajte sat vremena. Po želji dodajte koncentrat rajčice. Sarmu poslužite s pire krumpirom ili palentom. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message