Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Znate li što sve bebe nauče dok su još u majčinoj utrobi? Čak se navikavaju na određene okuse

Znate li što sve bebe nauče dok su još u majčinoj utrobi? Čak se navikavaju na određene okuse

Možda mislimo da beba ne može pokupiti arome, ali to nije istina. Istina je da postoji mnogo okusa hrane koju trudnica jede, a fetus ih obično unosi. Zato je vrlo moguće da kad se beba rodi voli neki određeni okus

VIDEO

Iako se ne sjećamo nekih vrlo ranih faza života, istina je da lekcije koje naučimo u maternici u nama stvara određene osjećaje i asocijacije koje nas prate tijekom cijelog života.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Naomi Campbell 01:06

Obrazovanje i prenatalno učenje je tema koja se rijetko spominje. Taj je razvoj biološki, ali i biopsihički i obrazovni, a usko je povezan i ovisi o kontaktu i svjesnoj ili nesvjesnoj komunikaciji koju roditelji imaju s djetetom dok je ono još u majčinoj utrobi.

Što beba može naučiti u maternici?

Hvaljena i uspješna znanstvenica, Annie Murphy Paul, potvrđuje da prema najnovijim istraživanjima beba uči od vremena kada je u majčinoj utrobi. Iako je to možda teško za povjerovati, pa čak i ako se o tome do sada nije baš puno govorilo, ova saznanja su ipak jako važna.

One prepoznaju i uče zvuk majčinskog glasa: Glas mame koja nosi dijete u maternici, iz očiglednih je razloga onaj koji ih najviše identificira i koji im se najviše sviđa. S obzirom na to, majka bi trebala što češće pričati svom djetetu.

Fotolia

Uče o okusima: Možda mislimo da beba ne može pokupiti arome, ali to nije istina. Istina je da postoji mnogo okusa hrane koju trudnica jede, a fetus ih obično unosi. Zato je vrlo moguće da kad se beba rodi voli neki određeni okus.

Uče jezik: Na temelju onoga što čuju u maternici, bebe počinju učiti jezik ljudi oko sebe i jezik kojim se govori u mjestu gdje žive. Zapravo, prema studiji objavljenoj 2009. godine, bebe plaču s naglaskom materinskog jezika.

Učenje od i s mamom: Sve što je dio okruženja trudnice, od mirisa, zvukova, emocija, pa čak i proizvoda koje koristi, beba na neki način prima. Ti podaci i percepcija koju beba prima od majke su percipirani kao informacije.

Vatrogasac je usvojio djevojčicu na čijem je porodu i sudjelovao
Vatrogasac je usvojio djevojčicu na čijem je porodu i sudjelovao

Kako možemo bebu u ovoj fazi naučiti nečemu?

Dodirom: Kada rukom milujemo trbuh ili prelazimo s stvarima različite teksture po ovom području, beba je u stanju uhvatiti te pokrete. Taj se podražaj prenosi sve dok ne dođe do mozga i ne izazove pokrete na ovom dijelu mozga.

Vidom: I prirodno i umjetno svjetlo može dospjeti do bebe kroz maternicu. Beba reagira na vanjski svijet prije nego što mu se pridruži.

Sluhom: Bebe čuju zvukove, iako se možda u budućnosti neće moći sjetiti određenih zvukova koje su prije čuli. S oko 18 tjedana trudnoće, beba će moći slušati mamine trbušne zvukove i otkucaje srca.

Kroz motorni sustav i emocionalno stanje: Dok je unutar maternice, beba je sposobna opaziti je li majka u stabilnom položaju ili ne, čime se razvija ravnoteža. Imaju vrlo dobro razvijen osjećaj za osobni prostor. Također, fetus može percipirati poruke kroz placentu o majčinom mentalnom i psihološkom stanju, piše Brightside.

POGLEDAJTE VIDEO: PUNAC U SVAĐI SA ZETOM U ’TKO MI BOLJE KUHA’

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja