Lifestyle

Komentari 41

Znate li zašto Petit-Beurre keks ima 24 rupice i 52 'zuba'?

Znate li zašto Petit-Beurre keks ima 24 rupice i 52 'zuba'?

Petit-Beurre keksi napravljeni su u maloj obiteljskoj slastičarnici u Nantesu davne 1886. godine, a do danas su doživjeli masovnu proizvodnju i globalni uspjeh

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Začini i smoothieji: Ubrzavaju metabolizam i jako su hranjivi

Blogerica putopisnog i lifestyle bloga Volotea Charlotte Bagard piše kako je od malena obožavala Petit-Beurre kekse - njihovu glatku teksturu i jedinstveni prepoznatljiv miris. Kad je odrasla, našla je kaže drugi način da u njima uživa: umačući ih u kavu. No, piše blogerica, nije znala da se proizvode u francuskom gradu Nantesu i od tamo distribuiraju po cijelom svijetu.

Prije nekoliko godina saznala je da su Petit-Beurre keksi jedan od najpoznatijih proizvoda tog grada: napravljeni su prvo u maloj obiteljskoj slastičarnici u Nantesu davne 1886. godine, a do danas su Petit-Beurre keksi doživjeli masovnu proizvodnju i globalni uspjeh. Popis sastojaka keksa je iznenađujuće jednostavan: u njih idu samo brašno, mlijeko, maslac i šećer.

Priča je počela 1846. godine kad su Jean-Romain Lefèvre i Pauline-Isabelle Utile u Nantesu otvorili malu trgovinu, odnosno francusku pekarnicu ili pâtisserie.  Njihovi su proizvodi brzo postali lokalno prepoznatljivi pod imenom Lefèvre Utile (LU). Njihov je sin Louis Lefèvre-Utile posao preuzeo 36 godina kasnije, a za popularni ga je keks navodno inspirirao oblik malog nadstolnjaka na kojem mu je baka posluživala doručak - i nastao je Petit-Beurre by LU.

Neki kažu da je oblik keksa bio pomno isplaniran: te da njegova četiri kuta označavaju četiri godišnja doba, 52 urezana 'zuba' za 52 tjedna u godini, a 24 male rupice-  24 sata u danu. 

Danas se u blizini Nantesa svaki dan proizvede više od 9000 tona tog čuvenog keksa, a postoje i odlični recepti za razne slastice sa Petit-Beurre keksima. Trgovine i dućani sa delikatesama u Nantesu prodaju čak i Petit-Beurre liker, idealno za sve koji možda traže ideju za neki originalni poklon.

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Najčitaniji članci