Lifestyle

Komentari 1

Ne možete se smiriti? Možda je kriva hrana koju stalno jedete

Ne možete se smiriti? Možda je kriva hrana koju stalno jedete

Za poboljšanje imuniteta i smanjenje razine stresa jedite što više voća i povrća te pokušajte jesti pet različitih vrsta povrća svaki dan. Smanjite unos šećera jer to ometa vašu koncentraciju

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: TOP DEVET NAMIRNICA KOJE SU NAJBOGATIJE ANTIOKSIDANSIMA

Unošenje nekih novih namirnica, dok istovremeno smanjujete druge štetnije namirnice, može umanjiti razinu stresa koji utječe na vaše tijelo i svakodnevni život, piše BBC.

POGLEDAJTE VIDEO:

Jedite više voća i povrća

Osim što hrani vas, hrana koju jedete hrani trilijune bakterija koje žive u vašim crijevima. Regulacija bakterija u crijevima putem prehrane može imati pozitivan utjecaj na simptome anksioznosti. Količina i vrste bakterija u crijevima utječu na vašu prehranu, a dobar izbor prehrane može 'prenijeti smirenje mozgu'.

Najjeftinija i najjednostavnija stvar koju možete učiniti za diverzifikaciju i optimizaciju dobrih bakterija u crijevima je povećavanje raznolikosti namirnica koje jedete. Pokušajte jesti pet raznobojnih vrsta povrća svaki dan. Minimalno prerađena integralna hrana je najbolja za vaše bakterije u crijevima.

Tijelo ne može probaviti neka vlakna, uključujući i ono u nekom voću i povrću, tako da ih fermentira u crijevima. Kao dio fermentacijskog procesa, bakterije oslobađaju esencijalne kemikalije i kiseline koje stupaju u interakciju sa svim stanicama u vašem tijelu. Ova interakcija utječe na zdravlje mozga i imunološkog sustava.

Što više jedite hranu iz mediteranske prehrane, poput voća, povrća, mahunarki i integralnih žitarica koje sadrže biljna vlakna. Kaže se da fermentirana hrana poput kiselog kupusa, kombuče i kefira može njegovati bakterije i kvasce u crijevima te je dobra za vaše zdravlje.

Smanjite unos šećera

Kad jedete puno šećera, vaše tijelo oslobađa inzulin kako bi apsorbiralo višak glukoze i reguliralo razinu šećera u krvi. To može imati negativne nuspojave, poput nedostatka koncentracije i umora, što vam može ometati sposobnost da se nosite sa stresnim situacijama.

Vježbajte kada vam je dosta kofeina

Zabilježeni su pozitivni i negativni učinci kofeina na anksioznost.

Način na koji reagirate može ovisiti o vašoj genetskoj osjetljivosti na kofein, vašem spolu i koliko pijete, kao i postojećim anksioznim osjećajima. Konzumiranje kofeina može utjecati na vaš san, što može utjecati na način na koji se nosite sa stresom. Ako pijenje ili konzumiranje kofeina negativno djeluje na vas, dobra je ideja prebaciti se na beskofeinsku kavu. 

Ne miješajte glad i stres

Nikada ne ulazite u bilo kakvu stresnu situaciju gladni. Glad dovodi do razdražljivosti. Kad ogladnite, podižu se vrijednosti šećera u krvi, a povećavaju se kortizol i adrenalin - hormoni za borbu. To je zato što su neuropeptidi, koje izlučuju neuroni za kontrolu kemikalija u mozgu, jednaki za glad kao i za ljutnju. 

Imajte nekoliko zdravih grickalica pri ruci dok glad ne prođu.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: ČEŠNJAK POMAŽE ZDRAVLJU SRCA, ŠTITI NAS OD RAKA I JAČA IMUNITET

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

 

Najčitaniji članci