Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Začini i smoothieji: Ubrzavaju metabolizam i jako su hranjivi

Začini i smoothieji: Ubrzavaju metabolizam i jako su hranjivi
1

Smoothie može poslužiti kao zamjena za laganiju večeru ili međuobrok, a netko će ih koristiti i kao ‘drugačiji’ doručak. U njih možete dodati i cimet, začin koji zamjenjuje šećer i produljuje sitost

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Umjetna sladila - štetna ili ne? To ovisi s čime ih kombinirate

Mnogi začini sadržavaju aktivne tvari koje pomažu ubrzavanju metabolizma, pa ih je korisno kombinirati s prehranom i vježbanjem, ne samo da biste skinuli kilograme, nego i održali zdravlje probavnog sustava. Za poticaj mršavljenju preporučuju se, prije svega, ljuti začini, koji djeluju tako da zagrijavaju organizam. To su oni koje inače savjetujemo zimi, a ljeti izbjegavamo jer nam je cilj hlađenje, no korisni su jer potiču razmjenu tvari i detoksikaciju. Primjerice, cimet je zdrava zamjena za šećer i produljuje sitost, a možete ga posuti po zobenoj kaši, salati ili kriški kruha s medom.

Među korisnim začinima su čili papričice, koje sadrže kapsaicin, a koji smanjuje apetit, pomaže izmjenu tvari te sprečava nakupljanje masnog tkiva. Druga važna skupina su začini koji potiču probavu, pri čemu neki sadrže i korisna vlakna, a treća oni koji reguliraju razinu šećera u krvi, pa mogu biti korisni i kao prevencija od dijabetesa tipa 2. Jedan od takvih začina je cimet koji produljuje osjećaj sitosti. Možete ga posuti po salati, dodati u zobenu kašu, ili na integralni kruh koji ste premazali s malo meda kad se zaželite nečeg slatkog. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

KLINČIĆ - Ima detoksikacijski učinak te  smanjuje nadutost. Može se kombinirati s jabukama, kruškama, bananama...

TIMIJAN- Ima  diuretička svojstva, pa pomaže tijelu da se riješi soli, viška vode i toksina. Zbog toga potiče mršavljenje. stimulira rad probave. 

ČEŠNJAK - Potiče sagorijevanje masnoća i sprečava njihovo taloženje. Najbolje je iskoristiv u svježem obliku.

ČILI PAPRIČICE - Ubrzavaju metabolizam i povećavaju osjećaj sitosti. Uz povremenu upotrebu potrošnja kalorija ubrzava se za 10 do 15 posto. 

CURRY -  Mješavina začina, koja kao bazu koristi kurkumu, kumin, korijander, kim i piskavicu, začine koji su i samostalno korisni za poboljšanje probave i poticanje metabolizma. 

SMOOTHIE - supernapici

Smoothie se kod regulacije težine koristi kao zamjenski obrok koji brzo i jednostavno možemo pripremiti kod kuće. Može poslužiti kao zamjena za laganiju večeru ili međuobrok, a netko će ih koristiti i kao ‘drugačiji’ doručak. Tajna je u tome da količina voća i povrća od koje se pripremaju obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima koja nabubre i drže nas sitima. Oni također čiste tijelo od otrova i masnoća, obnavljaju mišiće i podižu energiju.

Najučinkovitiji kod mršavljenja su smoothieji s većim udjelom povrća koji će nas dulje održati sitima. Baza smoothieja uvijek su cijeđeno voće, mliječni proizvod ili biljni napici te voda. Radite li smoothie na bazi mliječnog proizvoda dobro ga je kombinirati s niskokaloričnim voćem i povrćem, dok u onaj na bazi cijeđenog voćnog soka možemo dodati chia sjemenke koje će pružiti izvor proteina i omega masnih kiselina.

Neka vaš uskrsni stol bude još ljepši: Evo kako ga dekorirati
Neka vaš uskrsni stol bude još ljepši: Evo kako ga dekorirati

U voćne smoothieje obično idu naranča, kivi, jabuka, kruška, banana i bobičasto voće koje može biti svježe ili zamrznuto. Praktično je jer je dostupno tijekom cijele godine, lako se dozira, a osigurava nenadmašan okus i aromu. Ako se u voćni smoothie dodaje i povrće, da bi okus bio u ravnoteži, obično je omjer 40 posto lisnatog povrća naspram 60 posto voća, a za postizanje bolje konzistencije koristi se izvorska voda.

Baza za voćne smoothieje mogu biti i mlijeko, napici od žitarica i orašastih plodova (soje, riže, zobi, badema, kokosa) te fermentirani mliječni napici. Brojni dodaci i začini obogaćuju okus i pridonose ljekovitosti, a posebno dobro pristaju đumbir, cimet, kurkuma, razni prahovi supervoća ili biljna ulja kao što su laneno, kokosovo i maslinovo ulje. Kao sladila koriste se med, sladovi ili agavin sirup. Kao posebni dodatak, posebice za hranjiv doručak, može se dodati malo preprženog i sjeckanog orašastog voća, sušeno voće ili sjemenke (lan, chia, suncokret, bundeva) te zobene pahuljice. 

Smoothie sa zadatkom

SASTOJCI: 4 KLEMENTINE, 1 ŠALICA JOGURTA, 1 ŽLIČICA MEDA, 1 ŽLIČICA MLJEVENIH SJEMENKI LANA, 1 ŽLIČICA KURKUME, 1 ŠALICA LEDA

PRIPREMA: Oguliti klementine. Sastojke miksati dok ne nastane homogena smjesa. Da bude kremastije možete dodati bananu, a jogurt zamijeniti ‘mlijekom’ od badema. Dostatno za 1 osobu.

Slatko&zdravo

SASTOJCI: ŠALICA ŠUMSKOG VOĆA, 3 DCL BADEMOVA MLIJEKA 

PRIPREMA: Smiksajte. Bademovo mlijeko ne sadrži zasićene masne kiseline, ali sadrži omega-3 masne kiseline koje su odlične za srce. Ima malo masti i kalorija, a puno vitamina i minerala, zbog čega je odličan nadomjestak kravljem mlijeku. 

Bobičasti ‘špricer’

SASTOJCI: 2 ŠAKE ZAMRZNUTOG ŠUMSKOG VOĆA, 6-8 JAGODA, 2 ŽLIČICE LIMUNOVA SOKA, ŽLICA JAVOROVA SLADA, MINERALNA VODA

PRIPREMA: Voće uz dodatak limunova soka i šećera dobro izmiksajte, a dobivenu voćnu smjesu protisnite kroz cjediljku i na kraju dodajte malo mineralne vode kako bi se postigla željena gustoća.

Fitness Food, Nutrition. Healthy Eating Woman Drinking Smoothie

Detoks od borovnica i malina

SASTOJCI: ŠALICA SVJEŽIH ILI ZAMRZNUTIH BOROVNICA, ŠALICA ZAMRZNUTIH MALINA, ŠALICA VOĆNOG JOGURTA, ŽLIČICA MLJEVENOG CIMETA, KORIJEN ĐUMBIRA (OKO 1,5 CM), VODA

PRIPREMA: Đumbir naribajte na sitno pa sve sastojke smiksajte u blenderu. Dodati možete i sok od naranče. Pijte za doručak ili kao samostalni međuobrok.

Za oporavak nakon treninga

SASTOJCI:  BANANA,  ŽLIČICA ZELENE PŠENICE, 5-6 BADEMA, STEVIA PO ŽELJI, 2-3 DCL VODE

PRIPREMA: Sve smiksajte i popijte u pola sata nakon treninga. Banana sadrži škrob koji će razgradnjom u probavnom sustavu u konačnici dovesti do oslobađanja glukoze koja je mišićima potrebna kao izvor energije za oporavak nakon treninga ili za nadomjestak potrošenog glikogena. 

Napitak od jagoda s jogurtom

SASTOJCI: ŠALICA JAGODA, BANANA, POLA ŠALICE NISKOMASNOG JOGURTA ILI MLIJEKA, PAR KOCKICA LEDA, MALO CIMETA

PRIPREMA: Sve izmiksajte u blenderu. Savjet plus - umjesto jogurta možete iskoristiti i kefir.

Super savjeti: Evo kako se sadi salata, mrkva, tikvica, korabica
Super savjeti: Evo kako se sadi salata, mrkva, tikvica, korabica

Voćna bomba za razbuđivanje

SASTOJCI:  GREJP, KRUŠKA, NARIBANA KORICA LIMUNA, KOLIČINA PO ŽELJI, NARIBANI ĐUMBIR, KOLIČINA PO ŽELJI, ŽLIČICA MEDA, 2 DCL VODE

PRIPREMA: Grejp, limun i đumbir čine ovaj smoothie izuzetno ukusnim i savršenim napitkom za razbuđivanje. U tradicionalnoj medicini đumbir se koristi protiv prehlade, smirenja kašlja, protiv upala i umora te za poboljšanje cirkulacije.

Smoothie za ravan trbuh

SASTOJCI: 2 JABUKE, 2 DL MLIJEKA, 125 G PROBIOTIČKOG JOGURTA, ŽLICA KOKOSOVA ULJA, 2 ŽLICE ZOBENIH PAHULJICA, 1/2 ŽLIČICE CIMETA, MED

PRIPREMA: Kruške ili jabuke ogulite i narežite na kockice. Đumbir naribajte, pa sve sastojke izmiksajte u blenderu. 

Avokado napitak

SASTOJCI:  1/2 ZRELOG AVOKADA, VELIKA BANANA, LIST ŠPINATA, ŽLIČICA MLJEVENIH SJEMENKI LANA, 1,5 DL OBIČNOG ILI BILJNOG MLIJEKA

PRIPREMA: Bananu stavite u zamrzivač na 30 minuta. Potom sve sastojke samo ubacite u blender i izmiksajte u jednoličnu smjesu.

Freshly blended fruit smoothies of various colors and tastes

Smoothie od blitve i ananasa

SASTOJCI:  KOLUT ANANASA, LIST BLITVE, JABUKA, ŽLIČICA CHIA SJEMENKI, 1/2 ČAŠE VODE, MED

PRIPREMA: Blitvu temeljito operite pod vodom pa usitnite. Ananas narežite na kockice. Jabuku ogulite i narežite na kockice pa sve stavite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Sportska ‘bomba’ sa sjemenkama

SASTOJCI: BANANA, ŽLIČICA BUNDEVINIH SJEMENKI, 2-3 SUHE SMOKVE (ILI GROŽĐICE), KRIŠKA KORABICE, MRKVA

PRIPREMA: Sve smiksajte u blenderu. Suhe smokve sadrže vitamine skupine B koji sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća. 

Zeleni ‘egzotik’ za dvoje

SASTOJCI: JABUKA, 2 ŠALICE ŠPINATA, LIMUN, ŠALICA SVJEŽEG SOKA OD NARANČE, 2 ŽLIČICE ĐUMBIRA, 1/3 BANANE, CIMET

PRIPREMA: Sve sastojke nasjeckajte i stavite u blender. Miksajte dok ne nastane homogena smjesa. Po vrhu možete začiniti s još malo cimeta. 

Healthy eating. Woman pouring detox shake to glass

Vitaminsko osvježenje

SASTOJCI: ŠALICA ŠPINATA, JABUKA, ŽLIČICA CIMETA, SOK OD LIMUNA, 2-3 DL VODE

PRIPREMA: Špinat, osim vitamina, minerala i vlakana kojima nas opskrbljuje, ujedno je i niskokalorična namirnica. Jabuka je izvor dijetalnih vlakana, minerala poput željeza i vitamina C.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Idealne za dijetu: 10 namirnica koje će vam dati osjećaj sitosti

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Pokretanje videa...

00:25
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom