Lifestyle

Komentari 10

Znate li zašto se u Guinnessovoj limenci nalazi plastična kuglica?

Znate li zašto se u Guinnessovoj limenci nalazi plastična kuglica?

Dodatak je šuplji, kuglasti komad plastike s malom rupom u sebi - izgleda kao mala loptica za ping pong, a služi za dobivanje glađeg i nježnijeg okusa piva poput Guinnessovog

Jeste li ikad primijetili zveckanje malog predmeta oko unutrašnjosti prazne Guinnessove boce ili limenke? Taj se mali uređaj naziva 'widget' i na njemu biste trebali biti zahvalni jer od vašeg piva dobivate okus kao da je točeno svježe iz slavine.

POGLEDAJTE VIDEO: Otvara pivo bagerom

Dodatak je šuplji, kuglasti komad plastike s malom rupom u sebi - izgleda kao mala loptica za ping pong. Tijekom postupka konzerviranja pivari u pivu dodaju dušik pod pritiskom, koji se slijeva u rupu zajedno s malo piva. Zatim se na cijelu limenku vrši pritisak.

Kada otvorite limenku, pritisak unutar limenke pada kako bi se izjednačio s tlakom u sobi. Budući da je tlak u widgetu i dalje mnogo veći od tlaka u pivu oko njega, nitrogenirano pivo iz unutrašnjosti widgeta ubrizga u pivo rafalne mjehuriće plinovitog dušika koji se uzdižu na vrh piva, dajući mu gustu, kremastu teksturu koju biste dobili ravno iz slavine.

 

Guinnessovi pivari prvi su put patentirali ideju o widgetu 1969. godine

Ali su tek 20 godina kasnije 1989. godine objavili svoj widget prve generacije, koji je bio spljoštena kugla koja se nalazila na dnu limenke. Ovaj mali komad plastike dobro je odradio svoj posao kad se pivo posluživalo hladno, ali kad se poslužilo toplo, pivo je eksplodiralo posvuda nakon otvaranja limenke.

Godine 1997. Guinness je pustio plutajući sferični dodatak koji danas možete vidjeti u limenkama - koje oni nazivaju 'Smoothifier' - kako bi riješio taj problem.

Pivovare obično koriste ugljični dioksid kako bi pivo dobilo svoju suštinsku pjenušavost, ali kada je piće slađe i svilenkasto - poput iskustva koje imate kad pijete Guinness - pivari ulijevaju ale u dušik, a ne u ugljični dioksid. Mjehurići dušika manji su od mjehurića CO2, tako da je dobiveni okus glađi i nježniji.

Dušik se također lako otapa u vodi, pa kad otvorite pivo, većina plina ispušta se u zrak, ali pjenasti mjehurići u boci i dalje ostaju. To - zajedno s manjim mjehurićima - daje napitku gušći, baršunasti osjećaj u ustima bez kisele karbonizacije s CO2. Zbog prolazne prirode dušičnog plina u tekućini, zaista je teško održavati ukusnu razinu plina u zapakiranim pivima nakon što ih otvorite.

 

- S dušikom bi vam trebale znatno veće (i opasne) razine tlaka, a tijekom pakiranja i dalje gubite puno dušika (i piva zbog pjene). Kako bi se pozabavili tim pitanjem, pivari nisu imali kreativnosti, a tu su i Guinnessovi plastični dodaci - rekao je Xavier Jirau, znanstveni savjetnik kluba The Brewminaries.

Popularnost widgeta krenula se otkako ih je Guinness predstavio krajem 80-ih. Ostala piva poput Old Speckled Hen, Young's Double Chocolate Stout, Murphy's Stout i Boddingtons Pub Ale u svojoj limenci također  imaju widgete, piše Insider.

Najčitaniji članci