Obavijesti

Lifestyle

Komentari 139

Znate li zašto vas privlači neka boja i što to otkriva o vama?

Znate li zašto vas privlači neka boja i što to otkriva o vama?
1

Ljude koji često meditiraju ili se bave iscjeljivanjem privlače nijanse ljubičaste boje, no svaka od sedam čakri u tijelu titra svojom bojom i osobnošću, otkrij svoju

VIDEO

Postoji sedam osnovnih boja spektra koje su povezane sa sedam čakri u tijelu. Iako kažem da je svaka čakra povezana s jednom bojom to ne znači da ta čakra ima tu boju, nego da određena čakra i određena boja imaju istu vibraciju - objašnjava Maja Vodopija, astrologinja iz Centra Horus u Zagrebu i dodaje kako crvena boja odgovara prvoj korijenskoj čakri, smještenoj u dnu zdjelice, a vezana je za preživljavanje, stabilnost, iskonsko povjerenje i materijalnu sigurnost. 

Zelena boja je boja srčane čakre, a vezana je za ljubav, humanost, suosjećanje i osjećaj sigurnosti.

Narančasta boja povezana je s drugom čakrom, koja utječe na spolnost, kreativnost i samopouzdanje. Žuta boja odgovara trećoj čakri, smještenoj u solarnom pleksusu, a odnosi se na snagu volje, moć, samokontrolu i osobnost. Zelena boja je boja srčane čakre, a vezana je za ljubav, humanost, suosjećanje i osjećaj sigurnosti. Plava je boja pete ili grlene čakre vezane za komunikaciju, istinu i neovisnost. 

Indigo plava je boja šeste čakre, smještene u  područje između obrva, a odnosi se na intuiciju, mudrost i neposrednu spoznaju. I na kraju, ljubičasta boja odgovara vibraciji krunske čakre, koja se nalazi na vrhu glave i odgovorna je za spiritualnost, spoznaju duhovnih svjetova, samoispunjenje i prosvjećenje.

Dreamstime

Sve boje spektra kombinacija su tri osnovne boje - crvene, plave i žute, uključujući zlatnu i srebrnu. Zlatna prenosi energiju Sunca, a srebrna Mjeseca. Zlatna djeluje na svjesno ja tako da pročišćava svijest i uzdiže do prosvjetljenja, a srebrna djeluje na nesvjesno i omogućuje ravnotežu s unutarnjim bićem. Svaka boja ima mnogo nijansi, a ona ovisi o udjelu crne ili bijele boje u njima. Crna i bijela su dva pola - bijela je svjetlost, a crna odsutnost svjetlosti. 

 Boje koje prevladavaju u nečijoj auri su najčešće boje koje se toj osobi najviše sviđaju.

Tako su one simbolički predstavnici kontrasta svjetlo – tama (yin – yang), a siva je odraz njihove interakcije. Maja Vodopija kaže da postoji dobar razlog zašto nas privlače ili odbijaju pojedine boje. Kad se mijenjaju stavovi, okolnosti i zdravstveno stanje mijenja se i energetsko polje ili aura. Kako se karakterne osobine i potrebe mijenjaju, mijenja se i ukus za boju. Boje koje prevladavaju u nečijoj auri su najčešće boje koje se toj osobi najviše sviđaju. Zato mnogi kod izbora odjeće ili boje zidova u stanu biraju uvijek iste boje. 

Primjerice, osobama koje su izrazito aktivne i samouvjerene sviđaju se narančasta i crvena boja. Osobe koje su na ‘putu duhovnosti’ često meditiraju ili se bave iscjeljivanjem privlače nijanse ljubičaste boje. Uobičajeno je i da nekoga privlače boje koje ‘nadopunjavaju’ kvalitete koja ta osoba nije dovoljno razvila. Smeđa boja predstavlja toplinu zemlje i čvrstoću pa osobe kojima nedostaje topline ili nemaju riješeno stambeno pitanje rado nose smeđu odjeću. 

Crvena 

Crvena je boja najkraće valne dužine u odnosu na ostale vidljive boje spektra. Postoji u jako puno nijansi - od svijetlocrvene do duboke tamne nijanse. Crvena boja izražava energiju i vitalnost te konkretnu životnu snagu. Povezana je s muškom energijom i muškim principom. Kako je crvena boja povezana s korijenskom čakrom, ona predstavlja materijalni i prizemljujući aspekt i prenosi te kvalitete. 

Često se koristi u tehnikama iscjeljenja jer njezina vibracija ima vrlo snažan efekt na hemoglobin u krvi i povećanje tjelesne energije. Vrlo je učinkovita u liječenju paralize i anoreksije. Nije povoljna za rješavanje mentalnih i emotivnih bolesti jer njezina energičnost uznemirava pacijenta. Osobama slabije fizičke energije preporučuje se nositi crvenu odjeću ili boraviti u prostoru jakih, toplih boja.

Narančasta

Prijelaz iz crvene u žutu te u tom pogledu utječe i na fizičko i na intelektualno tijelo. Ona izražava žensku, kreativnu energiju. Narančasta je boja radosti i veselja te stvara harmoničan odnos između uma i tijela. Ovo je boja stvaranja, oslobađanja misli i osjećaja kako bi naše biće vedrije funkcioniralo. Generalno, potiče na kreativnost. Uspješno se koristi u liječenju depresije jer njezina vibracija može snažno i opuštajuće utjecati na mentalne strukture u umu. 

Njezina energija prenosi vibraciju druge ili sakralne čakre. Osobama koje su depresivne, slabijeg apetita ili imaju problema s voljom za životom preporučuje se nošenje narančaste boje, koja u svakoj situaciji opušta i smiruje. 

Fotolia

Žuta

Predstavlja intelekt i misaone procese. Ona je boja oslobađanja misli, ideja i navika. Njezina vibracija povezana je s energijom solarnog pleksusa ili treće čakre te predstavlja intelektualno ja. Njezina vibracija utječe na razvoj “višeg uma” te potiče na traganje viših ciljeva i ideala. Ona je dakle simbol uma, konstruktivnog mišljenja i napretka kroz ideje. U iscjeljenju se uspješno koristi za jačanje živčanog sustava i poticanje intelektualnih procesa. 

Zelena

Kao srednja boja spektra, a također i kao prijelazna boja iz žute u plavu, zelena je boja centra, sredine i harmonije. Ima istu vibraciju kao srčana čakra, a ona je povezanost fizičkog i duhovnog tijela te je centar kroz koji dajemo i primamo ljubav. 

Zelena je dakle boja ljubavi, cjelokupnosti i ravnoteže. Kvaliteta joj je dovesti tijelo, um i duh u jednu harmoničnu cjelinu. Zelena je boja opraštanja, otpuštanja staroga i prihvaćanja novoga. U iscjeljenju se uspješno koristi u liječenju emotivnih, psiholoških i srčanih tegoba zbog svoje sposobnosti unosa harmonije u emocije. 

Plava

Prenosi vibracije mira, razumijevanja i istine. Plava je boja nadahnuća i umjetničke inspiracije. Kako je ona boja grlene ili pete čakre, predstavlja sposobnost izražavanja, komunikacije i, više od svega, iznošenja istine. Ima izrazito umirujuće i meditativno svojstvo. U iscjeljenju se koristi u svrhu smanjenja napetosti, straha i nesanice. Osobama koje imaju problema s grlom, komunikacijom ili iznošenjem vlastite istine preporučuje se boravak u prostorijama plave boje ili nošenje plave odjeće. 

Indigo

Kao kombinacija tamno plave i male količine crvene, indigo je boja šeste čakre. Šesta čakra ili treće oko centar je povezanosti s bezvremenskim. Boja je vizije, snova i mašte. Prenosi vibracije prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kao jedinstvene energije. Učinkovita je u razvijanju intuicije te pobuđuje u čovjeku spoznaju da je jedno s univerzumom. U iscjeljenju se koristi kod rješavanja mentalnih problema, problema s vidom i glavoboljama.

Ljubičasta

Boja krunske čakre i odraz čistoga duha. Boja je univerzalne ljubavi, poštovanja i dostojanstva. Ljubičasta je energetska povezanost s iskonskim “ja”, s duhom, a samim time i Bogom. Ljubičasta ima sposobnost već duhovno zrelu osobu uzdići u najviše područje svijesti. Ona je kanal duhovne ljubavi. Ljubičasta je boja apsoluta i sjedinjenja. 

Romski čarobnjaci su je okarakterizirali kao boju magičnih moći, a Indijci kao boju savršenstva. Ljubičasta ima iscjeliteljski učinak na osobe koje ne vole i ne poštuju sebe, koje su odvojene od svojeg duhovnog bića i trebaju pronaći pravi put. Ljubičasta se pokazala učinkovita u liječenju shizofrenije.

Ostale boje spektra

Postoji sedam osnovnih boja spektra. Također postoje tirkizna i magenta, kao dvije vidljive boje te su povezane sa sporednom čakrom talamus, koja se nalazi između srčane i grlene čakre. Tirkizna utječe na imunološki sustav, dok magenta pomaže otpuštanju prošlosti i prihvaćanju novoga u naš život. 

Zlatna boja je prenositelj energije Sunca, dok je srebrna prenositelj energije Mjeseca. Obje su kraljevske boje i vrlo bitni faktori u alkemiji. Akromatske boje, osim bijele, su crna i siva. One se ne nalaze u spektru. Nazivaju se još i nešarene boje. Dodavanjem akromatskih boja dobivaju se tonovi kromatskih boja. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 139
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'
OPROSTILA MU JE

Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'

Britanac David (64) kaže da je postao 'opsjednut' drugom ženom nakon što ju je upoznao na tečaju. Ali njegova supruga Ruth (58) oprostila mu je nakon što je shvatila da 'nije njegova krivnja'