Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Znate li zbog čega je pijesak na Havajima tako svijetle boje?

Predivne bijele plaže, azurno plavo toplo more i predivni zalasci sunca su obilježja Havaja. Ali, rijetko tko zna da je za boju pijeska na havajskim plažama zaslužna riba

Foto: Dreamstime
1 komentara

Za bijelu boju pješčanih plaža na Havajima zaslužan je izmet ribe papagaj predivne plavo-žute boje.

One naseljavaju koraljne grebene oko Maldiva, Bahama i Havaja. Jedu uglavnom mrtve koralje što pomaže revitalizaciji koraljnog ekosistema jer ih grickanjem čiste od naslaga algi, piše Reader's Digest.

Riba papagaj ima dva seta zuba i debelo crijevo, ali nema želudac. Prilikom hranjenja gutaju alge i sitne komadiće koralja te ga nakon djelomične probave izbacuju iz organizama u obliku bijelog pijeska, i to u velikim količinama.

Znanstvenici smatraju da svaka odrasla riba godišnje proizvede oko 380 kilograma pijeska. Ovaj pijesak se skuplja na dnu oceana, koje valovi tijekom (ne)vremena nanesu na obale ovih otoka.

Foto: Dreamstime

Bez obzira na način na koji je pijesak nastao, ne morate se brinuti - on nije opasan za zdravlje. To su samo sitni komadići koralja.

No treba imati na umu da nije sav bijeli pijesak na plažama tog porijekla. Npr. na Floridi većina bijelog pijeska nastala je od kvarca i zove se kvarcni pijesak, koji nastaje raspadanjem stijena. 

OŽENIO MAMU SVOG PRIJATELJA: 'Rugao mi se pa sam mu vratio'

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message