Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Znatno su povećani kapaciteti za skladištenje ugljika u 2020.

Znatno su povećani kapaciteti za skladištenje ugljika u 2020.

Uključujući projekte u izgradnji i razvoju, ukupni su kapaciteti za hvatanje CO2 ove godine premašili 110 milijuna tona godišnje, a u 2019. godini iznosili su oko 85 milijuna tona

Globalni kapaciteti za hvatanje i skladištenje ugljika (CCS) povećani su u proteklih godinu dana za trećinu, ali još uvijek nedovoljno da se ostvare zacrtani globalni klimatski ciljevi, priopćio je Global CCS Institut.

POGLEDAJTE VIDEO: Greta Thunberg svaki petak markira iz škole da bi mogla prosvjedovati

Pokretanje videa ...

U svijetu je trenutno u pogonu 26 komercijalnih CCS postrojenja koja mogu 'uhvatiti' oko 40 milijuna tona ugljičnog dioksida godišnje, a većinom su povezana s korištenjem tog plina za efikasnije vađenje nafte, pokazalo je izvješće o primjeni te tehnologije.

8 predivnih svjetskih modela koji odudaraju od nametnutih standarda ljepote i kilaže
8 predivnih svjetskih modela koji odudaraju od nametnutih standarda ljepote i kilaže

Uključujući projekte u izgradnji i razvoju, ukupni su kapaciteti za hvatanje CO2 ove godine premašili 110 milijuna tona godišnje, a u 2019. godini iznosili su oko 85 milijuna tona, utvrdio je institut.

- Jedan je od glavnih pokretača tog povećanja jest spoznaja da treba hitno svesti neto emisije na nulu, što nije moguće postići ako se ne smanji emisija CO2 iz energetski intenzivnih sektora - izjavio je čelnik Global CCS Instituta Brad Page. Brojne su zemlje odlučile svesti emisiju CO2 neto na nulu do 2050. godine, što je nemoguća misija bez tehnologije hvatanja i skladištenja ugljika, upozorava Međunarodna energetska agencija (IEA).

Steam or smoke comes from the pipes. Combined heat and power plant in the city. Landscape at sunset or dawn
Čistila je staru sušilicu pa nije mogla vjerovati što je pronašla
Čistila je staru sušilicu pa nije mogla vjerovati što je pronašla

- Da bi se postigla neto nulta razina emisija, kapaciteti za CCS moraju biti više nego ustostručeni do 2050. godine. Već se kasni s donošenjem odlučnijih mjera za poticanje hitnih ulaganja u CCS - priopćio je Global CCS Institute.

Po procjenama IEA-e, samo u 2020. godini za projekte CCS-a izdvojene su gotovo četiri milijarde dolara, uključujući i norveški projekt Longship, nazvan po brodovima kakve su gradili Vikinzi. Od prošlogodišnjeg izvješća pripremljeno je 17 projekata gradnje novih komercijalnih kapaciteta za hvatanje i skladištenje ugljika, uključujući 12 u SAD-u, djelomično uz poticaj poreznih olakšica.

Super trik: Zašto je na laptop dobro staviti nekoliko kovanica
Super trik: Zašto je na laptop dobro staviti nekoliko kovanica

Institut je u svijetu utvrdio ukupno 65 komercijalnih CCS objekata u različitim fazama razvoja, uključujući tri u izgradnji i 12 u naprednoj fazi razvoja, dodaje se. Prošle je godine izbrojao 51 CCS objekt 'velikih razmjera', koji su sad uvršteni u kategoriju komercijalnih, a dodani su im i neki od manjih objekata.