Lifestyle

Komentari 3

Zrnca izgledaju poput dragulja: Kako je nastao stakleni kukuruz

Zrnca izgledaju poput dragulja: Kako je nastao stakleni kukuruz

U pokušaju da sačuva naslijeđe, Amerikanac koji je ujedno napola Cherokee Indijanac, skupio je i uzgojio sve rijetke, autohtone sorte kukuruza koje je mogao pronaći

Farmer je uspio proizvesti kukuruz koji djeluje poput staklenog dragulja. Kukuruz od staklenih dragulja debitirao je u svijetu 2012. godine s viralnom Facebook fotografijom, no njegova je povijest puno starija od toga. Naime, prije nekoliko desetljeća farmer iz Oklahome - napola Cherokee, napola škotsko-irski farmer po imenu Carl Barnes, zainteresirao se za istraživanje svojih korijena Cherokeea. U sklopu te potrage počeo je skupljati rijetke, stare sorte kukuruza i uzgajati ih. S vremenom je primijetio da se u njegovim usjevima pojavljuju razne nijanse zrna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Potom ih je izolirao te otkrio da se mnoge njihove genetske varijante podudaraju sa sortama kukuruza koje su indijanska plemena izgubila, naročito ona koja su preseljena u Oklahomu 1800-ih. Time je Barnes vratio vlastiti kulturni identitet. jer je kukuruz za Indijance imao poseban značaj.

Barnesovo prijateljstvo sa starješinama plemena iz cijele zemlje potom je dovelo do toga da su mu poklonili mnoga druga drevna sjemena kukuruza. Posijao ih je i nastavio izolirati i uzgajati najšarenije primjerke.

Godine 1994. kolega farmer po imenu Greg Schoen upoznao je Barnesa na skupu domaćih biljaka u Oklahomi. Schoen je bio zadivljen Barnesovim prikazom tradicionalnih klasova kukuruza, posebno onih za koje se činilo da doslovno imaju cijeli spektar boja.

- Od početka sam znao da postoji nešto čarobno u tom sjemenu i da moram bolje upoznati Carla - napisao je Schoen, objavio je Returntonow.

- Barnes je eksperimentirao s nebrojenim vrstama kukuruza, ali prema njegovom sjećanju, kukuruz duginih boja proizašao je iz njegovih križanja minijaturnih kukuruza Pawnee s kukuruzom od crvenog brašna Osage te također drugog osage kukuruza zvanog Greyhorse… vjerojatno tijekom kasnih 1980-ih - izjavio je Schoen.

Zbog Schoenovog interesa, Barnes mu je dao šaku duginog sjemena, koje je Schoen uzgojio i umnožio u svojoj matičnoj državi Novi Meksiko.

screenshot/YouTube

Uz Barnesov blagoslov, Schoen je uzgajao mali kukuruz u duginim bojama uz veće žute sorte, za koje se nadao da će pomoći u proširenju i jačanju njegove genetike. Bio je u pravu.

- Svakom godinom sam počeo uviđati da se obrasci pojavljuju i da je ovaj kukuruz u duginim bojama evoluirao - ispričao je.

Schoenu je 2009. sinula ideja da ustupi uzorke svojih najboljih selekcija duginog sjemena Native Seeds, neprofitnoj organizaciji posvećenoj očuvanju stotina autohtonog sjemena usjeva s američkog jugozapada i Meksika.

Schoen je također dao Native Seeds nekoliko fotografija duginog kukuruza za njihovu arhivu. Jedna od fotografija bila je naslovljena "Stakleni dragulji" i ime se zadržalo do danas.

Kada su Native Seeds objavili fotografiju na svojoj Facebook stranici 2012. godine, kukuruz u duginim bojama, poznat kao "stakleni dragulj" postao je međunarodna internetska senzacija.

Sada raste u cijelom svijetu, uključujući Keniju, Meksiko, Izrael i Indiju.

Najčitaniji članci