Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Veliki neprijatelji kose: Grubost pri češljanju, vrućina i kemija

Veliki neprijatelji kose: Grubost pri češljanju, vrućina i kemija
1

Jednom mjesečno poželjno je četke očistiti sodom bikarbonom, između šišanja ne treba proći više od četiri mjeseca, a korištenje sušila, pegli i uvijača treba smanjiti

VIDEO

Među najgorim stvarima za kosu su korištenje starih i neprikladnih alata za oblikovanje, kao i neredovito pranje četki i češljeva, tvrde frizeri.

- Prije i nakon svakog češljanja potrebno je ukloniti vlasi s četke, a nakupljenu prašinu barem jednom na mjesec detaljno oprati toplom vodom i sodom bikarbonom - savjetuje dermatologinja Elizabeth Cunnane Phillips.

Objašnjava da je to najbolji način uklanjanja ulja i prljavštine s četke jer nema smisla čistu kosu češljati s prljavom četkom, piše Yahoo Shine.

Grube četke s plastičnim čekinjama

Plastika ima elektrizirajući učinak na kosu, a osobito negativno djeluje na tanke vlasi. Također, ako je četka pregruba uzrokovat će pucanje vlasi, zbog čega je mnogo bolji odabir četka s prirodnom dlakom ili pak drvenim čekinjama.

Previše kemikalija na kosi

Previše umjetnih spojeva nije dobro ni na kojem dijelu tijela, pa tako ni na kosi. Previše boje za kosu, keratina, maski, pa čak i šampona mogu uzrokovati slabljenje vlasi. Važno je broj proizvoda koji koristite za kosu svesti na minimum te koristiti što više prirodnih sredstava, savjetuju frizeri. Prije tretmana u salonu, napomenite frizeru s čime tretirate kosu.

Visoke temperature najveći su neprijatelj

Prekomjerna temperatura kosi oduzima njezinu prirodnu vlagu, zbog čega se mogu trajno oštetiti kutikule. Za početak, kod sušenja kose sušilom najbolje je odabrati srednju toplinu, a u ljetno doba i sušenje hladnim zrakom. Frizeri ističu da je prirodno sušenje najbolji saveznik sjajne kose, stoga iskoristite lijepo vrijeme i ostavite da se kosa povremeno sama osuši. Kod korištenja pegle za kosu ili uvijača potrebno je prethodno nanijeti zaštitu na vrhove kako bi se spriječilo njihovo pucanje.

Četkanje od korijena prema dolje

Raščešljavanje uvojaka od korijena prema vrhovima uzrokuje nepotrebno pucanje, a najbolji način je podijeliti kosu u nekoliko manjih dijelova te započeti s raščešljavanjem vrhova, koji su obično najviše zapleteni. Za raščešljavanje koristite četku ili češalj sa širokim zupcima, dok su za oblikovanje bolji gušći jer zaglađuju kosu.

Odgađanje posjete frizeru

Iako je odgađanje šišanja najbolji način puštanja kose, rezultat neće biti dobar ne posjetite li frizera barem jednom u četiri mjeseca. Preporučeno se razdoblje dodatno smanjuje ako imate obojenu kosu ili minival, koji dodatno isušuju i uzrokuju pucanje vrhova.

Grubost s mokrom kosom

Mokra je kosa izrazito osjetljiva, pa je tajna njezinog izgleda upravo u tretmanu nakon samog pranja. Pažljivo brisanje frotir ručnikom i čekanje da se kosa barem malo osuši prije raščešljavanja najbolji je način zaštite kose.

Predugo korištenje istog šampona

Ako vam šampon odgovara, ne morate ga mijenjati svaka dva mjeseca. Ipak, savjetuje se šampon primijeniti u skladu s promjenom uvjeta kako bi se spriječilo razvijanje tolerancije na određeni sastav proizvoda. Stavljate li pramenove ili primijetite prhut, svakako promijenite šampon.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije