Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Afrički patuljasti jež: Savršen kućni ljubimac za 'noćne ptice'

Afrički patuljasti jež: Savršen kućni ljubimac za 'noćne ptice'
5

Afrički patuljasti jež živi između pet i devet godina, a kao ljubimac preporučuje se ljudima s puno obaveza. Naime, ježevi su noćne životinje koje veći dio dana spavaju

VIDEO

Ježevi osim kao česti gosti vrtova i dvorišta koji rado navraćaju po svoju porciju mlijeka i ostataka ljudske hrane koju redovito dobivaju, sve češće pojavljuju se kao kućni ljubimci.

Za sve vas koji razmišljate o nabavci 'bodljikavog ljubimca' pripremili smo korisne informacije koje bi svaki budući vlasnik trebao znati.

Afrički patuljasti jež

Ježevi su životinje koje pripadaju porodici sisavaca, a prepoznatljivi su po svom tijelu dužine od 10 do 45 centimetara prekrivenim bodljama koje im u divljini služe za samoobranu. 

U našim krajevima živi europski jež (Erinaceus europaeus). Važno je naglasiti da on pripada divljini, zakonom je zaštićen i ne smije ih se držati kao kućne ljubimce.

Kao kućni ljubimci najpoznatiji su afrički patuljasti ježevi koji se za tu svrhu ne uzimaju iz prirodnog staništa, već ih se selektivno uzgaja za kućne ljubimce. 

Izgledom su slični europskom ježu, samo kraći ( 17 do 24 cm). Dolaze u raznim varijacijama boja, uključujući albino patuljaste ježeve.

Afrički patuljasti jež kao kućni ljubimac živi između pet do devet godina, a preporučuje se ljudima s puno obaveza. Naime, ježevi su noćne životinje koje veći dio dana spavaju, a sve uključujući i igru obavljaju noću.

Afrički patuljasti jež kao ljubimac za djecu?

Ježa je moguće vrlo brzo dresirati, a socijalizacija je posebno važna. Polako i nježno treba ga privikavati na dodirivanje, maženje i prepoznavanje ljudskog glasa i mirisa. Sve će ići puno brže i lakše uz pomoć poslastica. Kada se na njega navikne vlasnika će slijediti poput psa ili mačke.  Savršeni su ljubimci za zaposlene ljude koji preko dana rade, a predvečer se žele opustit uz svog ljubimca.

Unatoč svemu navedenom ježevi nisu ljubimci za djecu. Više je razloga. Kao prvo to su noćne životinje koje ne vole da ih se preko dana budi i ometa njihov ritam. 

Svatko tko namjerava nabaviti ježa mora znati da će njegov ljubimac tijekom noći raditi buku. Zato se ne preporuča djeci niti osobama koje nisu 'noćne ptice' odnosno osobama koje ne podnose noćnu buku.

Životinje su to koje imaju urođeni strah od predatora (uključujući čovjeka). Na grubu dječju igru i nagle pokrete odgovorit će obranom odnosno ubodom koji može bit bolan.

Koliko košta jež?

Cijene afričkih ježeva kreću se od 300 do 450 kuna, a prilikom kupnje obratite pažnju na to da li je životinja zdrava. 

Jež je zdrav ako: 

nema podbradak ( to je znak da nije bucmast)

oči su široko otvorene, pogled jasan, bez suza i krmelja 

ima vlažan nos

nema dugačke nokte

na koži i nogama nema oteklina, vidljivih ozljeda, čireva i sličnih simptoma koji ukazuju da je jež zanemarivan.

Oprema za ježa

Ježevi su samotnjaci i ne preporučuje se držati ih u paru (osim u vrijeme parenja). Kao i kod svih drugih ljubimaca i kod afričkih patuljastih ježeva vrijedi pravilo: Što veće to bolje! 

To znači da kavez mora bit dovoljno velik da u njega stane kućica za spavanje ili dovoljno stelje u kojoj će si jež iskopati 'rupu' za spavanje, dvije hranilice ( suha i mokra hrana), pojilica i kotač za trčanje.

Ježevi su dobri penjači pa im unutar kaveza to također trebate omogućiti, kao i postaviti nekoliko igračaka poput tunela. 

Gdje smjestiti kavez? Na mirno mjesto koje se ne nalazi na propuhu i nije direktno izloženo suncu. 

Hrana za ježa

U prirodi ježevi jedu kukce, crve, gliste, puževe, korijenje, razne bobice i ostalo bilje. Vlasnici ježeva kućnih ljubimaca najčešće ih hrane kvalitetnim suhim hranama za mačke koje su po svom sastavu najsličnije hrani za ježeve. 

Hrana je to bogata proteinima (meso), ali redovito im treba davati raznoliko voće i povrće ( rajčica, špinat, mrkva, brokula, dinja,zelena papriku, dinja, grašak, maline, borovnice, lubenicu, tikvice). 

Svojim ljubimcima možete davati jaja i posni sir, ali izbjegavajte mlijeko, kekse, čokoladu i ostale ljudske slastice.

Potencijalni problemi

Ježevi su aktivne noćne životinje kojima treba omogućiti sve što i drugim kućnim ljubimcima. Osim kvalitetne prehrane to podrazumijeva puno kretanja unutar i izvan kaveza. Ako im to ne omogućite vaš jež imat će problema s viškom kilograma. 

Kako bi izbjegli hibernaciju (koja ih može ubiti) ježeve držite na sobnoj temperaturi, između 18 i 22 stupnja Celzijevih. Izbjegavajte propuh i direktno izlaganje suncu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode