Obavijesti

Ljubimci

Komentari 1

Bigl: Mali pas s puno energije idealan za držanje u stanu

Bigl: Mali pas s puno energije idealan za držanje u stanu
2

Bigl kao kućni ljubimac idealan je za aktivne obitelji s djecom, ali i samce rekreativce koji trebaju partnera za trčanje i/ili bicikliranje u prirodi. Idealnu su za držanje u stanu

VIDEO

Snoopy, kućni ljubimac Charlieja Browna, pas koji spava na krovu svoje kućice jedan je od najpoznatijih pasa na svijetu. 

Od 1950.  kada se prvi put pojavio u stripu Charlesa M. Schulza do danas ovaj pas svojim dogodovštinama zabavio je milijune ljudi širom svijeta. Zabavio, ali i popularizirao pasminu kojoj pripada - biglove. 

Govori o tome podatak da se biglovi u SAD - u nalaze na visokom trećem mjestu ljestvice koja mjeri popularnost pasmina. Slična situacija je u ostatku svijeta, uključujući i Hrvatsku.

Pogledajte najslađeg bigla na internetu

Poput Snoopyja, biglovi u stvarnom svijetu simpatični su psi poznati po svojoj inteligenciji, ali i tvrdoglavosti. Prvi put pojavljuju se početkom 16 stoljeća kao vjerni pratioci engleskih lovaca koji su pomagali u lovu na kuniće, zečeve,fazane, prepelice i ostale male životinje. Zbog izvrsnog njuha koristilo ih se kao pse tragače, a danas su najpopularniji kao obični kućni ljubimci.

Bigl kao kućni ljubimac idealan je za aktivne obitelji s djecom, ali i samce rekreativce koji trebaju partnera za trčanje i/ili bicikliranje u prirodi. Biglovi imaju kratku dlaku koja se u odnosu na većinu drugih pasmina manje linja. 

Idealni su zato za držanje u stalnu, ali treba naglasiti da su to psi koji osim maženja zahtijevaju puno kretanja i istraživanja na otvorenom. Vlasnici biglova ističu kako  ne vole da ih se dugo ostavlja same kod kuće.

Krasi ih epitet tvrdoglavih pasa, a treba naglasiti da biglovi vole lajati i zavijati. Ne volite li 'glasne pse' razmislite o nekoj drugoj pasmini. 

Vlasnici, bez obzira kojoj kategoriji pripadali moraju znati da biglovi imaju potrebu za njuškanjem 'svega i svačega'. Ako ih niste naučili da se odazovu i stanu na vaš poziv, ma koliko ih vi dozivali između vas i zanimljivog mirisa za kojim su spremni trčati kilometrima izabrat će mirise. 

Česta greška vlasnika početnika jest da 'nasjednu' na biglov šarm dok su štenci, pa kasnije kada pas odraste s njim imaju problema. 

Zanemareni bigl za vlasnika može postati noćna mora - pas koji će ga navlačiti, lajati na ljude i druge životinje, zavijati kad je sam kod kuće te jedva čekati priliku da  napravi neku nepodopštinu. 

Kako se to ne bi dogodilo s dresurom počnite što ranije. Budite dosljedni. Jasno postavite granice što se smije, a što ne.  I naoružajte strpljenjem.

Dobro se slažu s drugim psima, ali ne uvijek i s drugim vrstama kućnih ljubimaca poput mačaka i ptica. U njihovom prisustvu kod biglova koji uz njih nisu odrastali proradit će lovački instinkt. 

Naravno, uz ranu socijalizaciju biglovi će bez problema prijateljski prihvatiti svakoga. U prosjeku žive između 12 i 15 godina.

Pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom, a želite li da vaš pas bude dio galerije iznad članka fotografije s imenom psa pošaljite nam na ljubimci@24sata.hr

Posjetite KALKULATOR PASMINA

Pasmine pasa - zanimljivosti

Irski vučji hrt

Njemačka doga

Engleski buldog

Njemački ovčar

Bernski planinski pas

Cane Corso

Aljaški malamut

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode