Obavijesti

Ljubimci

Komentari 1

Bježanje pasa od kuće: Top 15 pasmina koje najčešće bježe

Bježanje pasa od kuće: Top 15 pasmina koje najčešće bježe
1

Dosadu i želju za istraživanjem stručnjaci navode kao najčešći razlog bježanja. Također, psi bježe uslijed napada panike, zbog kujica u tjeranju i drugih razloga

VIDEO

Zahvaljujući upornosti vlasnika, medija koji su sudjelovali u potrazi te naravno obitelji koja ga je pronašla i kod koje je boravio pas Čiko danas uživa u svom domu.

Budući da je i prije bježao od kuće, a vlasnik ništa nije poduzimao nadamo se da će isti  iz ovog slučaja izvući neke pouke te ubuduće bolje paziti na psa. Jer nemaju sve potrage za psima sretan kraj.

Koje pasmine najčešće bježe od kuće?

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, na uzorku 2000 pasa koji su nakon bijega završili u skloništima pokazalo je da od kuće najčešće bježe:

Labrador

Koker španijel

Jack Russel

Njemački ovčar

Engleski Springer španijel

Stafordski bull terijer ( psi u tom tipu)

Border Collie

Zapadnoškotski terijer

Cavalier King Charles Spanijel

Jorkširski terijer

Bokser

Border terijer

Mops

Pudla

Čivava

Zašto psi bježe od kuće? 

Većina pasa najviše voli štetati s obitelji, trčati za lopticom ili štapom te  energiju potrošiti na livadi s drugim psima.  

Nažalost, nemaju svi psi tu privilegiju, a ne omogući li im sve navedeno vlasnik pas će si sam pronaći zanimaciju. Koja često podrazumijeva bijeg od kuće. 

Upravo dosadu i želju za istraživanjem stručnjaci navode kao najčešći razlog bježanja. Također, psi bježe uslijed napada panike ( strah od grmljavine i pucnjave), ali motivacija za bijeg od kuće su i zanimljivi mirisi. 

Kod mužjaka najčešće je to miris kujica u tjeranju, ali općenito psi su znatiželjni i mogu ih zainteresirati drugi mirisi. 

Naravno, pas može preskočiti ogradu i izgubiti se u potjeri za biciklistima, automobilima, mačkama i drugim životinjama. Razloga zašto psi bježe od kuće zaista ima toliko da ih je teško sve nabrojati.

No, pogledate li gore navedene pasmine primijetiti ćete da je većinom riječ o psima koji se danas drže kao psi za društvo, a nekad ih se koristilo za lov. Takvi psi, bez obzira na veličinu imaju puno energije.

Kako psa naučiti da ne bježi od kuće? 

Nedavno nam se javila čitateljica, vlasnica lovačkog psa koja se požalila da je njezin pas iz čista mira počeo loviti kokoši i bježati od kuće. 

Nakon kraćeg dopisivanja shvatili smo da pas od malena živi na dvorištu te da se njime nitko ozbiljno ne bavi. Naravno, kad su nastali problemi od psa u pubertetu rezultate je očekivala preko noći.

Svaki problem može se riješiti, ali  kako do problema ne bi uopće došlo b udite pažljivi kod odabira pasmine i odaberite isključivo onog psa kojem se možete posvetiti. Što ranije ga socijalizarajte  te naravno psu omogućite sve što kao pasmina od vas traži. 

 I ne zaboravite da svaki pas može pobjeći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode