Obavijesti

Ljubimci

Komentari 2

Bordoška doga: Nekad borac s bikovima,danas vjeran prijatelj

Bordoška doga: Nekad borac s bikovima,danas vjeran prijatelj
7

Kao bivši pas za borbe s bikovima naginje čuvarskim zadacima, krasi ga velika hrabrost, ali bez agresivnosti. Dobar je suputnik, privržen gospodaru te pun ljubavi

VIDEO

Sjećate se filma Turner & Hooch s Tom Hanksom u glavnoj ulozi? U istrazi  ubojstva poznatom glumcu pomaže pas Hooch. 

Zahvaljujući njemu priča o nestašnom psu imala je sretan kraj, a pasmina kojoj je Hooch pripadao s kino platna na velika vrata početkom devedesetih dolazi u Hrvatsku.

Riječ je o bordoškim dogama, a o kakvim psima se radi ispričali su nam Suzana i Zdravko Špehar, vlasnici uzgajivačnice Bordomax farm.

- Ova pasmina u Hrvatskoj vrlo je rijetka. Od 1991 u Hrvatskom kinološkom savezu registrirano je oko 700  bordoških doga. Zato, želite li imati ovog psa štene potražite kod uzgajivača s dugogodišnjim iskustvom  - objašnjavaju vlasnici uzgajivačnice Bordomax farm.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvi put u povijesti ime pasmine spominje se 1863. kada je održana izložba pasa u Parizu (Jardin d Acclimatation) i na toj izložbi prvi puta u povijesti ti psi izlagani su pod imenom Dogue de Bordeaux (Bordoška doga). 

Na njoj su sudjelovala tri različita tipa bordoških doga, a dijelili su se na regije iz kojih su dolazili:  'pariški', 'tulus' i 'bordoški tip' ( od kojeg je formiran izgled današnjih bordoških doga). 

Zanimljivo je da je tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata pasmina uništena, gotovo da joj je prijetilo izumiranje, međutim, preživjela je i njezin novi uzlet počinje 1960.god.

Iako se u pasmina službeno naziva bordoškim dogama prema riječima naših sugovornika ispravnije ih je nazivati francuskim mastifima.

Bordoška doga pas je visine od 58 do 68 cm, što naravno ovisi o spolu.  Snažnog je tijela, prsnog koša i vrata te teškog kostura. 

Velika moćna glava s donjom čeljusti duljom od gornje (predgriz) daje im naizgled  kratku njušku s obzirom na veličinu glave , a ovog psa krase velike viseće uši.

- Kao bivši pas za borbe s bikovima naginje čuvarskim zadacima, krasi ga velika hrabrost,  ali bez agresivnosti.  Dobar je  suputnik, privržen gospodaru, pun ljubavi, miran, uravnotežen s velikim pragom tolerancije - objašnjavaju iskusni uzgajivači.

Dodaju kako se psi toliko vežu za svog gospodara da premalo pažnje doživljavaju kao  kaznu.  Zato, morate li često i dugo biti odsutni od kuće odlučite se za neku  drugu pasminu.

- Pse treba odgajati dosljedno, ali mirno.Ovisni su o vlasniku i  vole činiti dobro, zato mu uvijek pokažite kada je nešto dobro učinio. Tu i tamo koja lijepa riječ i ovi psi su sretni - savjeti su uzgajivača Špehar.

Ovi psi dobro se slažu s drugim kućnim životinjama. Prema djeci su izuzetno  dragi i nježni. Nezvane goste dočekuju sumnjičavo,  ali brzo mijenjaju ponašanje.  

Bez obzira miran karakter bordoška doga treba vlasnika koji će jasno pokazati tko je pravi gazda. 

Ovi psi nemaju pretjeranu potrebu za kretanjem, ali vole šetnje u  večernjim satima kada je svježije. Treba izbjegavati velike vrućine jer  ih teško podnose.

Bordoška doga ima kratku crvenu dlaku  u svim nijansama te crnu ili crvenu obrazinu (masku ).  Lako se  održava , dovoljno je jednom tjedno očetkati gs gumenom četkom. 

Nažalost, životni vijek ove pasmine je kratak - iznosi sedam do deset godina.  

Pasmine pasa - zanimljivosti:

Pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom, a želite li da vaš pas bude dio galerije iznad članka fotografije s imenom psa pošaljite nam na ljubimci@24sata.hr

Posjetite KALKULATOR PASMINA

Pasmine pasa - zanimljivosti

Brazilski pas

Doberman

Njemački bokser

Cane Corso

Aljaški malamut

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Bigl

Pudla

Belgijski ovčar

Irski vučji hrt

Njemačka doga

Engleski buldog

Njemački ovčar

Bernski planinski pas

Maltezer

Karabash

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....