Obavijesti

Ljubimci

Komentari 11

Egzotični ljubimci: U Hrvatskoj popularni gušteri, zmije i pauci

Egzotični ljubimci: U Hrvatskoj popularni gušteri, zmije i pauci
13

Po načinu držanja egzotične terarijske životinje najsličinije su akvarijskim. Ne nosi ih se van, na navlači ih se po rukama niti ih se može držati slobodne (bez terarija)

VIDEO

Nabavili bi zmiju, ali vam se gade mrtvi štakori? Razmišljate o kupnji guštera, ali pri samoj pomisli na žohare diže vam se kosa na glavi?

 Ako su odgovori na pitanja potvrdni egzotične životinje kao kućni ljubimci definitivno nisu za vas. 

Nažalost, to su česte pogreške početnika koji ulaze u svijet egzotičnih životinja ne znajući gotovo ništa o opremi i životinjama koje nabavljaju. 

 Danijelu Moretić , urednicu teraristike na portalu Akvarij.NET  i edukatoricu koja djecu podučava o gmazovima zamolili smo odgovore na šest osnovnih pitanja za terariste početnike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što je teraristika i kome se preporučuje?

Teraristika nije za svakoga, a najveća prepreka za mnoge je hranjenje i naravno strah od takvih životinja. Po načinu držanja terarijske životinje se mogu usporediti s akvarijskim. To su životinje koje se promatraju u terariju. Ne nosi ih se van, na navlači ih se po rukama niti ih se može držati bez terarija da budu slobodne po stanu.

S kojim životinjama početi?

U Hrvatskoj se najčešće kupuju početničke zmije i gušteri. Dosta njih se odlučuje i za pauke koji traže manje terarije, ali ima i onih koji drže paličnjake, žabe, vodozemce, bogomoljke. Traži se svašta.

Početnicima preporučujem da krenu s nekim jednostavnijim vrstama, koje su mirnije i otpornije na razne početničke greške. To su razne mliječne, kraljevske i kukuruzne zmije. Bradate agame, leopard gekoni i slični su najbolji izbor za početničkog guštera. Od pauka tu su razne vrste tarantula...( Prije kupnje dobro se informirajte)

Kako se egzotične životinje slažu s ostalim ljubimcima?

Osobno imam osam zmija, tri guštera i naravno psa. Bez obzira što su zmije gluhe i ne odazivaju se na imena svaka njezina zmija ima ime. 

To su: mliječna sinaloanska zmija Sneki, kalifornijska kraljevska zmija Simonica, Bredli piton Ava, brazilska dugina boa Mojca, kraljevski piton Borislav, jaguar piton Uma, teksaška štakorašica Štef i boa constrictor Kekec te gušteri bradata agama Igor i dva leopard gekona, Pero i Đurđa. Naravno i oštrodlaki jazavčar Kimi.

 Gmazovi psa, budući da su u terariju ne doživljavaju.Nekoliko puta psu sam dala da ih ponjuši i 'vidi što je to', ali nije mu bilo zanimljivo. Jedino je ljubomoran kada nekog od gmazova uzmem u ruku, a i smeta mu kada se gušter penje po njemu. Tada ga ignorira, premjesti se i nema problema. Sve što se događa između njih mora biti pod kontrolom vlasnika.

Što se smatra osnovnom opremom za egzotične životinje?

Terarij - može biti od drva ili stakla, a dimenzije ovise o vrsti životinja koju mislite držati u njemu.Vrijedi pravilo: što veći to bolji!

Rasvjeta - životinjama omogućava izmjenu 'dana i noći'

 Grijanje - gmazovi su hladnokrvne životinje. 

Grijanje ovisi o vrsti gmaza. Neki se griju samo žaruljom, a za neke je potrebno imati grijaće panele ili kablove. Za dnevne guštere je potrebno imati UVB rasvjetu. 

Temperaturu je najlakše regulirati postavljanjem termostata na kojem se odrede parametri i on regulira jačinu grijača. Kako se ne bi obavljalo ručno sve navedeno spoja se na timer na kojem se namješta automatsko paljenje i gašenje svjetla i grijača. 

Na dno terarija stavlja se treset ili pijesak (ovisno o vrsti)

Unutrašnjost terarija mora se približiti prirodnom okolišu iz kojeg određena vrsta dolazi. Potrebna je zdjelica za vodu (gušterima jedna i za hranu), a sve ostalo: granje, kamenje i slično možete se pronaći na livadama. Prije stavljanja u terarij sve je potrebno dezinficirati. 

Tko je malo spretniji može od stiropora, pur pjene i fugir mase izrađivati kućice, pozadine i slično. Ostali takve stvari mogu kupovati u pet shopovima.

Hrana?

Zmije jedu miševe i štakore, a mnogima je to odbojno. Glodavci za zmije kupuju se u pet shopovima ili kod uzgajivača istih. Mogu se kupovati zaleđeni, držati u zamrzivaču i odmrzavati po potrebi. 

Zmije jedu jednom u dva tjedna (bebe jednom tjedno) i to mrtvi plijen jer kod živog uvijek postoji opasnost da zmija bude izgrizena, a ovako nema opasnosti. 

Većina guštera jede živu hranu (uz iznimku nekih biljojednih guštera koji nisu za početnike), a to su razni crvi i žohari. Njih se ponekad ne može nabaviti u pet shopovima i zato ih je potrebno uzgajati kod kuće. 

Upravo zbog žive hrane mnogi odustaju od kupovine guštera.

Liječenje egzotičnih životinja u Hrvatskoj?

Gmazovi ne trebaju cijepljenje, ali znaju patiti od unutarnjih i vanjskih parazita te od nekih bolesti koje su uzrokovane neadekvatnim držanjem.

 Znaju imati i neke 'klasične' bolesti. Konkretno jedna moja zmija je uginula od tumora koji se otkrio tek pri obdukciji s obzirom na to da kod nas nema ni adekvatnih instrumenata za takve životinje. 

Postoji samo nekoliko veterinara u Hrvatskoj koji su educirani za liječenje gmazova i to je jedan veliki problem s kojim se suočavaju vlasnici ovakvih ljubimaca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang