Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Flexi povodci za pse: Da ili ne? Savjeti stručnjakinje

Flexi povodci za pse:  Da ili ne? Savjeti stručnjakinje
1

Sandra Ilievski, instruktor je i savjetnik za ponašanje pasa iz centra za edukaciju vlasnika, ponašanje i trening pasa Urban Pet. Danas piše o šetanju psa na 'fleksici'

VIDEO

Sandra Ilievski, instruktor je i savjetnik za ponašanje pasa iz centra za edukaciju vlasnika, ponašanje i trening pasa Urban PetRedovito u sklopu portala ljubimci.24sata.hr objavljuje edukativne članke o psima i njihovom ponašanju.

Ovaj tjedan odgovara na pitanje treba li pse voditi na povodniku na razvlačenje.

Napomena: Ovaj članak autorsko je djelo i bez dozvole autora zabranjeno je prenositi ga. 

Povodnik na razvlačenje ili Flexi® vjerojatno je najpopularniji i najprodavaniji proizvod na tržištu. Iako povodnik na razvlačenje u nekim situacijama može biti koristan u rukama odgovornih skrbnika, nažalost, korištenje tog povodnika ima mnogo nedostataka.

Povlačenje na povodniku

 Psi koje vodimo na povodniku na razvlačenje često ne nauče kako pristojno hodati pokraj nas bez potezanja, pogotovo ako ih na tome vodimo od šteneće dobi. 

Jednostavno, nauče vrludati oko nas koliko god im to dopušta duljina povodnika. Zbog toga što pas mora povući da bi se konop produžio, povodnik je uvijek zategnut pa tako psi vrlo brzo nauče da trebaju povući da bi imali veći radijus kretanja.

Nemate dovoljno kontrole nad psom

 Pas koji je 5-7 ili 10 metara ispred vas može vrlo lako završiti na cesti ako nešto ugleda ili se nečega uplaši. Kada je povodnik zategnut, ne može se uvući kada pritisnete dugme za kočenje. Osim toga, nitko od nas nema reflekse brže od pasa, pogotovo ako je pas više metara udaljen od nas. 

Napomena: Ovaj članak autorsko je djelo i bez dozvole autora zabranjeno je prenositi ga. 

Osim što može završiti pod kotačima, psu je teško preusmjeriti pažnju ili ga na bilo koji način spriječiti da uzima stvari s poda u usta. Isto tako mnogi psi na Flexi povodniku bez prethodne najave ulijeću u osobni prostor drugih pasa i ljudi, što može rezultirati konfliktom među psima i negodovanje ostalih prolaznika.

Nespretan za korištenje

 Povodnik na razvlačenje ima debelu i veliku plastičnu ručku, pa je samim time u većini situacija nespretan za korištenje. 

Može se desiti da ručka ispadne iz ruke, a udarac u tlo može prestrašiti psa koji će početi bježati. Zbog zvuka koji proizvodi ručka dok struže po tlu pas može nastaviti bježati i završiti na cesti. 

Može ozlijediti psa

 Kada pas povuče i zatrči se, naglo se zaustavlja kada se povodnik do kraja razvuče ili ga zakočimo. Psi koji nose obične ogrlice, ili još gore – davilice mogu ozbiljno ozlijediti vratne kralješke, dušnik, jednjak i ostale organe i mišiće vrata i grla, pogotovo kada se radi o štencima! 

Često se dešava da se prilikom susreta psi zapetljaju, a konop povodnika može se naglo stegnuti i ozlijediti dijelove tijela psa. 

Može ozlijediti ljude

 Kada je pas udaljen od nas nekoliko metara, a iz nekog razloga želimo brzo skratiti povodnik, to ne možemo učiniti pritiskom dugmeta jer je povodnik zategnut. 

Tada rukama pokušavamo privući konop, no ako pas potegne ili se nađemo u situaciji kada dođe do sukoba između pasa, konop nas može porezati kožu dlanova i prstiju na rukama. 

Ako nespretno omotamo konop oko ruke, može čak doći do amputacije i teških ozljeda prstiju. Isto se može desiti ako se pas zapetlja oko nečijih nogu. 

Mehanizam se može pokvariti 

Nakon nekog vremena, mehanizam se može pokvariti i neće se razvući ili uvući kada je to potrebno.

Napomena: Ovaj članak autorsko je djelo i bez dozvole autora zabranjeno je prenositi ga. 

Kada i kako koristiti povodnik na razvlačenje??

Povodnik na razvlačenje u nekim situacijama može biti koristan

Na primjer, ako na raspolaganju imate veliku livadu, no preblizu je cesti, pas će na povodniku na razvlačenje moći trčkarati na pristojnoj udaljenosti, no ipak ćete imati kontrolu nad njime. 

Naravno, trebate paziti da pas nema mogućnost izletjeti na cestu unatoč povodniku, dakle, povodnik popustite onda kada ste dovoljno udaljeni od ceste.

 Ili ako imate kujicu koja se tjera, pa je odvedete na mjesto gdje nema drugih pasa, no želite ju imati pod kontrolom kako ne bi pobjegla.

Povodnik na razvlačenje trebao bi se koristiti povremeno i u nuždi, nikako ne bi trebao biti prvi izbor! 

Prije svega štenad i pse treba naučiti kako da pristojno hodaju na običnom povodniku duljine oko 2 metra. 

Na takvom povodniku pas će imati dovoljno slobode i prostora za njuškanje i obavljanje nužde, a vi ćete imati bolju kontrolu i slobodnije ruke. Psa također možete naučiti da se na određeni signal, na primjer “možeš”, “idi”, “šetaj” i sl. može slobodno udaljiti od vas. 

Nikada nemojte voditi psa na povodniku na razvlačenje ako pas nosi ogrlicu jer se uvijek mogu desiti iznenadne situacije zbog kojih se pas može ozbiljno ozlijediti. Na psa stavite ormu!

 Ako šećete po mjestima gdje se kreću drugi psi, ljudi i djeca, povodnik obavezno skratite kako se pas ne bi zapetljao oko nečijih nogu ili prilazio i naglo opadao u tuđi osobni prostor (drugih pasa, ljudi, djece…) bez dopuštenja.

Škola za pse i vlasnike

Sandra Ilievski, instruktor je i savjetnik za ponašanje pasa iz centra za edukaciju vlasnika, ponašanje i trening pasa Urban PetRedovito u sklopu portala ljubimci.24sata.hr objavljuje edukativne članke o psima i njihovom ponašanju.

Pravila lijepog ponašanja tijekom šetanja psa na javnom mjestu

Zašto vas pas ne sluša?

Vaš pas na povodniku postaje agresivan?! Kako mu pomoći?

Bježanje pasa iz dvorišta

Kako psa naučiti da ne skače na ljude?

Agresivna ponašanja kod pasa

Kako smanjiti utjecaj stresa na pse?

Strahovi kod pasa

Kako štene naučiti higijenskim navikama i obavljanju nužde?

Imate psa, a želite nabaviti mačku? Kako ih sprijateljiti?

Ja pas: Što bi vam, da može poručio vaš pas

Kako odabrati igračku za psa te kako se igrati sa psom?

Kako se psi (međusobno) igraju i što vi kao vlasnik trebate znati?

Kako novog psa upoznati sa psom koji već živi s vama?

Zašto udomiti odraslog ili psa s posebnim potrebama?

Ako volite pse ovo im nikad ne radite! Što i zašto?

Koliko puta psa treba voditi van?

Kako izbjeći neželjene situacije kod pasa?

Vodič za udomljavanje starijih i pasa s posebnim potrebama

Što kad ljubimci stane srce? Postupak oživljavanja

Zašto psi naskakuju (kao prilikom parenja)?

Kako psa naučiti da bude sam kod kuće?

Čuvanje resursa kod pasa: Što je i kako pomoći ljubimcima?

Napomena: Ovaj članak autorsko je djelo i bez dozvole autora zabranjeno je prenositi ga. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode