Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Hrčak je najpopularniji, ali sve češće se traže miševi i štakori

Hrčak je najpopularniji, ali sve češće se traže miševi i štakori
8

Glodavci kao kućni ljubimci popularni su jer njihovo održavanje ne zahtjeva puno vremena, u stanu uglavnom ne zauzimaju puno prostora, a ne treba ih voditi u šetnju

VIDEO

Glodavci spadaju među najpopularnije kućne ljubimce. Njihovo održavanje ne zahtjeva puno vremena, u stanu uglavnom ne zauzimaju puno prostora i ne treba ih voditi u šetnju ( izvan stana).

Hrčak je desetljećima najtraženiji. Uz druge tradicionalne glodavce poput činčile i zamorca  u hrvatskim kućanstvima sve češće viđamo i nove vrste poput domaćih miševa, štakora, degua, gerbila i tvorova.

Hrčak 

Mali glodavac dugačak između pet i 10 centimetara. Boje krzna su im različite, a većina ih ima mali, jedva vidljiv rep. Od 24 vrste hrčaka samo njih pet drži se kao kućni ljubimca. Žive na području Europe, Bliskog Istoka, Rusije i Kine. Većina ih živi u sušnim staništima, skrivajući se u podzemnim tunelima koje kopaju dugačkim kandžama. U hrvatskim kućanstvima najčešći su sirijski (zlatni) i kineski hrčci. Žive do tri godine. Preporučuju se starijoj djeci i odraslim osobama.

Zamorac

Zamorci su životinje koje obožavaju društvo ljudi. Postoji ih 13 vrsta. Razlikuju se po boji, veličini i dužini dlake. Prosječno, teški su oko 1 kg i dugački 20 do 25 centimetara. Porijeklom su iz Južne Amerike, poznate su i kao 'gvinejske svinje' (Guinea pig). Žive do osam godina i preporučuju se za djecu.

Činčila

Činčile su živahne životinje, većinom aktivne noću. Inteligentne su i može ih se dresirati. Prepoznatljive su po svilenoj boji krzna, brkovima i velikim ušima. Od drugih glodavaca razlikuju se po tome što mogu živjeti do 20 godina. Potječu iz južnoameričkih Andi, a tijekom povijesti koristilo ih se za izradu odjeće. Danas u divljini živi dvije vrste ( kratko i dugorepa) i spadaju među ugrožene vrste. Ne preporučuju se maloj djeci jer su ponekad agresivne.

Degu

Degui su porijeklom iz Čilea. Iako ih se naziva i čileanskim vjevericama, sličniji su štakorima nego klasičnim vjevericama. Dugački su oko 18 cm ( s repom). Specifični su po tome što teško probavljaju šećer. Zbog toga ih se često koristilo u laboratorijima kao životinje na kojima su se testirali lijekovi za dijabetes. U divljini žive do petnaest godina, a kao ljubimci duplo kraće. Pitomi su i preporučuju se djeci ( uz pomoć roditelja).

Gerbil

Postoji najmanje 80 vrsta gerbila. Prepoznatljivi su po očima i ušima koje su u odnosu na duljinu tijela ( 7-15 cm) velike te dugačkom repu. Krzno im je svilenkasto, a može biti crne, smeđe ili sive boje. U divljini većina ih živi u suhim područjima Afrike, jugoistočne Europe i Kine. U divljini poznati su kao glodavci koji se dobro prilagođavaju promjenama temperature te po svojoj vještini kopanja tunela. Noćne su životinje. Kao ljubimci žive 3 do pet godina. Preporučuju se starijoj djeci ili odraslim samcima.

Štakor

Sve donedavno smatrani prijenosnicima zaraznih bolesti štakori polako postaju kućni ljubimci. Porijeklom su iz Kine odakle su došli u Europu. Riječ je o izrazito inteligentnim i prijateljski raspoloženim glodavcima koji su za razliku od divljih rođaka jako čiste životinje. Dugački su oko 25 cm. Ako rano počnete s učenjem možete ih čak naučiti neke trikove. Društvene su životinje koje teško podnose samoću. Žive između dvije i tri godine. Mogu biti ljubimci za djecu ( uz pomoć roditelja).

Kućni miš

Miševi postoje koliko i ljudi, a živjeli su na području Europe, Azije i Afrike. Postoji ih nekoliko vrsta, različitih boja i veličina. Većini miševa zajedničko je da u prosjeku žive između godine i pol do dvije godine. Bez repa dugački su do 10 centimetara, prosječne težine 30 grama. Preko dana uglavnom spavaju, a aktivni su noću. Ne vole samoću pa se preporučuje držati ih u grupi, idealno par ženki. Preko dana spavaju, a noću su aktivni. Žive između dvije i tri godine. Preporučuju se starijoj djeci.

Afrički tvor

Tvorovi nisu divlje životinje. Pripitomljeni su prije tri tisuće godina, a pretpostavlja se da potječu od pripitomljenog europskog tvora. Tijekom povijesti koristilo ih se kao lovce koji su iz svoji rupa tjerali druge glodavce i kuniće.U Hrvatskoj službeni naziv im je pripitomljena vretica, ali najpoznatiji su kao !TUÐICA! ili afrički tvorovi. 

Opširnije o tvorovima pročitajte OVDJE, a sve ovdje spomenute životinje s detaljnim informacijama o uvjetima držanja kao kućnih ljubimaca obradit ćemo u budućim člancima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera