Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Hrvatski ovčar: Svestrani pas, idealan partner za rekreativce

Hrvatski ovčar: Svestrani pas, idealan partner za rekreativce
4

Idealni su ljubimci za obitelji koje vole boraviti u prirodi, sportaše rekreativce ili pak za pojedince koji se zajedno sa svojim psom misle baviti nekim od psećih sportova

VIDEO

Hrvatski ovčar kao što mu i sam naziv kaže hrvatska je autohtona pasmina, porijeklom iz Slavonije. Prema dostupnim podacima prvi hrvatski ovčari javljaju se u 14 stoljeću, a izgled im se do danas nije previše mijenjao. 

Povijest pasmine

Tijekom povijesti koristilo ih se kao pastirski pas, ali pasminske odlike čine ih također odličnim psima čuvarima i sportskim psima. 

Drago nam je da ih sve češće viđamo i kao klasične ljubimce. Za sve koji razmišljate o hrvatskom ovčaru kao kućnom ljubimcu pripremili smo nekoliko savjeta.

Opis pasmine

Hrvatski ovčar pas je srednje građe ( više niži, nego viši) prepoznatljiv po valovitoj/kovrčavoj dlaci crne boje koja je na glavi i udovima ( u odnosu na ostatak tijela) kraća. 

Dlaku je lako održavati odnosno potrebno je povremeno češljanje i četkanje kojim se uklanja mrtva dlaka. Općenito rijetko obolijevaju, a žive i do 14 godina.

Kao što smo već napisali tijekom povijesti dokazali su se kao besprijekorni pastirski psi koji odlično rade s ovcama, ali i kravama te sličnom krupnom stokom. 

Za koga je hrvatski ovčar?

U tom slučaju jedini koga slušaju je jedan vlasnik čiju naredbe brzo uče i besprijekorno izvršavaju. Osim okupljanja stoke ova pasmina ima sve odlike psa čuvara.

Kao potencijalni vlasnik hrvatskog ovčara kojeg mislite držati kao klasičnog gradskog kućnog ljubimca trebamo vas upozoriti na njihov temperament koji kod zanemarivanih hrvatskih ovčara lagano može postati problematičan.

Riječi koje najbolje opisuju pasminu su: inteligentan, energičan, hrabar i odan pas. Konkretnije, to je 'uvijek oprezan' pas koji ima puno energije koju vi kao vlasnik trebate znati usmjeriti u pravom smjeru. 

To zaista ne bi trebalo bit teško jer prema riječima vlasnika ove pasmine pas je to koji uživa raditi, a većinu zadataka vrlo brzo će naučiti. 

Ipak, ako ga od dolaska u vaš dom ne počnete socijalizirati s djecom, odraslim ljudima, životinjama i pojavama s kojima će se tijekom života u gradu sretati, već sve prepustite njegovim nagonima dobit ćete glasnog psa s destruktivnim ponašanjem. Osim, vježbi za 'um' hrvatski ovčar traži vježbe za tijelo.

Hrvatski ovčari, kao što možete vidjeti na fotografijama odlično će se slagati s djecom, ali s onom koja su spremna s njima se baviti. 

Na fotografiji možete vidjeti tada  12 godišnju Anu Pavlović koja je 2013. godine sa svojim hrvatskim ovčarom postala europska prvakinja u agilityju. 

 Idealni su ljubimci za obitelji koje vole boraviti u prirodi, sportaše rekreativce ili pak za pojedince koji se zajedno sa svojim psom misle baviti nekim od psećih sportova.

Pasmine pasa - zanimljivosti:

Pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom, a želite li da vaš pas bude dio galerije iznad članka fotografije s imenom psa pošaljite nam na ljubimci@24sata.hr

Posjetite KALKULATOR PASMINA

Chow chow

Jorkširski terijer

Šnaucer

Jazavčar

Čehoslovački vučji pas

Zlatni retriver

Cane Corso

Aljaški malamut

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Bigl

Mops

Tajlandski gonič

Bordoška doga

Brazilski pas

Doberman

Njemački bokser

Pudla

Belgijski ovčar

Irski vučji hrt

Njemačka doga

Engleski buldog

Njemački ovčar

Bernski planinski pas

Maltezer

Karabash

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith