Obavijesti

Ljubimci

Komentari 6

Iako su slatki, pse križance ne treba 'lajkati'! Saznajte zašto

Iako su slatki, pse križance ne treba 'lajkati'! Saznajte zašto
3

Svjetska kinološka organizacija (FCI) od svih članica zahtijeva najstrože kažnjavanje neodgovornih uzgajivača koji svoje čistokrvne pse križaju s drugim pasminama!

VIDEO

Često vam se dogodilo da pitate za nekog psa koje je pasmine, pa čujete da je to križanac ili mješanac. No, to nisu istoznačni pojmovi.

 Mješanci su svi oni psi kojima nikako ne možemo odrediti pasminsko porijeklo, dakle oni koje ćemo najčešće spašavati iz šinteraja ili sretati na ulici, dok za križance znamo da su nastali paranjem pasa dviju različitih , ali čistokrvnih pasmina. 

Neetično križanje

Iako danas velike simpatije izaziva objavljivanje neodoljivih fotografija psića koji su nastali križanjem čivave i jorkširskog terijera, na primjer, ili haskija i američkog staforda, križanje pasmina zapravo je duboko neetično.

Svjetska kinološka organizacija od svih članica zahtijeva i najstrože sankcioniranje uzgajivača koji svoje čistokrvne pse križaju s drugim pasminama! 

Zašto je tome tako? 

Ponajprije, križanje čistokrvnih pasmina znači uništavanje desetljeća, pa i stoljeća rada na stvaranju plemenitih pasmina. 

Istina, neke od tih pasmina davno su stvorene upravo križanjem dviju ili više drugih pasmina, ali za to je bilo potrebno dugotrajno selekcioniranje, a nekad je u prošlosti to obavljano i na najokrutnije načine. 

Na žalost, križanje danas podrazumijeva i stvaranje psića koji će od svojih roditelja, osim njihovih pasminskih karakteristika, preuzeti i sve ono loše što nose u genima. 

Najpoznatiji psi križanci

Gotovo u pravilu križanci će za sobom povući genetske bolesti ili poremećaje obiju pasmina, dakle mame i tate. 

To se sada zorno pokazuje na primjeru najpoznatijih križanaca među psima, a to su labradudli.

 Ti su križanci labradorskog retrivera i pudla stvoreni kako bi nastala pasmina koja će od pudla preuzeti dlaku koja se minimalno linja i gotovo ne izaziva alergije, a od labradora osobine idealne za pse vodiče slabovidnih. 

Zapravo, trebala je nastati pasmina savršena za život u stanu i za obavljanje poslova pasa vodiča. Ali to se nije dogodilo. Labradudli danas pate od brojnih poremećaja i bolesti, svega najgorega što može pogoditi labradora i pudle. 

Zato, kada ugledate beabula (križanac bigla i buldoga), bošiha (križanac bostonskog terijera i ši-cua), silkicua (križanac svilenastog terijera i ši-cua) ili nekog drugog križanca dviju pasmina, nemojte lajkati njihove fotografije! 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova
SAVJETI STRUČNJAKA

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova

Sadnice smjestite u sunčani dio vrta i pazite da ih ne stavite preblizu jednu drugoj jer vole prozračnost. Imajte na umu da postoje prirodna sredstva za zaštitu
'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović