Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Kako štene naučiti higijenskim navikama i obavljanju nužde?

Kako štene naučiti higijenskim navikama i obavljanju nužde?
1

Ako naiđete na lokvicu ili hrpicu izmeta na mjestu koje nije namijenjeno za nuždu, očistite i ponašajte se kao da se ništa nije dogodilo. Štene nije ništa skrivilo, samo...

VIDEO

Učenje higijenskih navika i obavljanja nužde na za to predviđenom mjestu često je stresno za mnoge skrbnike.

Odgovorni i savjesni uzgajivači ili skrbnici koji podižu leglo mogu i trebali bi započeti s učenjem higijenskih navika dok je štenad još u leglu.

 Mnogima zvuči nevjerojatno, no to je zaista moguće! Što ranije počnemo s učenjem higijenskih navika, to će ih štene lakše svladati.

Odgovornost uzgajivača

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon 20 dana života, štenci počinju samostalno vršiti nuždu i majka kuja ih polako prestaje čistiti.

 Počinju im rasti zubići pa ih je potrebno polako početi privikavati na krutu hranu kako ih majka kuja ne bi pre rano počela odbijati od sisanja jer sisanje postaje bolno.

 U to vrijeme razvijaju se motoričke i osjetilne sposobnosti, pa se štenci počinju više kretati. Niti jednoj životinji nije prirodno da boravi i spava na mjestu na kojem obavlja nuždu, pa tako i štenci počinju nuždu vršiti nešto dalje od mjesta na kojem leže.

 To može biti jedva primjetno, no svatko tko podiže leglo trebao bi omogućiti štencima dovoljno prostora da se mogu odmaknuti od mjesta na kojemu borave.

 To znači da kotilicu, kutiju ili boks u kojem borave štenci s majkom treba povećati i blizu staviti podlogu na kojoj će štenad učiti vršiti nuždu.

Zašto pelene nisu dobra opcija?

Mnogi će staviti pelene, no to nije najbolja opcija ako želimo da štene kasnije vrši nuždu na travi. Zašto? Zato što su u prvih 14-16 tjedana života štenci podložni utiscima (imprinting) koji ostavljaju posljedice na kasnije ponašanje i učenje. 

To znači da ako želimo štene naučiti da vrši nuždu na travi ili zemlji, najbolje im je to odmah i omogućiti i na to ih privikavati. 

Neki će možda htjeti da njihov pas kasnije ima mogućnost vršiti nuždu i na peleni, pa je tada dobro dati štenetu na izbor obje opcije – i pelenu i travnatu, odnosno zemljanu podlogu jednu pokraj druge. 

Pelena i slične podloge nikako ne smiju postati zamjena za šetnju!

Poticanje na vršenje nužde

Kako štenad napreduje i motoričke sposobnosti se razvijaju, skrbnik bi ih što češće trebao usmjeravati na mjesto za vršenje nužde i poticati ih, odnosno nagrađivati za vršenje nužde na za to predviđenom mjestu.

 Tako malu štenad privući će miris i sami će odlaziti sve češće prema mjestu na kojem većina obavlja nuždu, no svejedno, potrebno ih je i usmjeravati.

 Ako smo dosljedni, štenci će vrlo brzo naučiti gdje je mjesto za nuždu. Naravno, ne treba očekivati čuda, no tako na dobrom smo putu da učenje higijenskih navika kasnije ide brže i lakše.

Odgovornost novih skrbnika

Kada s minimalno 8 tjedana štene napusti majku i leglo, novi bi skrbnici trebali nastaviti na isti način usmjeravati, poticati i učiti štene da nuždu obavlja na za to predviđenom mjestu. 

Mnogi će štenci zbog promjene okoline i odvajanja od legla koje je samo po sebi za njih prilično stresno, djelovati kao da su “zaboravili” ono na što su navikli. No mora nam biti jasno da štenci do 12. tjedna starosti nisu fizički (niti mentalno) sposobni držati nuždu dulje od sat-dva.

Zbog toga je štenetu potrebno ograničiti prostor (boks, ogradica) i imati ga pod nadzorom kako bi mogli što češće prevenirati nezgode, usmjeravati ga i poticati (nagrađivati) za vršenje nužde na mjestu koje smo namijenili za tu svrhu. Čim štene čučne i obavi nuždu na za to predviđenom mjestu, istovremeno izgovorite “piš-piš”, “piškiti” ili “ka-ka”, “kakati” te ga istog trenutka nagradite ukusnom poslasticom i s oduševljenjem pohvalite. Štene će riječ “piš-piš” ili “kakati” povezati s radnjom (nuždom) i posljedicom (poslasticom) pa će ta riječ postati signal koji ćemo s vremenom moći koristiti kao poticaj za obavljanje nužde.

Kako prepoznati znakove da štene treba vršiti nuždu?

Štenad najčešće obavlja nuždu nakon spavanja, nakon obroka, te za vrijeme ili odmah nakon igre. 

Najčešće to izgleda tako da naglo prekinu raditi ono što rade (prekinu igru), počnu njuškati pod, kružiti, meškoljiti se, a stražnjica je malo spuštena, nakon čega čučnu i počnu obavljati nuždu. 

Štenad je vrlo brza, pa ih treba pažljivo promatrati kako bi na vrijeme primijetili promjene u ponašanju i kretanju. Ako je štene u ograđenom prostoru, a prethodno su već navikavani na mjesto za nuždu, možda će se uznemiriti i cviljeti.

Što ako se dogodi “nezgoda”

Nezgode se događaju i to je potpuno normalno u procesu učenja higijenskih navika, no svest ćemo ih na minimum ako štene imamo pod nadzorom i ograničili smo mu prostor po kojem se može kretati.

Ako naiđemo na lokvicu ili hrpicu izmeta na mjestu koje nije namijenjeno za nuždu, očistite i ponašajte se kao da se ništa nije dogodilo. Štene nije ništa skrivilo, samo nije izdržalo (jer ne može) ili još nije u potpunosti svladalo higijenske navike.

Ako štene ”uhvatite na djelu”, jednostavno ga odnesite na mjesto predviđeno za nuždu ili van na travu i pričekajte da obavi do kraja, potom ga pohvalite i nagradite.

Strogo je zabranjeno

Nemojte na štene vikati ili još gore, kažnjavati ga guranjem njuške u izmet ili mokraću, tresenjem za šiju, udarcima novina, pogotovo ako ne znate kada je obavilo nuždu. 

Psi povezuju radnje s trenutnim posljedicama, stoga, ako kaznite štene samo nekoliko minuta nakon što je obavilo nuždu, ono neće shvatiti zašto je kažnjeno. 

Ono što će se desiti jest da će s vama povezati ljutnju, vikanje, prijeteći stav, udarac i bol i početi djelovati pokunjeno. 

Mnogi ljudi tada smatraju da pas “zna da je zgriješio” no to nije točno! Isto tako, štene se može početi skrivati i vršiti nuždu tamo gdje nećemo vidjeti.

Malo dijete sigurno ne biste kažnjavali zato što ne zna koristiti zahod. Iako mnogi smatraju da životinje i djecu ne treba uspoređivati, to je zapravo u potpunosti isto! 

Štenad i mladunci životinjska su djeca koja također prolaze procese odgoja i učenja. Baš kao i djeca, neka štenad svladaju higijenske navike prije, a neki kasnije.

Čime očistiti eventualne “nezgode”?

Na tržištu postoje brojna sredstva za čišćenje i neutralizaciju mirisa. Nemojte upotrebljavati sredstva na bazi amonijaka ili varikine jer taj miris privlači štene i ono će ponovo obaviti nuždu na mjestu koje ste počistili, a osim toga, mogu naštetiti štenetu ako ih slučajno poliže. 

Ekološki najprihvatljivija, najbezopasnija, a ujedno i najjeftinija je otopina alkoholnog octa i vode u omjeru 50:50. Osim što neutralizira miris, odlična je i za uklanjanje mrlja.

Zaključak

Da biste bili što uspješniji u učenju šteneta higijenskim navikama, trebate se na vrijeme (prije dolaska šteneta u vaš dom) dobro organizirati, pripremiti!

Nedosljednost, loš nadzor i premalo izvođenja, odnosno usmjeravanje i poticanja šteneta da obavlja nuždu tamo gdje treba produljit će učenje higijenskim navikama te će ono biti stresnije nego što bi trebalo!

Škola za vlasnike i pse

Sandra Ilievski, instruktor je i savjetnik za ponašanje pasa iz centra za edukaciju vlasnika, ponašanje i trening pasa Urban PetRedovito u sklopu portala ljubimci.24sata.hr objavljuje edukativne članke o psima i njihovom ponašanju.

Imate psa, a želite nabaviti mačku? Kako ih sprijateljiti?

Ja pas: Što bi vam, da može poručio vaš pas

Kako odabrati igračku za psa te kako se igrati sa psom?

Kako se psi (međusobno) igraju i što vi kao vlasnik trebate znati?

Kako novog psa upoznati sa psom koji već živi s vama?

Zašto udomiti odraslog ili psa s posebnim potrebama?

Ako volite pse ovo im nikad ne radite! Što i zašto?

Koliko puta psa treba voditi van?

Kako izbjeći neželjene situacije kod pasa?

Vodič za udomljavanje starijih i pasa s posebnim potrebama

Što kad ljubimci stane srce? Postupak oživljavanja

Zašto psi naskakuju (kao prilikom parenja)?

Kako psa naučiti da bude sam kod kuće?

Čuvanje resursa kod pasa: Što je i kako pomoći ljubimcima?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....