Obavijesti

Ljubimci

Komentari 2

Lijepa naša Hrvatska: Zemlja u kojoj se ubija lukom i strijelom

Lijepa naša Hrvatska: Zemlja u kojoj se ubija lukom i strijelom
1

Bilo bi sramotno da Hrvatska ubijanje životinja lukom i strijelom promiče kao dio turističke ponude. Gađanje životinja lukom i strijelom nije ni zabava, već barbarstvo

VIDEO

Prođe li u Saboru Nacrt prijedloga Zakona o lovstvu koji sadrži niz nazadnih odredbi Hrvatska bi se uskoro mogla reklamirati kao turistička atrakcija u kojoj se kao u kameno doba životinje ubijaju lukom i strijelom.

Kako nas Zakon ne bi vratio nekoliko stoljeća unazad udruga Prijatelji životinja upozorila Vladu kako je moguće da pred nju dođe ovakav Nacrt te dala svoje mišljenje i prijedloge vezano tek uz dvije sramotne odredbe – prijedlog nadležnog ministarstva da se uvede lov lukom i strijelom te mogućnost ubijanja pasa i mačaka od strane lovaca.

Nacrt prijedloga Zakona o lovstvu uvodi mogućnost lova lukom i strijelom, što dosad nije postojalo u Hrvatskoj niti su se uvažavali zahtjevi pojedinih lovaca da se uvede taj način ubijanja životinja.

 Predlagatelji Nacrta obrazložili su da lov lukom i strijelom ne bi ''uzrokovao divljači nepotrebnu bol i patnju'' i da uvođenjem te kategorije lova ''obogaćujemo turističku ponudu''. 

Po toj apsurdnoj logici, možemo uskoro očekivati i prijedloge da se, u svrhu razvoja turizma, uvede i lov kopljem i sjekirom.

Uvođenje mogućnosti lova lukom i strijelom etički je nazadno, a takav lov uzrokuje velik broj ranjenih i osakaćenih životinja. 

Broj pogodaka koji usmrte životinju iznimno je mali i najčešće dovodi do ranjavanja, sakaćenja i sporog umiranja u agoniji, što može, nakon ranjavanja životinje, trajati danima i tjednima.

 Također, korištenje luka i strijele kao metode kontrole naseljenosti populacije divljači nije učinkovito niti se provodi, zbog čega takva vrsta lova služi isključivo sadističkoj rekreaciji i razmetljivosti pojedinaca, a to nije razlog da se ova okrutna praksa dopusti zakonom.

Dopuštanjem lova lukom i strijelom u Hrvatsku bi se uvelo novo, iznimno opasno oružje za sigurnost ljudi, zbog svoje nečujnosti. 

Takvo tiho oružje velika je opasnost i za lovce, koji ionako često stradavaju od svojih kolega, kao i za građane kojima, dok se šeću prirodom, u glavu može doletjeti strijela. 

To novo oružje trebat će registrirati i mijenjati pritom golem broj zakona, pravilnika i ostalih propisa, što će preopteretiti ionako već preopterećenu državnu birokraciju i zahtijevati značajne novčane troškove.

 Uvođenje lova lukom i strijelom može se samo negativno odraziti na turistički imidž Hrvatske. To što je Hrvatska do sada imala zabranu ove vrste lova itekako je opravdano i tako treba ostati.

Prijatelji životinja traže i da se u Nacrtu izraz ''ukloniti'' i ''uklanjanje'' pasa i mačaka, ako su bez nadzora na udaljenosti 300 m od nastambe vlasnika, ne tumači kao sinonim za ubijanje, što mnogi često čine, iz čiste obijesti.

 Skrbnici pasa trpe strah za živote svojih životinjskih prijatelja u državi u kojoj nitko ne bi trebao imati moć zastrašivanja.

Prijatelji životinja predložili su da se umjesto izraza ''ukloniti'' i ''uklanjanje'' u Zakonu koriste izraze ''izmjestiti'' i ''izmještanje'', iz čega će biti nedvosmisleno da se radi o premještanju s jednog mjesta na drugo.

 Lovci nisu nadležni za zbrinjavanje kućnih životinja niti smiju koristiti oružje za njihovo ''uklanjanje''.

 Ta zastarjela odredba treba biti promijenjena zbog mogućnosti zloupotrebe te s obzirom na to da već dugo postoje zakoni i pravilnici koji reguliraju odgovornost skrbnika i zbrinjavanje napuštenih životinja.

Republika Hrvatska ne bi smjela dopuštati ranjavanje i ubijanje nedužnih životinja, koje se ne mogu obraniti, novim ubojitim lovačkim metodama. 

Bilo bi sramotno da Hrvatska ubijanje životinja lukom i strijelom promiče kao dio svoje turističke ponude. Gađanje životinja lukom i strijelom nije ni zabava, ni sport, ni rekreacija, ni turizam, već barbarstvo.

 Prijatelji životinja zalažu se za obogaćivanje hrvatske turističke ponude ekolovom, odnosno ''lovom'' kamerama i fotoaparatima, a ne iživljavanjem na životinjama.

Više informacija može se naći na: www.prijatelji-zivotinja.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!
PROCURILE BROJKE

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!

Plus+ Više od milijun eura prošle su godine zaradili Petković, ali i jedan pomalo zaboravljeni dinamovac, a blizu milijuna su Nikola Kalinić, Josip Mišić, kao i Livaković, koji je otišao na ljeto. I treneri su se fino obogatili...

'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'
VIDEO: PROŠLE SU 34 GODINE

'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'

Dinamo protiv Zvezde, 13. svibnja 1990. Zločinac Arkan paradirao je s pištoljem uz teren, milicija je tukla samo hrvatske navijače, a golobradi kapetan plavih ušao u povijest
Svi usponi i padovi J.Lo i Bena Afflecka: Skoro 20 godina čekali da se spoje, a sada se razvode?!
POPULARNI PAR

Svi usponi i padovi J.Lo i Bena Afflecka: Skoro 20 godina čekali da se spoje, a sada se razvode?!

Ljubavna priča Jennifer Lopez i Bena Afflecka definitivno nije bajna, a par je čekao gotovo 20 godina da se ponovno spoji. Iako svi obožavaju ovaj par, čini se kako je razvod ponovno pokucao na vrata