Ljubimci

Komentari 198

Pogledajte kartu! Vaš ljubimac bi se mogao otrovati na livadi

Pogledajte kartu! Vaš ljubimac bi se mogao otrovati na livadi

Policija poziva građane koji sumnjaju da je na nekoj livadi postavljena potencijalno otrovna tvar da istu prijave nadležnoj policijskoj postaji ili da nazovu telefon 192

Trovanje pasa i mačaka započelo je prije mjesec dana u Žrnovnici kod Splita te se od izoliranog slučaja pretvorilo u epidemiju nakon što su i drugi prijavili da su njihovi ljubimci bili otrovani.  

Za sada su na udaru Split i Zagreb. Kako bi zaštitili svoje ljubimce građani su uzeli stvar u svoje ruke. 

Putem Facebooka i raznih foruma svaki dan dojavljuju livade za koje se sumnja da su otrovane. 

Do sada je zabilježeno 22 lokacija

Split:

Žrnovnica ( mjesto pokraj Splita)

Starčevićeva ulica -Skalice

Kineski zid - Spinut

Plokite

Zagreb:

Maksimir - livada nasuprot KBC Dubravau blizini Bukovca (pored glavne staze 5. jezera ) 

Kajzerica - Savski nasip

Centar - Park Ribnjak i Krešimirov trg

Srednjaci - Ulica braće Domany

Kod Vinogradske bolnice

Prečko - Jarnovićeva ulica

Pantovčak - ulice Goljak, Novi Goljak i park Zelengaj

Dubrava kod OŠ Retkovec  ( pronađeni žganci s bijelim kristalima)

Trg Stjepana Radića - Miramarska ( livada kod Poglavarstva grada Zagreba)

Srebrnjak - Zeleni dol

Heinzelova ulica

Livada kod Doma športova

Fallerovo šetalište - Remiza

Trg Ivana Kukuljevića - Špansko

Zagrebačka policija potvrdila dvije lokacije

U Policijskoj upravi Zagrebačkoj rekli su nam da su uz prijavu trovanja na području Maksimira (nasuprot KB Dubrava) 15. veljače također dobili dojavu o sumnjivoj tvari u blizini Bukovca (pored glavne staze 5. jezera ). 

- Policijski službenici izašli su na mjesto događaja te izuzeli tragove koji su dostavljeni na analizu i daljnja vještačenja. Također, obavljaju se daljnji policijski izvidi radi utvrđivanja činjenica vezanih uz ovaj događaj - poručuju iz PUZ-a.

 Građane koji sumnjaju da je na nekoj lokaciji postavljena potencijalno otrovna tvar pozivaju da  to dojave nadležnoj policijskoj postaji, a pomoć mogu potražiti i na broju telefona 192. 

Na što paziti prilikom šetnji?  

Otrovi  za pse i mačke najčešće su ustvari razni tzv. poljoprivredni otrovi (za puževe, glodavce i slično), a trovači ih  skrivaju u hranu poput kruha, žganaca ili životinjskih iznutrica kojima većina pasa i mačaka ne može odoljeti. 

Zato ako na livadama gdje šećete primijetite bilo kakvu hranu budite oprezni i ne dajte svojim ljubimcima da joj se približe. Pokupite ju i bacite u smeće te odmah operite ruke. Osim otrova u nju se često stavljaju komadi stakla, igle i ostali 'alati' koji mogu naštetiti ljubimcima.

Kako životinjama pružiti prvu pomoć možete pročitati OVDJE, a ovim putem pozivamo vas da u komentarima 'prijavite' sumnjive lokacije koje se ne nalaze na ovom popisu (kako bi isti mogli nadopuniti). 

Kazne od 10 tisuća kuna do godine dana zatvora

Trovanje životinja zabranjeno je Zakonom o zaštiti životinja koji fizičkim osobama za ubijanje životinja propisuje kazne od 10 do 15 tisuća kuna. Također, prema članku 205. Kaznenog zakona onaj 'tko životinju usmrti bez opravdanog razloga' kaznit će se kaznom do jedne godine zatvora.