Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Ne bi ga voljeli sresti u mraku: Otrovni pauk velik poput psa!

Entomolog Piotr Naskrecki iz Muzeja komparativne zoologije na Harvardu tijekom boravka u Gvajani vidio je i fotografirao pauka veličine manjeg psa. Pogledajte ga!

Youtube/NationalGeographic
Video: Youtube/NationalGeographic
0 komentara

Pauk ptičar u svijetu poznatiji pod nazivom tarantula najveći je pauk na svijetu. U to se uvjerio i entomolog Piotr Naskrecki iz Muzeja komparativne zoologije na Harvardu tijekom boravka u Gvajani  gdje je vidio i fotografirao vrstu tarantule veličine manjeg psa. 

Za ljude bezopasan

Iako velik za ljude je kao i većina tarantula manje opasan od manjih pauka, poput primjerice crne udovice. Čovjeka će ugristi samo kad su ugroženi. 

Posljedice ugriza su otekline i manja bol koja prolazi za nekoliko sati. Žive na području Južne Amerike, a ljudske žrtve uglavnom su lovci koji ovu vrstu love za prehranu. Da, dobro ste pročitali - ova vrsta pauka u nekim dijelovima svijeta koristi se kao kuharska delicija.

Pauk ptičar ime je dobio po slici koju je naslikala Sybille Merian, prirodoslovka koja je u 17. stoljeću putovala Surinamom i tamo vidjela pauka koji se hranio mrtvom pticom. 

Učinkovit lovac

Tada joj nitko nije vjerovao, ali danas je dokazano da ove vrste pauka love ptice kojima se hrane samo ako nema ništa drugo. 

Najčešći plijen ove vrste pauka su žabe, kukci, gušteri, male zmije i razne vrste glodavaca.

Žrtve ne love u mrežu već ih strpljivo čekaju ispred ulaza u svoje 'gnijezdo'. Kad se plijen dovoljno približi pauci ga brzo hvataju i savladavaju otrovnim očnjacima. 

U prosjeku žive između 20 i 30 godina, a u nekim dijelovima svijeta drže se kao kućni ljubimci.

Zanimljivo, kad se osjete ugroženima ova vrsta paukova ispušta zvukove koji se mogu čuti na udaljenosti do pet metara. Na taj način od sebe tjeraju potencijalne neprijatelje.

Zanimljivosti o paucima

Najotrovniji pauci koji žive u Hrvatskoj

Ovo je najveća paukova mreža na svijetu

Zanimljivosti o pauku čiji ugriz izaziva erekciju

Gubitnika iz ovog dvoboja očekuje strašna smrt

Pauk kao kućni ljubimac! Gdje kupiti?

Napomena:

e-skola.biol.pmf.unizg.hr piše kako se u Europi sve vrste tarantula nazivaju 'paucima ptičarima', što prema njima nije ispravan naziv.  U SAD-u se paucima ptičarima nazivaju samo samo velike tarantule poput ove o kojoj danas pišemo. Najčešće žive na području Južne Amerike.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message