Obavijesti

Ljubimci

Komentari 1

Neobičan talent: Mačak Oscar precizno predviđa smrt ljudi!

Neobičan talent: Mačak Oscar precizno predviđa smrt ljudi!
1

Mačak Oscar nakon što predosjeti nečiju smrt prilazi umirućoj osobi i mazeći se s istom daje joj do znanja da nije sama - trudi se biti joj podrška u posljednjim trenucima života

VIDEO

Na prvi pogled Oscar je tek običan mačak koji živi u staračkom domu, u američkom gradu Providenceu. Voli se maziti, ali uvjereni smo da bi mnogi od vas dva puta razmislili prije nego bi ga pozvali na maženje. 

Na identičan način reagiraju stanovnici ovog doma. Zašto? 

Oscara su kao malo odbačeno mače udomili zaposlenici staračkog doma koji su njegov neobičan talent otkrili oko njegovog prvog rođendana. 

Primijetili su da mačak povremeno odlazi na treći kat na kojem se nalaze pacijenti kojima se bliži kraj života. U početku tome nisu pridavali pažnju, ali s vremenom su shvatili da su smrti pacijenata povezane s Oscarovim vizitama.

Oscar je mačak koji većinu dana provodi lutajući domom ili pak gledajući kroz prozor. S ljudima se rijetko druži, osim kad osjeti da im se bliži kraj. Prilazi im samoinicijativno, primjerice skačući na njihov krevet. 

Svaki put kada se Oscar sklupča uz pacijenta isti, u manje od četiri sata od maženja napusti ovaj svijet. U posljednje dvije godine na ovaj način Oscar predvidio 25 smrti štićenika doma. 

Pogriješio je samo jedan put odnosno umjesto jedne osobe (kako je on prognozirao) istovremeno su umrle dvije osobe.

Dr. David Dosa, stručnjak za gerijatriju zaposlen u domu kaže da nitko od osoblja, ali i brojnih stručnjaka za ponašanje mačaka koje su konzultirali ne zna kako Oscar predviđa nečiju smrt. Mišljenja su podijeljena.

Dok neki tvrde kako se radi o slučajnosti odnosno da mačak reagira na ponašanje osoblja koje zna da je neki pacijent kritično ima i onih koji tvrde da Oscar ima 'šesto čulo' koje mu omogućuje predviđanje određenih psiholoških promjena kod ljudi.

Oscarovu sposobnost da predosjeti nečiju smrt stručnjaci uspoređuju sa psima terapeutima koji npr. mogu predosjetiti epileptični napad ili pak nanjušiti karcinom. Smatraju da Oscar reagira na sličan način.

- Predatori u divljini, pa tako i mačke imaju sposobnost predosjetiti kad je druga životinja bolesna. To je 'u njima', omogućuje im da prežive - izjavio je Marilyn Krieger, felinolog i stručnjak za ponašanje mačaka. Kaže da to ne znači da mačke automatski žele da je netko povrijeđen ili ugrožen. 

Naprotiv, Oscar kad predosjeti nečiju smrt prilazi umirućoj osobi i mazeći se s istom daje joj do znanja da nije sama - trudi se biti joj podrška u zadnjim trenucima života. Da nema njega te osobe umrle bi same.

Iako je priča stara nekoliko godina lijepo se prisjetiti životinja koje svojim ponašanjem pokazuju da imaju osjećaje i spremne su nam pomoći u svakom trenutku. 

Kako na svojim web stranicama piše dr. Dosa mačak Oscar još uvijek patrolira trećim katom staračkog doma. Iako je nekoliko puta uhvaćen kako spava na poslu još uvijek je zaštitni znak ove ustanove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume