Obavijesti

Ljubimci

Komentari 11

Njemački ovčar: Inteligentan i pouzdan pas koji voli izazove

Njemački ovčar: Inteligentan i pouzdan pas koji voli izazove
23

Tipičan primjer zanemarivanja ove radne pasmine jest nabavljanje iste kako bi pas bio čuvar čije kretanje neodgovorni vlasnici ograničavaju lancem i hodanjem po dvorištu

VIDEO

Njemački ovčar prema kinološkim standardima pas je srednje veličine mišičavog tijela koje je, ovisno o tipu prekriveno kratkom ili dugom oštrom dlakom. 

Mogu bit jednobojni, ali u Hrvatskoj najžešće su prisutni njemački ovčari crne boje sa smeđim, žutim i sivo bijelim oznakama. Prosječno žive 13 godina.

Pas koji voli raditi

Njemački ovčar zahvaljujući svojoj inteligenciji sposoban je prilagoditi se različitim ulogama odnosno zadacima koje vlasnik pred njega stavi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao i tijekom povijesti, tako i danas, njemački ovčari drže se kao 'obični' kućni ljubimci, koriste se za natjecanje u različitim sportskim disciplinama. Poznati su psi čuvari, ali i tragači koje koriste vojske i policije širom svijeta. 

Zaštitničkim karakterom, snagom, izdržljivošću i njuhom pomogli su u spašavanju mnogih ljudskih života. 

Za koga (ni)je njemački ovčar?

Zbog svoje 'univerzalnosti' postali su jedna od najpopularnijih pasmina na svijetu, ali i tipičan primjer što se događa kada pas dođe u ruke krivog vlasnika, u konkretnom slučaju vlasnika koji nema vremena, a često niti znanja posvetiti se radu s ovom tipično radnom pasminom. 

Govori o tome podatak da se njemački ovčari, kao jedna od najpopularnijih pasmina u SAD -u istovremeno  nalaze na trećem mjestu ljestvice pasa koji su u SAD-u ubili najviše ljudi. 

Uzgajivači i stručnjaci za ponašanje pasa često ističu da će vlasnik koji ima iskustva sa psima ranom socijalizacijom, strpljivim radom, upornošću i dosljednošću od njemačkog ovčara stvoriti stabilnog psa koji će se odlično slagati s drugim psima, ali i drugim životinjama te djecom. Neiskusan vlasnik koji zanemari psa i ne omogući mu sve navedeno imat će puno problema sa svojim ljubimcem. 

Tipičan primjer zanemarivanja i 'nestručnog rukovanja' ovom pasminom jest nabavljanje iste kako bi pas bio čuvar čije kretanje vlasnici ograničavaju na hodanje dvorištem, a često, nakon što izgube kontrolu nad psom istog vežu za lanac. 

Riječ je o snažnom psu punom energije koji obožava raditi i učiti. Budući da je riječ o mišičavom psu punom energije, a uz to izuzetno inteligentnom svaki dan uz  vrijeme za igru i maženje treba mu omogućiti treninge snage, ali i osmišljavanje različitih zadataka kojima će pas vježbati svoju inteligenciju. 

Njemački ovčari vole izazove, a na vlasnicima je da im ih omoguće. 

Održavanje psa

Preporučuje ih se držati u kući s mogućnošću korištenja dvorišta, ali jednako dobro prilagodit će se životu u stanu. Održavanje dlake nije komplicirano, ali stručnjaci preporučuju svakodnevno četkanje i povremeno uklanjanje mrtve poddlake.

Pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom, a želite li da vaš pas bude dio galerije iznad članka fotografije s imenom psa pošaljite nam na ljubimci@24sata.hr

Posjetite KALKULATOR PASMINA

Pasmine pasa - zanimljivosti

Bernski planinski pas

Cane Corso

Aljaški malamut

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang