Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

One su divlje 'jurilice': Ništa ne troše, a brže su od automobila

One su divlje 'jurilice': Ništa ne troše, a brže su od automobila
4

Sivi sokol, zahvaljujući sposobnosti obrušavanja na plijen brzinom većom od 300 km/h najbrža je životinja na svijetu. Na kopnu, najbrži je gepard koji juri 110 km/h

VIDEO

Neke od njih 'do stotke' stignu brže od većine automobila, no za razliku od ljudi koji jureći limenim ljubimcima svjesno riskiraju da izgube život, one svoju brzinu koriste puno pametnije – da bi lovile ili kako ne bi postale lovina. U oba slučaja cilj je isti: preživjeti.

Sivi sokol najbrža ptica

Sivi sokol, zahvaljujući sposobnosti obrušavanja na plijen brzinom većom od 300 km/H najbrža je životinja na svijetu. Prije napada prosječna brzina leta iznosi oko 65 km/h i njome sivi sokol na visini od oko 1500 metara vreba žrtve. Kada ih uoči slijedi napad i ubijanje jednim potezom.  

Iako postoje puno brže ptice, među najbrže ptice na svijetu izdvojili bi 'kukakvicu trkačicu' . Specifična je po tome što plijen lovi na zemlji, pritom postižući brzinu do 40 km/h. Hrani se kukcima, gušterima i zmijama.

Gepard najbrži na kopnu

Najbrža životinja na kopnu je gepard koji ubrzanje do približno 70 km/h postiže za manje od tri sekunde, a u ukupno 20 sekundi koliko prosječno traje napad gepard dostigne maksimalnu brzinu oko 110 km/h. Tom brzinom može se kretati maksimalno 200 metara, dovoljno da u većini slučajeva prestigne i usmrti plijen. 

Najčešće su to gazele koje  od geparda i ostalih predatora bježe brzinom od 80 km/h. Za razliku od geparda koji  je trkač na kratke staze, one istom brzinom mogu trčati puno duže. Isto se odnosi na Sjevernoameričke antilope koje brzinom od 72 km/h mogu trčati nekoliko kilometara. Tu sposobnost nema niti jedan grabežljivac. 

Meksički slobodnorepac,  s brzinom od leta od 85 km/h najbrži je šišmiš koji tijekom jednog noćnog leta pojede do 500 kukaca. Među najbrže kukce na svijetu spadaju australsko vretence (98 km/h) i mužjaci obada ( 145 km/h).  Najbrži pauk na svijetu je mračnica koja može postići brzinu od 16 km/h.

Sailfish, najbrži pod morem

Za kraj ostavili smo brzinske rekordere iz morskih dubina.  Kit ubojica (Orca) najbrži je dupin na svijetu. Proganjajući plijen može postići brzine veće od 50 km/h. Tuna se kreće brzinom od 80 km/h, sabljarka postiže maksimalnu brzinu od 97 km/h.

Najbrža morska životinja je Sailfish, podvrsta morskog psa Istiophorus platypterus.  Naraste do četiri metra, živi u atlantskom i indijskom oceanu. Hrani se hobotnicama, skušama i tunama, a proganjajući plijen krećući se poput torpeda mogu postići brzinu od 110 km/h.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin