Obavijesti

Ljubimci

Komentari 2

Ono što cijeli svijet osuđuje Hrvatska uvodi kao atrakciju

Ono što cijeli svijet osuđuje Hrvatska uvodi kao atrakciju
1

U slučaju lava Cecila sve je jasno pa tako je i jasno da bi uvođenje lova s lukom i strijelom Hrvatskoj donijelo samo sramotu za turizam, a životinjama dodatnu agoniju

VIDEO

Ovih dana, svijet je podigla na noge vijest o ubijenom Cecilu, lavu crne grive, simbolu Zimbabwea. Namamljen izvan Nacionalnog parka Hwange, ubijen je na izrazito okrutan način.

 Prvo je ustrijeljen lukom i strijelom, zatim gonjen 40 sati da bi bio ustrijeljen vatrenim oružjem, a zatim mu je i odrubljena glava.

Zapitamo li se što nekoga može nagnati na ovakav čin, nemeće se jedan jedini odgovor. Obijest. Ne postoji motiv koji bi našao opravdanje u zdravoj ljudskoj psihi. Na životinju krenuti lukom i strijelom znači željeti joj dugu i bolnu smrt.

U Hrvatskoj Ministarstvo poljoprivrede želi aktualizirati lov lukom i strijelom pod obrazloženjem da takav lov životinji ne uzrokuje nepotrebnu bol i patnju, a s osobitim predznakom na obogaćivanje turističke ponude. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U slučaju lava Cecila sve je jasno pa tako je i jasno da bi uvođenje lova s lukom i strijelom Hrvatskoj donijelo samo sramotu i štetu za turizam, a životinjama dodatnu agoniju.

Svakako, osuda ovakvog čina je zdrava i etična. No, neophodno je osuditi i svaki čin iskorištavanja i ubijanja životinja. 

Često se neupućeni i oni koji takvima žele ostati ograđuju od ubijanja, iskorištavanja, nehumanog postupanja, no samo do granice kada to isto ubijanje i iskorištavanje pronalazi opravdanje u 'ljudskim potrebama' pa čak i kad je ta potreba, primjerice; šepurenje u tuđem krznu ili zarađivanju deranjem životinja. 

 Svakodnevno životinje kojima ne dajemo imena bivaju izložene zatočeništvu te prehrani pretrpanoj antibioticima neophodnima za suzbijanje brojnih bolesti uslijed loših uvjeta u kojima žive. 

Podvrgnute neprirodnoj stimulaciji reprodukcije i rastu pospješenom hormonima, onemogućene su udahnuti čisti zrak u nevjerojatno skučenim prostorima.

 Njihovi životi se uslijed bolesti i uvjeta života višestruko skraćuju do trenutka kada 'ulaganje' u njih postane prevelik trošak ili je njihova priprema za 'humanu' smrt završena.

Baš kao i lav Cecil, svaka životinja pod ljudskom 'skrbi' završava mučena i ubijena. Stoga, okretanje prema istinskom suosjećanju te promijeni uvriježenih stavova i životnih navika može dovesti do prestanka nasilja nad životinjama, okolišem i nama samima.

 Svakim danom sve je veći broj onih koji su spremni mijenjati sebe i druge kako bi zaštitili sve životinjske žrtve imale one ime ili ne.

Izvor: Prijatelji životinja


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija