Obavijesti

Ljubimci

Komentari 5

Osuđeni na smrt: Neizvjesna sudbina 400 000 nevinih pasa

Osuđeni na smrt: Neizvjesna sudbina 400 000 nevinih pasa
2

Među pasminama koje su u Danskoj proglašene opasnima nalaze se i tornjaci. Unatoč hrvatskim pokušajima da zaštiti svoju pasminu njihova sudbina neizvjesna je

VIDEO

Kao što smo već pisali, kako bi smanjile broj napada danske vlasti donijele su rigorozan zakon koji umjesto da sankcionira neodgovorne vlasnike, kažnjava opasne pse i to njihovim istrebljenjem. 

13 zabranjenih pasmina:

Pit bull terijer

Tosa inu

Američki stafordski terijer

Brazilski pas

Dogo Argentino

Američki buldog

Južnoafrički mastif (Boerboel)

Kangal

Srednje azijski ovčar

Kavkaski ovčar

Južno ruski ovčar

Tornjak

Šarplaninac

Do sada je ubijeno 1800 pasa, a aktivisti za zaštitu životinja upozoravaju da je ugroženo čak 400 tisuća pasa. Na listi opasnih nalazi se i tornjak, hrvatska autohtona pasmina. 

Reakcije iz Hrvatske

- Tornjaci, zajedno s mnogim drugim pasminama iz ove skupine pasa našli su se na popisu na kojem ne bi trebali biti. Nažalost ovakve odluke nisu kinološke niti se donose na način na koji je jednostavno utjecati - reakcija je to Bojana Matakovića, tajnika Hrvatskog kinološkog saveza na kontroverzni zakon

Dodaje kako je HKS  još 2010. prije donošenja zakona reagirao prema Ministarstvu poljoprivrede u Danskoj ( koje je donosioc ovog zakona ) i prema Danskom kinološkom savezu.

- U isto vrijeme je prema njihovom Ministarstvu urgirao je i Zavod za zaštitu prirode Republike Hrvatske - govori Mataković o učinjenom kako bi se tornjaci kao autohtona hrvatska pasmina maknuli s liste opasnih. No uzalud.

Nije pomogao niti dodatni angažman Jorgen Hindesa, tadašnjeg predsjednika Danskog kinološkog saveza koji je u to vrijeme bio i predsjednik Eurpske sekcije FCI-a. 

Unatoč svim naporima  pozitivnog učinka oko izuzimanja tornjaka s liste  tada nije bilo. 

Ima li nade za tornjake?

- Na ovogodišnjoj skupštini Europske sekcije Međunarodne kinološke fedracije od strane delegacije Danskog kinološkog saveza informirani smo da je po pitanju ukidanja zabrane za neke pasmine, među kojima su i tornjaci došlo do pozitivnih pomaka. Po tom pitanju danski kinolozi surađuju s Vladom i Parlamentom - zaključuje Mataković.

Kada će se i da li dogoditi ne zna se, ali u kojem smjeru cijela priča ide govori podatak da vlasti u Danskoj, očito nezadovoljne učincima zakona na listu opasnih, uz već 13 zabranjenih planiraju staviti još 12 pasmina.  Koje će to pasmine bit još se razmatra. 

Što kaže zakon?

Zakonom se zabranjuje njihov uzgoj, prodaja i držanje, uključujući i križance istih. Vlasnici pasa oštenjeni prije donošenja zakone svoje pse mogu zadržati, ali pod posebnim uvjetima. 

Kao prvo, s dokumentom na kojem se nalazi točan datum nabavke moraju dokazati da su psa nabavili prije navedenog datuma. Kada to dokažu svoje pse ne smiju istrčavati na javnim površinama.  

Njihovi ljubimci moraju hodati s brnjicom i na povodcu koji ne smije bit duži od dva metra. Pas bez povodca i brnjice može se slobodno kretati samo na privatnom posjedu koji je ograđen. 

U suprotnom, npr. oko vikendice koja nema ogradu psi, bez obzira što se nalaze na privatnom posjedu moraju imati brnjicu te bit na lancu/povodcu.

Koliko je zakon rigorozan govori činjenica da je turistima koji imaju pse s liste opasnih zabranjen boravak u Danskoj. Ako samo prolaze kroz tu državu, smiju to učiniti pod uvjetom da pas ne izlazi iz vozila.

Smrtna kazna

Kazne? Policija ima ovlasti na licu mjesta ubiti svakog psa s navedene liste koji napadne drugog psa, čovjeka ili za kojeg procjeni da je opasan.  

Također, svi psi za koje vlasnici ne mogu dokazati  da su oštenjeni prije donošenja zakona moraju se eutanazirati.

 Ista sudbina čeka pse s liste koji pobjegnu od kuće, bez obzira jesu li nekoga ugrizli ili ne. 

Vezani članci:

Opasne pasmine - ZANIMLJIVOSTI

Američki staford - ZANIMLJIVOSTI

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...