Obavijesti

Ljubimci

Komentari 3

Pas kod frizera: Zašto, kako i koliko često uređivati ljubimca

Pas kod frizera: Zašto, kako i koliko često uređivati ljubimca
3

Za njegu kućnog ljubimca koristite prirodne preparate. Ne bacajte novac, već se prije kupnje kozmetike, četki i češljeva savjetujte sa uzgajivačem ili 'groomerom'

VIDEO

Frizer za pse (groomer) relativno je nova struka u Hrvatskoj, a uređivanje  i njegu svojih ljubimaca u specijaliziranim 'psećim  frizerajima' većina vlasnika još uvijek gleda sa podsmijehom. 

Kako bi vas upoznali sa tajnama zanata, ali i pojasnili zašto, kako i koliko često uređivati pse razgovarali smo s Ivanom Bilićem i Irinom Pavković Bilić, vrhunskim 'groomerima' iz riječkog salona ' Dea Grooming' koji se ovim poslom bave više od deset godina, iza njih su brojna natjecanja i nagrade osvojene širom Europe.

Što bi svaki vlasnik od pribora za njegu dlake, ali i općenito za njegu psa  trebao imati kod kuće?

Odgovarajuću četku/češalj , kvalitetnu kozmetiku i kvalitetnu hranu koja je glavna za kvalitetu krzna ili dlake psa/mačke.

Kako odabrati kvalitetan pribor?

Na tržištu postoji cjeli asortiman od brendova do vrsti četki.  Svakom vlasniku savjetujemo da prije odlaska u kupovinu posjete svog groomera ili uzgajivača te da se posavjetuje što kupiti jer često se događa da u trgovinama potroše previše novaca za opremu koja uopće nije adekvatna za njihove ljubimce.

Gdje vlasnici kada je uređivanje psa najčešće griješe?

Najčešća greška je što psa na prvo uređivanje ne dovedu u salon, već ga sami pokušavaju urediti. Kod dugodlakih pasa tada se često događa da ih kupanjem još više zapetljaju  ili da šampon ne isperu dobro pa dolazi do reakcija na koži ili pak psa ne isuše dovoljno nakon čega se on prehladi. 

Vlasnici mogu kupati psa jedan put tjedno, ali samo ako koriste kvalitetnu kozmetiku koja neće uzrokovati dermatološke probleme

Događa se i da pokušavaju sami šišati pa nerijetko porežu psa ili ga zbog svog straha prestraše. Odjednom kada shvate da oni ipak ne mogu sami održavati psa on kao jednogodišnjak ili stariji pas u salon dolazi istraumatiziran. 

Kada pas ima baby dlaku sve se čini jednostavno, ali kada se ta dlaka počne mijenjati u odraslu tu počinje noćna mora i onda smo im mi jedina nada. Naravno da nas onda psi doživljavaju kao 'čudovišta iz ormara'.

Što sve uključuje jedan kozmetički tretman za psa?

Bez kupanja kod nas u salonu psu ništa ne radimo. Jedan tretman uz kupanje uključuje šišanje, čišćenje ušiju (uklanjanje dlake), rezanje noktiju, šišanje ispod šapa, provjera analnih žlijezda. 

Sve to, osim šišanja uključeno je i kada pas dođe samo na kupanje. Jako je važno ošišati dlaku ispod šapa jer tu može doći do infekcija jer sakuplja svu prljavštinu sa poda i vlagu koju nerjetko nitko ne primjećuje.

Koja je razlika između izložbenog i šišanja kućnih pasa? 

Izložbeni šišaju se po standardu koji je propisan za njih i osobi koja je psa uzela za kućnog ljubimca često je takvu frizuru i dlaku teško održavati.

 Kućni ljubimci šišaju se pak tako da su vlasnicima jednostavni za održavanje i da  s njima mogu šetati po prirodi i družiti se s drugim psima, što je kod mnogih izložbenih frizura jako teško.

Prije desetak godina preporuka većine veterinara bila je da se psa smije kupati najviše dva do tri puta godišnje. Neki ljudi danas pse kupaju i dva puta dnevno. Što se sve u zadnjih 10 godina promijenilo da je došlo do takvog zaokreta?  

Psi su se nekada držali isključivo u dvorištima i nisu bili u toliko bliskom kontaktu s ljudima. Nisu se s njima 'mazili i ljubili', a ako su ih i kupali bilo je to uglavnom na otvorenom. 

Razumljivo je da neki vlasnici i danas smatraju da se psi ne trebaju kupati često. Ako njihov pas i dalje živi u dvorištu smatram da ga ne treba prečesto kupati jer ako ga se ne može brzo osušiti moguće je da se pas prehladi.

Jako je važno ošišati dlaku ispod šapa jer tu se sakuplja sva prljavština, ali i vlaga pa može doći do infekcija  

Danas ipak većina ljubimaca živi u kućama i što je najvažnije spava u krevetu s vlasnicima. Uz današnju ponudu kozmetike vlasnici mogu kupati psa jedan put na tjedan, ali samo ako koriste kvalitetnu kozmetiku koja neće uzrokovati dermatološke probleme. 

Naši favoriti su uvijek prirodni preparati koji ne sadrže puno boja i mirisa.Jako je važno da se pas dobro osuši jer u postoji opasnost od prehlade.

Kako kupati pse?

Kada se pas kupa u vodi i šamponu za neke dugodlake vrste poželjno je koristiti i balzame koji hrane dlaku i pomažu joj da i ako je jako duga da ostane zdrava i glatka, te nam olakšava i češljanje.

 Kod češljanja postoje i razni neispirujući balzami koji također hrane dlaku ,a pomažu i da se dlaka lakše češlja ili rasčešljava u slučaju kod zapetljanja. 

Koji dio prvo prati ovisi o pojedinom psu. Neki primjerice ne vole da im se pere glava pa nju perete zadnju, ali  postoje i obrnute situacije. 

Najidealnije je psa odvesti kod profesionalca koji će se pobrinuti da je pas okupan kvalitetnim proizvodima  i dobro osušen, a uz kupanje će se psu urediti zone koje su važne za higijenu.

Koliko često psima rezati nokte?

Neki psi su lakše građe, a uz to se još i ne kreću, pogotovo po tvrdoj površini i iz tog razloga ne troše nokte. Njima bi nokte trebalo rezati barem jednom mjesečno.

Kada pas ima baby dlaku sve se čini jednostavno, ali kada se ta dlaka počne mijenjati u odraslu tu počinje noćna mora

Vlasnici ih obično dovedu kada su nokti već zavrnuti.Pas se tada ne može normalno kretati i gaziti na šapu što može dovesti do problema s kralježnicom. 

Sa druge strane postoje psi teže građe ili koji puno hodaju sa svojim vlasnicima i sami ih potroše pogotovo na asfaltu. Takvi psi ne trebaju rezati nokte u salonu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom