Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Nekad lovio štakore i lisice, a danas je savršen pas za stan

Jorkširski terijer idealan je pas za stan! Potrebno ih je redovito češljati i četkati, a povremeno i šišati ( to prepustiti profesionalnom groomeru). Zanimljivosti o pasmini

24ljubimci/Fotografije čitatelja
Foto: 24ljubimci/Fotografije čitatelja
1 komentara

Jorkširski terijer jedna je od najmanjih pasmina na svijetu koja je osim po patuljastoj građi tijela prepoznatljiva po dugoj i poput svile sjajnoj dlaci te preslatkoj glavi na kojoj se ističu uši u obliku slova V te 'frizura' koju vlasnici često vežu mašnicom. 

Naime, kako na cijelom tijelu tako i na glavi dlaka ovog psa je dugačka. Kako im ista ne bi smetala u šetnji, kod hranjenja i ostalih radnji vlasnici istu moraju odrezati ili zavezati.

Povijest pasmine

Danas ih se drži isključivo kao obične kućne ljubimce, ali razmišljate li o jorkširskom terijeru kao ljubimcu važno je znati za što se pasmina koristila tijekom povijesti. 

Prema nekim zapisima jorkširski terijer pasmina je stara 100 i više godina, a uzgajani su kao lovački psi koji su ljudima pomagali u lovu na miševe, štakore i ostale štetočine koje su ugrožavale seoska domaćinstva, ali i primjerice životinje poput jazavaca i lisica. 

Kako je tako mali pas lovio lisice?

U početku pasmine jorkširski terijer bio je veći nego danas, ali selektivnim uzgojem pasmina je postupno smanjivanja. Sve dok nije postigla današnju visinu ( maksimalno 20 cm).

Karakter pasmine

Iako manji rastom jorkširski terijer karakterom se od 'originala' ne razlikuje previše. 

Jorkširski terijer idealan je pas za stan jer teško podnosi hladnoću. Potrebno ih je redovito češljati i četkati, a povremeno i šišati ( to prepustiti profesionalnom groomeru).

Što se tiče šetanja neka vas njihov izgled ne prevari. Pas je to koji ima puno energije, puno više od nekih većih pasmina. Za razliku od njih, zbog svoje veličine jorkširski terijer većinu potreba za aktivnošću može obaviti kod kuće.

Riječi koje najbolje opisuju pasminu su: prijateljski raspoložen, znatiželjan i hrabar pas pun energije.

Sindrom malog psa

Zbog njihov veličine ne preporučuje ih se nabavljati za djecu jer malo dijete vrlo lako može ozlijediti ovako krhkog psa. S odraslom djecom ovaj pas neće imati nikakvih problema.

Kao većina patuljastih pasmina jorkširski terijeri mogu postati lajavi i živčani ako ih vlasnik tretira kao igračku, a ne životinje. 

Konkretnije, iako je malen rastom u svom odgoju i socijalizaciji jorkširski terijer treba proći sve što i drugi psi. 

Ne zaboravite da je riječ o psu koji se nekad koristio za lov. 

Danas neće loviti štakore, ali će lajati i postavljati se na druge pse. Vlasnicima je takvo ponašanje (pre)često zabavno, a svojim smijehom psa još više potiču.

Što ako drugi (veći i jači) pas odgovori istom mjerom?

Kako se to ne bi dogodilo pročitajte  kako odgajati patuljaste pasmine

Pasmine pasa - zanimljivosti:

Pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom, a želite li da vaš pas bude dio galerije iznad članka fotografije s imenom psa pošaljite nam na ljubimci@24sata.hr

Posjetite KALKULATOR PASMINA

Šnaucer

Jazavčar

Čehoslovački vučji pas

Zlatni retriver

Cane Corso

Aljaški malamut

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Bigl

Mops

Tajlandski gonič

Bordoška doga

Brazilski pas

Doberman

Njemački bokser

Pudla

Belgijski ovčar

Irski vučji hrt

Njemačka doga

Engleski buldog

Njemački ovčar

Bernski planinski pas

Maltezer

Karabash

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message